16. Mannen op de maan

Titel in originele taal: On a marché sur la lune
ISBN-nummer: 9030-32505-4
Eerste druk: 1954
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Hergé
Scenarist: Hergé

De raket met Kuifje, Kapitein Haddock, Wollf en Professor Zonnebloem is eindelijk op weg naar de Maan. De enorme krachten hebben ervoor gezorgd dat de inzittenden allemaal het bewustzijn hebben verloren maar het interne alarmsysteem zorgt ervoor dat ze terug bij hun positieven komen. Al snel zitten ze op 10.000 km van de aarde en is het tijd om de raket op manuele besturing te zetten. Plots gaat het luik van de cargo open en staan er twee bekenden voor de vier astronauten. Het zijn Janssen en Jansen die voor de veiligheid van de raket instonden maar zich vergist hadden van uur. Zij dachten dat de raket om 13u00 zou lanceren maar het was 01u00. Hierdoor is ontstaat er een probleem met de zuurstofvoorziening die uitgeteld was voor slechts vier personen. De vraag is of er genoeg zuurstof zal zijn om de terugreis aan te vatten.

Dat zijn echter problemen voor later. Nu moet de manuele bediening ingeschakeld worden en dus gaat iedereen naar de besturingssectie van de raket. Iedereen behalve Haddock. De Kapitein heeft namelijk enkele flessen Whisky aan boord kunnen smokkelen en doet zich tegoed aan de geestrijke drank. In de controlepost merkt men plots dat de atoommotor is afgeslagen. De deur van de cargoruimte werd geopend en dan slaat de motor automatisch af. Kuifje gaat kijken en ziet hoe een dronken Kapitein zijn ruimtepak heeft aangetrokken om de raket te verlaten. Hij is reddeloos verloren als Kuifje niet het hoofd koel kan houden. Na een gewaagd manoeuvre met de raket kan Kuifje een touw rond het been van de Kapitein werpen om hem zo terug binnen te halen. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en kan de reis naar de Maan probleemloos verder gezet worden.

De daling verloopt zonder verdere incidenten en na een korte periode staat de raket stevig op de maanoppervlakte. Door de problemen met de zuurstofvoorraad moet de missie op de maan wel met vier dagen ingekort worden. Kuifje krijgt de eer om als eerste mens een voet op de Maanbodem te zetten. Hij is onder de indruk van de sobere schoonheid en niet veel later krijgt hij het gezelschap van Kapitein Haddock en Bobbie, voor wie een speciaal ruimtepak werd ontwikkeld. Na een korte verkenningstocht rond de raket is het tijd om de onderzoektoestellen en maantank uit te laden. Met deze tank zal de wijde omgeving worden afgezocht. Het landschap is ruw en de maanwagen is niet makkelijk te besturen maar Kuifje leert snel en heeft de procedure snel onder de knie. De volgende dag gaat ook Wolff mee op verkenning en hij ontdekt een opening in de rotsen die vraagt op onderzocht te worden. Kuifje en de Kapitein trekken hun ruimtepak aan en gaan de grot binnen. Ze ontdekken er stalagmieten en stalactieten. Hiermee leveren ze het bewijs dat er ooit water was op de maan.

Als ze terugkeren naar de raket neemt de Professor onmiddellijk zijn plaats in en hij wordt vergezeld van de Kapitein en de twee detectives. Hierdoor zijn Wolff en Kuifje alleen. Wolff gedraagt zich nerveus en vergeet voorraden voor het avondmaal. Kuifje stelt voor om ze te gaan halen maar wanneer hij in de voorraadkamer komt wordt hij neergeslagen door een oude bekende. Kolonel Boris werd door zijn handlanger Wolff aan boord gesmokkeld. Wolff had gokschulden en er werd hem beloofd dat zijn schulden zouden kwijtgespeeld worden als hij hen de raket zou kunnen bezorgen. De Kolonel wil dus zo snel mogelijk vertrekken met de raket en laat de motoren warm draaien. Als de mannen in de maantank panikeren wanneer ze zien dat de motoren draaien. Ze zien de raket opstijgen en denken dat hun laatste uren op de maan hebben geslagen maar zien dan hoe de motoren plots uitvallen en de raket met een harde klap terug op de bodem slaat. Als de mannen terug aan boord van de raket komen zien ze hoe Kuifje Wolff en Boris onder schot houdt. Hij kon zich bevrijden en net op tijd enkele draden doorknippen waardoor de motoren stopten en kon vervolgens beide mannen overmeesteren.

De reparaties zullen enkele dagen in beslag nemen maar erger nog is dat er weer een extra persoon aan boord is die zuurstof verbruikt. Ze zullen dus onmiddellijk na de reparaties moeten vertrekken. Dit wil zeggen dat ze hun wetenschappelijk onderzoek moeten staken en eveneens de tank moeten achterlaten op de maan. Twee dagen later is alles klaar voor vertrek. De atoommotor wordt gestart en onder een bulderend geraas lift de raket zich in de hoogte. De reis naar de aarde is ingezet maar zullen ze genoeg zuurstof hebben om de blauwe planeet te bereiken. Hoe dan ook is dat niet het enige probleem want Boris heeft zich kunnen bevrijden en eist met het pistool in de hand dat de raket naar andere coördinaten wordt gestuurd. Wolff werpt zich op de Kolonel en er ontstaat een gevecht waarbij het pistool afgaat. De Kolonel is dodelijk geraakt. De terugreis verloopt zonder verdere incidenten. De bemanning besluit te gaan slapen om zuurstof te sparen maar als iedereen ingedommeld is klinkt er plots een alarm. Wolff heeft de vergrendeling van de buitendeur gesaboteerd om ze te kunnen openen zonder dat de motoren afsloegen. Hij deed dit zodat iedereen extra zuurstof kreeg en zo zijn handelingen kon goedmaken. Zal zijn heldendaad echter genoeg zijn? Het zuurstoftekort laat zich voelen en iedereen begint langzaam het bewustzijn te verliezen. Kuifje kan nog met een laatste inspanning de automatische besturing inschakelen en hopen dat alles goed zal komen. In het controlecentrum ziet Baxter hoe de raket gecontroleerd naar beneden komt maar via de radio krijgt hij geen antwoord meer. Hij vrees het ergste en als de raket eenmaal veilig aan de grond snelt hij naar binnen waar de bemanning nog steeds bewusteloos ligt. Hij laat ze zuurstof toedienen en enkele minuten later opent iedereen de ogen. Ze zijn gezond en wel terug op moeder Aarde maar wellicht niet voor lang want Zonnebloem denkt al aan teruggaan.

Opgemerkt:

  • Dit verhaal werd 20 jaar voor de eerste echte mensen op de maan uitgegeven. Hergé was een echte visionair en beschreef heel veel details accuraat. Tot op heden is het samen met de boeken van Jules Vernes een meesterwerk in de toenmalige science-fiction.