Kerstnacht 1968. De vijfendertigjarige Roger Leloup staart doelloos voor zich uit, krabbelt wat op papier en ziet zich plots een zachtaardig gezicht tekenen van een Aziatisch meisje. Op aanraden van Peyo, met wie hij een tijdje samenwerkte, klopt hij een jaar later aan bij de Robbedoes-redactie.
Nog een jaartje later maakt elektronisch ingenieur Yoko Tsuno haar debuut in het weekblad met Trio in het Onbekende. Partners in crime zijn de sullige rosse Paul Pola (cameraman) en de knappe maar sobere regisseur Ben Beeld.

Yoko Tsuno ontstond in de jaren zeventig, toen de import van Japanse technologie het Westen in zijn greep kreeg en het feminisme de kop opstak. Natasja en Comanche waren enkele van haar generatiegenoten, net als Yoko vrijgevochten sexy vrouwen die in tal van avonturen terechtkwamen (daarvoor gingen vrouwenrollen naar Sophies, Wiskes of smurfinnen). In die periode tekende Leloup de verhalen van "Jacky en CĂ©lestin" waarin hij een japans meisje liet opdraven. Onder invloed van Dupuis werd de hoofdrol van een nieuw verhaal aan dit meisje gegeven. Yoko Tsuno was geboren en zou van dan af, voor veel avonturen garant staan. Zijn zin voor details in decors, nieuwe technologie en voertuigen, zorgde ervoor dat Leloup in al die tijd slechts een twintigtal albums op zijn naam mocht zetten.

In juni 2001 verscheen bij Dupuis het (voorlopig) laatste Yoko Tsuno-album, De Pagode der Nevelen, waarmee Leloup terugkeert naar zijn geliefde middeleeuwse China. Er gingen tot nog toe zo'n 600.000 albums van Yoko Tsuno over de toonbank.