19. Herrie om Carolus Magnus

Titel in originele taal: Herrie om Carolus Magnus
ISBN-nummer:
Eerste druk: 1963
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Pom
Scenarist: Pom

Een goede vriend en oud collega van Professor Kumulus komt te overlijden en de goede man laat hem zijn kostbare verzameling postzegels na. Deel van deze collectie is de befaamde Carolus Magnus reeks, een reeks postzegels uit de tijd dat postzegels nog niet bestonden. Het overlijden wordt natuurlijk ook in de pers gemeld en dan zijn er altijd kapers op de kust die zonder werken willen rijk worden. Zo ook Jack Sweepsteak. De beruchte kunstdief wil de postzegels hebben en overvalt nog diezelfde dag onze professor die in zak en as zit.

Omdat Sweapsteak gekend is bij de ordediensten kan hij zomaar niet de grens oversteken met de gestolen postzegels en dus komt hij met een plan. Met de hulp van zijn vaste kompanen Jean Pierre Tralala en Elenore Babydoll zoeken ze een nietsvermoedend voorbijganger uit. Ze doen alsof ze Elenore overvallen en hopen dat de goede Samaritaan dan zal tussenkomen om de mannen te verjagen. Elenore zal dan de man rond de vinger draaien en zeggen dat ze geheime plannen van haar vader naar Frankrijk moet brengen en hoopt dat dan de redder zo goed zal zijn om de plannen die eigenlijk de postzegels zijn de grens over zal brengen. De volgende dag staan ze op wacht om een geschikte voorbijganger te vinden en hun oog valt op niemand minder dan Bert Bibber. Hij zal de plannen naar Boulon brengen.

De volgende dag vertrekt Bert naar Boulon waar hij de plannen in een hotel moet afleveren. Sweapsteak wil de buit voor hem alleen en volgt Bert tot over de grens. Eenmaal net over de grens rijdt hij Bert klem en eist de zogenaamde plannen op. Bert is niet onder de indruk en kapt een thermos koffie over de bandiet zijn hoofd waardoor hij ongedeerd kan wegrijden tot aan een hotel waar hij de nacht kan doorbrengen. Het toeval wil dat ook Jack Sweepsteak hetzelfde hotel heeft uitgekozen om te overnachten. Bert bedenkt een plannetje om te voorkomen dat de bandiet in zijn kamer kan inbreken om zo toch van een goede nachtrust te kunnen genieten. Hij zet de balkondeuren onder stroom en zijn plan blijkt effectief. Maar Sweepsteak geeft het niet zomaar op en belt een vriend. Pascal Sapajou moet Bibber overvallen in het hotel waar hij de volgende avond zal overnachten. De man doet zich voor als verkoper van parfum en bedwelmt onze vriend waardoor hij de kamer doorzoekt. Bibber had voor de komst van de gangster de postzegels reeds goed verstopt achter een spiegel en dus kan de man enkel nog Bibber ontvoeren om zo achter de locatie van de postzegels te komen.

Een Vlaams journalist had Bert Bibber opgemerkt in het hotel en als hij ontvoert blijkt de volgende ochtend staat het nieuws dan ook snel in de krant. Op het thuisfront leest Piet dat zijn vriend is verdwenen en samen met Suzan snellen ze hun vriend achterna in de hoop hem te kunnen helpen. Het zal nodig zijn want ondertussen zijn ook de andere bendeleden opgedoken. Elenore spelt de goedgelovige Bibber een verhaaltje op de mouw en samen gaan ze terug naar het hotel waar Bert dan de plannen overhandigt aan het meisje. Net op dat moment komen Piet en Suzan die de hele nacht hebben doorgereden de kamer binnen en zien dat hun vriend blijkbaar niet meer ontvoerd is. Ze komen er nu eindelijk achter dat Elenore een valse tik is en dat de plannen eigenlijk de gestolen postzegels zijn die de bende wil verkopen aan miljonair Van der Wilt.

Piet en Bert gaan naar de villa van de miljonair en liggen er in een hinderlaag te wachten tot de gangsters opdagen. Via het open venster horen ze hoe Elenore en Tralala onderhandelen over de verkoop. Bibber kan zich niet meer inhouden, springt door het raam, geeft de miljonair een slag op de neus en steelt de postzegels terug om opnieuw via het venster te verdwijnen. Ze denken dat ze gewonnen hebben maar de twee gangsters hebben hun kompanen reeds op de hoogte gebracht en Sweepsteak staat hen op te wachten in hun hotelkamer. Bibber wordt neergeslagen en ze zijn de zegels weer kwijt. Omdat de Van der Wilt nog steeds boos is van de mep op zijn neus wil hij de zegels niet meer kopen. De gangsters die geen scrupules hebben stellen dan maar voor om ze te verkopen aan een andere miljonair... Suzan. Er wordt een afspraak gemaakt en ze spreken af in een afgelegen huis buiten de stad. Als ze het geld laten zien gaat Elenore de zegels halen maar ze scheurt het blad met de Carolus Magnus uit het verzamelalbum om het boek dan aan Bert te overhandigen. Als hij het album in handen heeft voert hij dezelfde tactiek uit al met Van der Wilt. Hij geeft Sweepsteak een mep op het hoofd, pakt het geld terug en vlucht snel weg. De gangsters zetten de achtervolging in en rijden Piet en Bert klem. Het komt tot een handgevecht dat tot een einde komt wanneer Susan vanop de achterbank merkt dat de Carolus Magnus niet meer in het album zit. Iedereen beseft dat ze door Elenore werden om te tuin geleidt en moeten haar kost wat kost terugvinden.

Na wat rondvragen komen ze erachter dat de valse tik naar Bliaritz is om de zegels daar te verkopen. Zowel onze vrienden als de gangsters snellen naar de mondaine stad en vinden haar spoor terug tot het hotel waar ze verblijft. Suzan kan haar de postzegels afpakken maar kan niet voorkomen dat Sweepsteak op zijn beurt de zegels uit haar handen grist. Wederom volgt een achtervolging door de straten van Bliaritz maar de mannen kunnen ontsnappen. Dan krijgt Suzan een idee. De mannen moeten hun de postzegels kunnen verkopen en zijn dus op zoek naar een nieuwe koper. Ze laat in de krant een advertentie zetten dat de beroemde miljonair en postzegelverzamelaar Rokkenteller in het land is en op zoek is naar zeldzame zegels. Als Sweepsteak en Tralala dat lezen ruiken ze hun kans. Ze maken een afspraak en lopen recht in de val. Ze hebben eindelijk gewonnen en kunnen de zegels aan Kumulus teruggeven.