56. Vostok antwoordt niet meer

Titel in originele taal: Vostok ne repond plus
ISBN-nummer: 978-9031-43657-6
Eerste druk: December 2018
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Gil Formosa
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

We treffen onze vrienden op een vliegdekschip nabij de Antarctische kust. Aan boord zijn enkele F-35B vliegtuigen die de mogelijkheid hebben om verticaal te landen en op te stijgen. De Marine heeft aan Buck en zijn maten gevraagd om te toestellen te testen in deze koude onherbergzame streek. Ze moeten de vliegtuigen over te pool loodsen om dan te landen op het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. Ondertussen, meer dan 3.000 km verder maakt Lady X zich klaar om met een groep huurlingen eveneens te vertrekken naar de zuidpool.

Ze maken een eerste bevoradingsstop op de poolbasis van Amundsen-Scott en maken er kennis met een prachtige blonde dame luisterend naar de naam Natalya Shemyova. Zij is op het poolstation om het leven diep in het ijs te onderzoeken en Buck valt als een blok voor haar charmes. Helaas heeft ze een norse chaperon bij en vertrekken ze beiden de volgende dag al naar andere oorden. Helaas is er een technisch defect waardoor enkel Tumb kan vertrekken. Sonny en Buck moeten nog een dag langer blijven maar die nacht, terwijl hun toestellen worden hersteld, ontvangt de basis een noodoproep vanuit Vostok. De poolstad waar Natalya en haar begeleider Viktor Tokov enkel uren eerder naartoe gevlogen zijn. Noch Buck noch de directeur van de basis vertrouwen het zaakje en Buck en Sonny vliegen ter hulp. Letterlijk.

In Vostok vinden ze een basis die in lichterlaaien staat. Er is geen levende ziel meer te bespeuren en Buck en Sonny besluiten om de sporen van een snowcat te volgen. Tijdens hun vlucht krijgen ze radarcontact met een vliegtuig zonder transponder. Als ze naderbij komen blijkt het de C-130 van X-airlines te zijn. Sonny vliegt naar de achterzijde van het toestel waar de cargodeur open staat maar wordt dan van nabij onder vuur genomen. Zijn onbewapende F-35B stort neer en Lady X beseft dat ook haar vliegtuig ontdekt is en land het toestel om samen met haar team met snowscooters verder te trekken over land. Wanneer Buck over het gebied komt te vliegen ontdekt hij de snowcat en herkent hij onmiddellijk Natalya die neergeschoten wordt door Tokov. Dan verschijnen ook de sneeuwscooters van Lady X op het toneel en nemen de F-35 van Buck onder vuur. Hoewel Buck onbewapend is kan hij zijn belagers afschreken door met zijn verticale ractor boven hen te vliegen. Ze vluchten weg als hazen en laten Natalya achter. Buck kan nu onbezorgd landen om de blonde dame te redden, maar hoe?

Ondertussen is ook een team van de DIA via de USS Ronald Reagan aangekomen in Vostok. Majoor Tumbler is er in opdracht van de Admiraal ook bij. Getooid in bio-pakken gaan ze op zoek naar overledenen. Ze vinden één man maar die werd aan een zeer aggressief virus bloodgesteld en sterft voor hun ogen. Om de verspreiding tegen te gaan wordt alles en iedereen verder in brand gestoken. Enkele honderden kilometers verder heeft Buck zijn F-35B ingeruild voor de snowcat en probeert hij over land een basis te bereiken zodat hij Natalya kan redden. Het toeval wil dat ook Sonny een taxi gevonden heeft en dat zowel Buck als Sonny als de bende van Lady X op weg zijn naar de Russische poolbasis Mirny. Lady X komt als eerste aan en ze stijgt op met een gestolen Antonov net op het moment dat zowel Buck als Sonny aankomen. Natalya is er slecht aan toe en moet dringend geopereerd worden maar eerst verteld ze Buck wat er speelt. Ze verteld dat er in de boringen die jaren geleden werden uitgevoerd een verschrikkelijk dodelijk bacterie werd gevonden en dat ze adviseerde om het staal onmiddellijk te vernietigen maar Tokov dacht daar anders over en stal het staal uit het labo maar deed dat op een heel onhandige manier waardoor het in de basis werd verspreid. Omdat iedereen toch al dood was stak ze alles in brand en vluchtte ze weg door het raam. Tokov kon ontkomen en de rest is geweten. Natalya vraagt aan Buck om Lady X, die het virus wil, tegen te houden en het te vernietigen. Maar eerst moet Natalya naar de nabijgelegen Charles de Gaulle gevlogen worden zodat ze dringend kan geopereerd worden. Op het schip worden ze onmiddellijk verwelkomd door mannen in bio-pakken. Onder hen ook Jerry Tumbler. Tumb verteld zijn maten wat ze eigenlijk al wisten maar eerst moeten ze enkele testen ondergaan om te zien of ze zelf niet besmet zijn door het dodelijke virus. De test is negatief maar Natalya haar operatie ging niet van een leien dakje en ze ligt in coma. Tot grote ontreddering van Buck. Maar nu moet eerst de klopjacht naar het virus beginnen.