7. Sea Dart

Titel in originele taal: Sea Dart
ISBN-nummer: 978-9031-43864-8
Eerste druk: December 2020
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: André Le Bras
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

Tijdens de tweede wereldoorlog hadden de Duitsers heel veel geheime projecten om de wapenwedloop en dus ook de oorlog te kunnen winnen. De meeste van die projecten stonden onder leiding van Generaal Hans Kammler. Net voor de overgave van Duitsland aan de geallieerden werd Kammler opgemerkt in Polen waar hij een ultra geheim project afsloot. Getuigen werden vermoord en de installaties werden vernietigd. De Duitsers hebben al hun geheimen prijsgegeven uit schuld voor de oorlogsellende, behalve dit. Het moet dus een zeer gewichtig geheim zijn. Echter heeft nooit nog iemand Kammler teruggezien. Tot vandaag. Een agent van de CIA heeft namelijk Kammler opgemerkt in Argentinië en heeft dat met zijn leven moeten bekomen. Wel heeft de agent Washington nog kunnen seinen over het opmerken van de oude SS-er.
De CIA willen een nieuw vliegtuig inzetten om te spioneren boven Argentinië. Het toestel, een jet die op het water kan landen en opstijgen wordt momenteel getest in de basis op Pax River door Buck en zijn twee vrienden. De baas van de CIA vraagt hen dan ook om de missie te willen uitvoeren. Een duikboot zal de piloten en het vliegtuig dicht voor de Argentijnse kust brengen waarna ze verkenningsvluchten moeten uitvoeren. Als het misloopt zal Amerika natuurlijk hun bestaan ontkennen.

Veertien dagen later duikt de onderzeeboot op voor de Argentijnse kust en kan Buck zijn eerste verkenningsvlucht uitvoeren. Er wordt niets ontdekt maar bij zijn terugkeer ziet hij een Argentijnse patrouilleboot in de richting van de duikboot varen. Hij moet snel landen zodat de Sea Dart kan geborgen worden en ze kunnen duiken op onopgemerkt te blijven. Ze hebben geluk en kunnen zo hun tweede vlucht voorbereiden. Ditmaal is het de beurt aan Sonny die staat te trappelen om in actie te komen. Het weer zit tegen maar Sonny besluit toch te vliegen. Een fel onweer zorgt er dan ook nog eens voor dat hij bij zijn terugkeer boven de wolken moet gaan vliegen en zo wordt opgemerkt door de Argentijnse radar. Twee vliegtuigen worden gescrambled om de Sea Dart te onderscheppen. Enkel dankzij zijn vliegerkwaliteiten kan Sonny zijn belagers afschudden en ongedeerd de duikboot bereiken. De Argentijnen zijn nu echter gealarmeerd en ook Generaal Kammler en zijn rechterarm Skorzeny zijn op de hoogte. Ze weten niet of de Sea Dart een Russisch of Amerikaanse kist is maar ze besluiten een hinderlaag te leggen.

De volgende nacht, als Tumbler aan de beurt is, vliegt hij dan ook regelrecht in het net dat voor hem gespannen werd. Zonder waarschuwing wordt het vuur op hem geopend. De kist wordt geraakt waardoor Tumb niet meer tot aan de onderzeeër geraakt. Hij stuurt een mayday signaal met zijn positie uit en landt zijn toestel op een meer waar het ongemerkt kan zinken. Onmiddellijk wordt de CIA gecontacteerd maar omdat deze geen agenten meer hebben in het Zuid-Amerikaanse land wordt hulp gevraagd aan de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Buck en Sonny moeten binnen 48 uur naar de haven van Buenos Aires gaan om contact te leggen met de Mossad Agent. Hun contactpersoon blijkt een vrouw, Beate Akerman en zij kan onze twee vrienden met de nodige moeite in veiligheid brengen. Zij zal met hun meegaan op zoek naar Tumbler. Te paard zullen ze de Pampa oversteken tot aan de haciënda van een bevriende rancher, Don Diego Palacios. Daar krijgen ze een verrassing. In de schuur staat immers een oude tweedekker van de Argentijnse postdiensten te verroesten. Het toestel is nog in vrij goede staat en komt nu zeker goed van pas. Terwijl Beate zorgt voor de bevoorrading kunnen Buck en Sonny vanuit de lucht op zoek gaan naar hun vriend.

Als Sonny aan zijn verkenningsvlucht bezig is merkt hij een oud driemotorig toestel op. Hij denkt dat het hem niet alleen naar zijn vriend zal leiden maar ook naar de geheime basis waar ze naar op zoek waren met de Sea Dart. Hij volgt ongemerkt het toestel maar als het landt heeft hij niet gezien dat zijn aanwezigheid werd opgemerkt. Hij krijgt de volle laag van een Gattling gun en stort neer. Ternauwernood kan hij uit het wrak ontsnappen maar hij kan niet voorkomen dat ze hem neerslaan en gevangen nemen. Als hij wat later bijkomt is zijn verrassing groot. Hij zit namelijk in een cel samen met Tumbler. De mannen zijn blij om elkaar weer te zien maar hun blijdschap is van korte duur wanneer ze voorgeleidt worden bij de nazileider.

Opgemerkt:

  • De Sea-Dart oftewel de Convair F2Y heeft echt bestaan. Het is altijd wel een prototype gebleven en werd nooit in dienst genomen maar het is tot vandaag het enige watervliegtuig dat de geluidsmuur heeft kunnen doorbreken. Er werden vijf exemplaren van gemaakt. De dood van testpiloot Charles E. Richbourg was tevens ook het einde van dit vliegtuig. De overige vier toestellen zijn nu in diverse Musea te bewonderen.