3. Zeven loden kruisen

Titel in originele taal: Les sept croix de plomb
ISBN-nummer:
Eerste druk: 1976
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Henri Vernes

Bob en Bill hebben hun laten verrassen door de duisternis en hebben hun heil gezocht in een obscuur visserscafé in Singapore. Ze worden opgemerkt door Kapitein Zoltan en zijn bootsman Farnley die hen een Whiskey aanbieden. In de Whiskey zit echter een slaapmiddel en wanneer onze vrienden wakker worden zitten ze samen met tal van andere mannen opgesloten in het ruim van de Taipeh, het schip van Kapitein Zoltan. Over het waarom moeten ze niet lang nadenken want wanneer ze in volle zee zijn spreekt de Kapitein de mannen toe.
De Kapitein heeft lucht gekregen van de schat van de "drie loden kruisen" en heeft hiervoor potige kerels nodig die kunnen knokken en meedelen in de winst. Hoewel de mannen allemaal tegen hun wil aan boord werden gebracht zien ze de rijkdom al voor hun en bieden hun diensten aan. Ze moeten wel eerst Jack Scare bevrijden uit de gevangenis van het Yeluk Yeluk eiland.

Met een klein team gaan ze aan land en kunnen Jack uit zijn gevangenis bevrijden. Op de hielen gezeten door de autoriteiten kunnen ze echter de Taipeh ongeschonden bereiken en met gedoofde lichten varen zijn ze hun achtervolgers snel kwijt. Nu wil Bob Morane wel echt weten wat er juist speelt. Hij maakt gebruik van de duisternis om ongezien het gesprek tussen Jack en Zoltan te volgen. Zo hoort hij dat beide mannen voorheen partners waren maar dat Zoltan zijn vriend op een of andere manier heeft laten stikken. Omdat enkel Jack de locatie van de schat kent moet hij wel eerst willen spreken maar dat weigert hij. Daarop laat de kapitein zijn oude vriend martelen tot hij spreekt. Enkel door tussenkomst van Bob Morane wordt het slaan gestopt. Die nacht besluiten Bob en Bill om samen met Jack te ontsnappen. Ze saboteren de motoren van de Taipeh en varen weg met de reddingssloep in de hoop dat ze voldoende voorsprong kunnen opbouwen.

Onderweg toont Jack zijn dankbaarheid door hen het verhaal over de schat van de zeven loden kruisen te vertellen. In het eerste jaar van de 20ste eeuw kwamen de Chinezen in opstand tegen het westen en dan vooral de Engelse overheersers. Een groep soldaten onder leiding van ene Mahoney had een flinke buit edelstenen verzameld die ze niet het land uit kregen omdat de militaire autoriteiten streng controleerden. Ze zagen hun kans groot toen er zeven missionarissen opdoken die vanuit Peking naar Nieuw-Guinea wilden gaan om Gods woord te verspreiden. Zo maakten de soldaten zeven grote loden kruisen waarin ze de edelstenen, gegoten in was, verborgen. Ze gaven deze kruisen aan de geestelijken voor hun vertrek. Het was een goed plan maar de soldaten mochten niet afzwaaien op het moment dat ze dachten en konden de missionarissen pas veel later achterna reizen. Toen ze dan uiteindelijk toch in Nieuw-Guinea aankwamen bleken de missionarissen gedood te zijn door inboorlingen op het eiland Apu. Ze gingen op hun beurt naar het eiland waar de soldaten op Mahoney na hetzelfde lot wachtte. Mahoney vluchtte terug naar Europa waar hij op zijn sterfbed het verhaal aan Jack Scare vertelde. Jack ging nu zelf achter de schat aan maar had een partner nodig. Zo kwam hij in contact met Kapitein Leonid Zoltan. Hij had een boot en mannen en was een geschikte partner. Maar Zoltan verraadde hem en schoof hem een misdaad in de schoenen die hij niet had gedaan. Zo werd hij veroordeeld tot 10 jaar op de strafkolonie van Yeluk-Yeluk.

Nog steeds varend in hun kleine sloep daagt er plots een zwarte schuit op in de mist. Ze hebben niet veel vertrouwen in de opvarenden maar kunnen niet anders dan aan boord gaan. De bemanning is agressief en willen hen liefst overboord kieperen maar dat is tegen de wil van hun Kapitein. De Kapitein is niemand minder dan Lei Pin Tsing, dochter van een gevreesde piraat, en een bekende naam in de regio. Om problemen te vermijden stellen ze hun voor onder een valse naam maar als Hi, de eigenaar van de kroeg waar hun avontuur begon, ook aan boord is weten ze dat hun ware identiteit al gekend is. Lei Pin Tsing is op de hoogte van het bestaan van de schat maar ons trio doet alsof de schat niet bestaat. De vrouwelijke kapitein wordt echter niet voor niets "De gesel van de Chinese zeeën" genoemd en onder dwang heeft Jack geen keuze meer. Hij moet de locatie van de kruisen vrijgeven. In een grot op het grootste eiland van de Afu-archipel. Een plek die heilig is voor de Papoea's.

De volgende dag heeft de jonk de archipel bereikt en gaan ze aan land op zoek naar de grot. Hun aanwezigheid is echter niet onopgemerkt gebleven en al snel vallen de Papoea's hen op het dak. Niet opgewassen tegen de krijgers worden ze levend gevangen gezet in een grot waar ze gekneveld aan een paal worden achtergelaten. In het ongewisse over hun lot zijn ze dan ook verbaasd wanneer Kapitein Zoltan plots voor hun staat. Hij komt hen nog wat jennen en vertrekt dan samen met zijn mannen én de loden kruisen in de wetenschap dat zijn tegenstanders hun gevangenschap niet zullen overleven. Hij kent echter Bob en Bill niet goed want met vereende krachten slagen zij erin om zich uit hun hachelijke positie te bevrijden. Ze maken ook Jack en Lei Pin los en zetten de achtervolging in. Niet veel later zien ze gieren cirkelen rond de lijken van Zoltans mannen. Ze werden afgemaakt door de Papoea's en liggen verspreidt tussen de kruisen. Van Zoltan is echter geen spoor? Kon hij ontkomen of werd hij meegenomen door de inboorlingen? In ieder geval kan ons viertal mét de kruisen hun jonk ongedeerd bereiken en als ze een kruis openmaken blijkt de schat echt. Een overvloed van edelstenen ligt voor hen te blinken. Hun avontuur is ten einde en de afloop zal bepaald worden door Lei Pin. Althans zo dachten ze want dan duikt Zoltan opeens op. Gewapend kon hij ongezien aan boord klimmen om de schat op te eisen. Onder schot kunnen ze niet anders dan de Kapitein gehoorzamen maar dan duikt Hi op. Hij had nog een eitje te pellen met Zoltan. Zoltan reageert en schiet de Chinees neer. Dodelijk gewond weet de man echter zijn pistool op Zoltan te richten en vooraleer zijn laatste adem uit te blazen haalt hij de trekker over. Nu is het echt afgelopen. Lei Pin laat zelfs haar goede en menselijke kant zien door de drie mannen vrij te laten en hun een evenwaardig deel van de schat te schenken. Bob heeft daarenboven ook nog eens het gevoel een nieuwe vriendin gemaakt te hebben.