1. Tsjetsjeense Guerrilla

Titel in originele taal: Guérilla Tchétchéne
ISBN-nummer: 978-9067-93663-7
Eerste druk: 2002
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Renaud Garreta
Scenarist: Jean-Claude Bartoll

Najah is een jonge vrouw die zich via haar vriend Kamil Sharif, de zoon van de in ballingschap levende president van deze republiek, heeft aangesloten bij de Tsjetjeense opstandelingen. Ze voert in het centrum van Grozny een spectaculaire operatie uit om Kamils broer Nahmad te bevrijden. Deze Tjetjeense rebellenleider is in handen gevallen van de speciale Russische troepen. De operatie is een succes, maar Najah komt tot de ontdekking dat Kamil werd gedood en dat Nahmad een Islamitische fundementalist is geworden. Najah besluit dan maar om het strijdtoneel in de bergen van de Kaukasus te verlaten.

Wat Najah niet weet is dat Dick Matthews, ex-directeur van de CIA, het groene licht heeft gekregen van de president van de Verenigde Staten voor de start van een super geheime operatie, buiten alle andere veiligheidsdiensten om: het project "insiders". Bedoeling van dit project is de samenwerking tussen grote globale criminele organisaties zoals Yacuza, Cosa Nostra en de Camorra bloot te leggen.
Najah wordt ontvoerd door de mannen van Matthews en geconfronteerd met haar ware identiteit: Najah Cruz is blijkbaar opgegroeid als Isabel Mendoza tegen wie een aantal jaren geleden een internationaal opsporingsbevel werd uitgevaardigd voor het doden van een Colombiaanse drugbaron en een undercover DEA agent. Najah heeft geen keuze. Als ze gaat werken voor Dick Matthews beloofd deze om elk spoor van haar verleden uit te wissen. Najah wordt zo een "insider". Ze krijgt speciale training van doctor Karpov, een voormalig KGB-man en een autoriteit in telepathie. Het doel is om telepatisch contact te leggen met haar opdrachtgevers zodat er nooit rechtstreeks dient gecommuniceerd te worden.

Najahs eerste opdracht is om zich te laten recruteren door Investoil, een oliemaatschappij die gesteund door Gaston Thomas, de Franse minister van Defensie, een staatsgreep wil uitvoeren in Cabina, een landje in het westen van Afrika. Door deze staatsgreep zouden de Amerikaanse olieconsessies in dat land verloren gaan ten voordelen van Investoil. Het bedrijf zou op die manier haar winsten naar meer dan 200 miljard dollar brengen. Ze noemen het project "Offshore".

Na een intensieve training van slechts drie weken slaagt Najah om te infiltreren in het huurlingenleger van Sam Natches. Project "insiders" is nog maar net gestart of Matthews wordt in Washington neergeschoten en raakt in een diepe coma waardoor iedere link tussen de C.I.A. en Najah verdwenen is.