Het tijdschrift Egyptia organiseert een reis naar het Egyptische Luxor en Jean-Jean is een van de reisgezellen. Guy Lefranc brengt hem naar de luchthaven van Orly waar hij wacht tot de Airbus met bestemming Egypte is opgestegen. Daarna gaat hij terug naar kantoor waar de dagelijkse beslommeringen om hem liggen te wachten. Enkele uren verstrijken als de redacteur Lefranc komt roepen. De Airbus van Jean-Jean is in volle vlucht gekaapt. De kapers vragen losgeld aan Frankrijk maar dat wordt natuurlijk geweigerd. Luchtverkenningen boven het gebied waar de Airbus is gestald tonen aan dat het toestel op een locatie staat waarbij militair ingrijpen bijna onmogelijk is zonder een bloedbad onder de passagiers aan te richten. Lefranc wil niet op zijn lauweren rusten en herrinnert zich een gesprek met Nordik, de uitvinder van een speciaal soort zweefvliegtuig met hulpmotor en een lange afstandsgeweer met verdovende kogels. De kogels werken volgens het principe van injecties en laten geen openlijkse sporen na. Het getroffen slachtoffer blijft in een diepe slaap voor ongeveer 36 tot 48 uur. Lefranc koopt beide uitvindingen en niet veel later zet Lefranc het toestel neer ergens in de woestijn van een Afrikaans land.
Alle landen ontkennen hun betrokkenheid met de kaping zodat het niet duidelijk wordt wie nu eigenlijk achter deze misdaad zit. Wel is duidelijk dat Lefranc voorlopig geen hulp moet verwachten en brengt zijn geweer in stelling. Zonder veel moeite kan hij enkele schildwachten uitschakelen maar de kapers zijn niet dom en merken dat alle schildwachten aan dezelfde kant van het kamp worden neergemaaid. Die nacht sturen ze dan ook enkele patrouilles op zoektocht naar de geheimzinnige schutter. Het duurt dan ook niet lang alvorens het kamp van een slapende Lefranc wordt ontdekt. Via een touw klimt een kaper naar boven en net als hij Lefranc in zijn slaap wil neerschieten klinkt er een schot en valt de man levensloos naar beneden. Dan nog een schot en nog een... De schoten doen de kapers op de vlucht slaan en als Lefranc de situatie overziet toont de schutter zich. Hij stelt zich voor als Rahim. Hij wil de kapers doden omdat ze hun kamp hebben opgezet op de begraafplaats van zijn voorouders. Een daad die enkel met de dood kan uitgewist worden. Lefranc en de jonge knaap werken nu samen om de gijzelaars die nog steeds in het toestel zitten, te bevrijden. De gijzelaars hebben geen eten en de temperatuur loopt hoog op in de metalen casco van het vliegtuig. Het rode kruis had voedselpakketten gezonden maar het transportvliegtuig werd onderschept door jagers van een land dat het niet kon appreciëren dat het over hun grondgebied vloog. Lefranc zal zich dus moeten haasten.
Omdat Lefranc de kapers één per één kan neerleggen blijven er niet genoeg mannen over om het toestel te bewaken. Onder het deken van de nacht kunnen de gijzelaars dan ook bevrijd worden maar ze kunnen niet weg. Een tocht te voet door de woestijn is immers ondenkbaar en dus schuilen ze in de nabijgelegen oase. Ondertussen heeft de Franse regering ook niet stil gezeten. Ze hebben een plan bedacht om de kapers af te leiden met het droppen van het losgeld terwijl parachutisten de omgeving rond de Airbus veilig stellen. In een bestelwagen kunnen enkele kapers ontkomen maar Lefranc schakeld de bestuurder met een gericht schot uit waardoor de bestelbus tot stilstand komt. Rahim nadert de wagen maar wist niet dat er zich achteraan nog kapers bevonden en wordt neergeschoten. Lefranc schiet vervolgens de wagen helemaal lek waardoor alle kapers nu uitgeschakeld zijn en de gijzelaars zonder slag of stoot door de para's kunnen bevrijd worden. De operatie was een succes en alle kapers kunnen ingerekend worden. Het ware ordinaire dieven die de dood van twee mensen op hun geweten hebben. Rahib en een para die te dicht bij de Airbus stond toen de kapers het toestel opbliezen.
Opgemerkt: