De verhalen van Dan Cooper balanceren op de rand van avonturenstrip en het Science-Fiction verhaal. Vooral de ruimtevaart spreekt tot de verbeelding in de jaren zestig.
De verhalen waren een antwoord van het weekblad Kuifje op de verhalen van Buck Danny die in het weekblad Robbedoes verschenen. Hoewel goed getekend is Dan Cooper nooit erg populair geweest bij de vakpers. Vooral ten aanzien van de eerste verhalen is dat zeker onterecht. De montage van beelden is bij Dan Cooper zeer filmisch terwijl de vliegtuigen goed getekend zijn. Dat geldt met name voor het eerste klassieke verhaal De Blauwe Driehoek met 'realistische' Science Fiction zoals de verticaal startende en landende vliegtuigen en het doorbreken van de geluidsbarrière.

In het eerste verhaal is Dan Cooper nog een Britse luitenant die opereert vanuit een Australische legerbasis, maar al snel wordt hij omgevormd naar een Canadees militair. Vijftig jaar na het verschijnen van de reeks werd Weinberg, de geestelijke vader van Dan benoemd tot majoor van het Canadese leger daar de reeks in dat land immens populair was.

De Cooper-reeks werd ook in het buitenland bekend en kwam zelfs even in opspraak, toen in 1971 een zekere Dan Cooper een vliegtuig kaapte. Toen de FBI de zaak 5 jaar geleden heropende, kwam ook de luchtvaartstripreeks met diezelfde naam in het dossier ter sprake. Omdat de modus Operandi van de kaper veel overeenkomsten vertoonden met de stripalbums