5. Seinen voor de eeuwigheid

Titel in originele taal: Message pour l'éternité
ISBN-nummer: 9031-40403-9
Eerste druk: 1975
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Roger Leloup
Scenarist: Roger Leloup

Yoko doet mee aan een initiatie zweefvliegen en na een vlucht van meer dan 300 km moet ze uiteindelijk een plek vinden om haar toestel neer te zetten. Ze vindt een wei langs een communicatiecentrum waar ze bij haar landing begroet wordt door Geertse, een ingenieur van het centrum. Hij geeft haar een rondleiding in het centrum waar een enorme hoornantenne staat. De man vertelt haar dat ze de laatste tijd signalen ontvangen die lijken uit het verleden te komen. Hun conversatie wordt gestoord wanneer door een geheimzinnige Engelsman wordt aangesproken. De man biedt haar 10.000 dollar voor haar diensten. Zo'n bedrag maakt Yoko argwanend maar de man verzekerd haar dat het te maken heeft met het terugvinden van een vliegtuig dat in 1933 verdween. Het zijn immers de signalen van dat vliegtuig die door de antenne worden opgevangen.

De Engelsman is niemand minder dan Majoor Dundee van de Britse geheime dienst en hoewel hij zich eerst nog laat doorgaan als een verzekeringsagent zal hij zijn ware identiteit niet kunnen verborgen houden. Hij nodigt Yoko en haar vrienden uit om twee weken later naar Zwitserland te komen waar de details van het project zullen onthuld worden. Satellieten hebben foto's genomen van een grote meteorietenkrater waarin blijkbaar een vliegtuig staat. De bodem van krater is enkel per zweefvliegtuig te bereiken en de landing is gevaarlijk. Vandaar dat Yoko intensieve training krijgt in een vluchtsimulator. Stevens, één van de medewerkers is niet blij met haar komst. Hij zou immers het toestel besturen en het geld opstrijken. Maar omdat Yoko beter is en vooral lichter werd hij aan de kant geschoven ten voordele van de Japanse.

Het oude vliegtuig zou geheime documenten bevatten die nu zoveel jaar later nog steeds opschudding zouden kunnen veroorzaken. Ze mogen dus niet in vreemde handen vallen en omdat het nog allemaal niet moeilijk genoeg is bevindt de krater zich in het noordoosten van Afghanistan. Niet dadelijk een bevriende natie. Omdat een zweeftoestel door haar geringe snelheid niet makkelijk te zien is op radar willen ze het toestel vastmaken aan een ander toestel dat ontworpen is om te vliegen in de hoogste luchtlagen en dus ook onopgemerkt door de lucht kan klieven. Boven het doel zal het zweefvliegtuig met Yoko aan boord dan ontkoppeld worden waardoor ze ongemerkt kan landen in de krater. Yoko oefent aan een snel tempo om haar nieuwe kist gewoon te raken en niet veel later is het dan zo ver. Yoko wordt gedropt en na een korte maar turbulente vlucht heeft ze haar doel in het vizier. Met heel veel moeite kan ze landen. Groot is haar verwondering dat er helemaal geen toestel in de krater te zien is. Wel vindt ze gebeeldhouwde stenen en een tiental graven terug. Was hier vroeger een beschaving in deze krater? Ze trekt verder op onderzoek wanneer ze plots opgeschrikt wordt door een stem. Het is de stem van Stevens die gewapend met een mitrailleur haar onder schot houdt. Hij werd voor Yoko gedropt in de krater en vertelt haar hoe hij de documenten in handen moet krijgen omdat hij ze duur wil verkopen aan de meest biedende. Het vliegtuig heeft hij gevonden. Het staat wat verderop ongeschonden in een grot die vanuit de lucht niet te zien is.

Stevens laat Yoko het vliegtuig onderzoeken en wanneer ze de deur van het toestel opent wordt ze aangevallen door een baviaan. Stevens schiet het beest dood maar al snel wordt duidelijk dat er nog tientallen andere apen in de grot wonen, klaar om aan te vallen. Stevens laat zijn geweer spreken maar het zijn er te veel. Als snel vliegen de apen hem naar de keel. Yoko wil helpen maar struikelt en verliest het bewustzijn. Als ze wakker wordt staat een oude man naast haar. Het is John Smith, de boordwerktuigkundige en enige overlevende van het spookvliegtuig. Hij heeft de apen afgericht en vertelt haar dat Stevens moet boeten voor het doden van enkele apen. Hij werd aan een schandpaal gebonden in het midden van de kloof waar er een sterke ijzer laag in de bodem zit die bliksem aantrekt. Stevens zal neergesabeld worden door de bliksem. Dat kan Yoko niet laten gebeuren en wil de man bevrijden. Ze slaagt erin om de man van zijn boeien te ontdoen maar is de laat. Smith en zijn apen zijn te talrijk en Stevens wordt terug overmeesterd. Dan volgt plots een enorme bliksemschicht die Stevens in een kloof doet verdwijnen en Smith verwondt. De bliksem trekt over de ijzerhoudende grond en raakt de zwever van Yoko die daardoor vernietigd wordt. Met behulp van de apen bekommerd ze zich over de oude Smith. Ze dient de eerste zorgen toe en gaat in de hut van de man op zoek naar de documenten om ze op microfilm te zetten. Ze vindt naast de documenten nog tal van lakens en tapijten. Dat brengt haar op een idee. Als ze de lakens en haar parachute aan elkaar naait kan ze een ballon maken. Als ze hoog genoeg kan komen kan ze haar noodzender activeren om de bezorgde Ben en Paul op de hoogte te kunnen brengen. Op hun beurt waarschuwen zij de Russen, die hulp sturen.
Twee maanden later komt de oude man terug, om z'n oude kist te zien opstijgen. Yoko gebruikt de microfilms die ze heeft gemaakt van de geheime documenten als dwangmiddel om de Engelsen het vliegtuig te laten repareren zodat het weer kan vertrekken. De films van het dagboek zijn voor Smith, om z'n ongelofelijke verhaal te kunnen vertellen en het moderne leven te kunnen bekostigen. Uiteraard maken Yoko, Ben en Paul opnames van het vertrek om hun eigen kas te spekken.