13. De groene hel

Titel in originele taal: Vert l'enfer
ISBN-nummer: 978-9463-94381-9
Eerste druk: Februari 2022
Uitgeverij: Daedalus
Tekenaar: Chrys Millien
Scenarist: Jean-Charles Kraehn

Na zijn breuk met Diana en zijn hectisch leven als CEO, verwent Gil zichzelf en zijn dochtertje Sabine op een snoepreisje naar Guyana. Op het einde van hun reis wil Gil het aangename aan het nuttige koppelen om Jordan, een man waarmee hij in zijn jeugd contact had op te zoeken. Volgens zijn informatie woont de man op de grens met Suriname en met een watervliegtuig zal hij er makkelijk naartoe kunnen vliegen. Sabine zal samen met enkele vrienden doorreizen en ze spreken af om elkaar later treffen om dan samen terug te keren naar Frankrijk.

De volgende ochtend hangt Gil al met zijn vliegtuigje boven het dichte oerwoud en om veiligheidsredenen volgt hij de kronkels van de rivier. Als hij laag over het water scheert ziet hij een groep prauwen. Een kind springt uit de prauw en het lijkt erop dat het kind hardhandig terug aan boord wordt gehesen. De mannen aan boord hebben het duidelijk niet op pottenkijkers en nemen het vliegtuig onder schot. Gelukkig kan Gil de kogels ontwijken en verder vliegen. Hij besluit via zijn boordradio de autoriteiten in te lichten. Bij zijn landing in Maripasoula gaat hij naar de lokale politiepost waar ze op de hoogte zijn van het voorval. Gil krijgt te horen dat de mannen die hij gezien heeft wellicht goudzoekers zijn die jonge jongens inzetten om het harde werk te doen terwijl ze zich vergrijpen aan de meisjes om die dan daarna in de prostitutie te dwingen.

Het wordt hem snel duidelijk dat hij niet op de politie moet rekenen en vraagt dan maar of ze inlichtingen kunnen verstrekken over zijn oude vriend Jordan Malinga. De politie reageert vrij agressief op zijn vraag maar zeggen hem toch dat hij meer info zal krijgen bij de plaatselijke school. Hij doet rondvraag aan de school maar niemand wil hem helpen. Enkel Laura Tanviel, de nieuwe onderwijzeres wil hem helpen. Bij een drankje vertelt ze dat Jordan instaat voor het transport van de kinderen. Omdat het nu vakantie is zal Gil hem moeten gaan zoeken in Loka, een dorpje dat een viertal uur stroomopwaarts gelegen is. Met zijn vliegtuig zijn ze er in een wip en omdat er in het dorpje ook een leerlinge van haar woont die ze al twee weken niet gezien heeft wil Laura met hem mee. Ze vermoedt dat het meisje een gewelddadige oom heeft.

De volgende ochtend vertrekken ze naar Loka en na een korte vlucht gaan ze eerst naar Junior Gabin Efoué, de oom van het meisje. Deze reageert inderdaad zeer agressief en jaagt hen weg. Een beetje onder de indruk van het voorval gaan ze dan maar naar het huisje van Jordan in de hoop dat ze daar meer geluk hebben. Het kost hen niet veel moeite om het huis van de man te vinden. Hij woont alleen in een vuil onverzorgd hutje en ziet dat zijn jeugdvriend veranderd is in een nietsnut. Ze vragen of hij Renata, het nichtje van Gabin Efoué kennen maar de man heeft duidelijk angst wanneer hij de naam van het meisje hoort. Ze gaan dan maar terug naar het vliegtuig maar worden onderweg staande gehouden door Renates moeder. Zij denkt dat Renate ontvoerd werd door de Wayana stam omdat ze in de prauw van Jordan een dingen vond die aan deze stam toebehoren. Haar klasgenootje Yepo zou er meer over weten en dus gaan Gil en Laura de jongen ondervragen. De jongen heeft duidelijk angst om te praten maar Laura denkt dat hij Renata verbergt maar dat de indianen het probleem onderling zullen oplossen. In ieder geval zal ze de gendarmes inlichten van het meisje haar verdwijning.

Die nacht kan Gil de slaap niet vatten. Er is iets dat hem dwars zit hij besluit om de volgende ochtend terug te keren naar Jordans huis om hem nog iets te vragen. Er wacht hem echter een verrassing wanneer hij bij het aankloppen wordt omver gelopen door een gemaskerde man. Als hij de hut binnen gaat ziet hij Jordan op de grond liggen. Met zijn laatste adem kan de man Junior Gabin aanduiden als zijn moordenaar en kan nog enkele aanwijzingen geven vooraleer hij sterft. Met de dode man in zijn armen merkt hij dat er geen littekens op de man zijn schouders zijn. Het vermoeden dat hem tijdens de nacht wakker hield bleek waarheid. Zijn vriend Jordan had wel degelijk littekens en dus is de man in zijn armen iemand anders. Maar wie? Hij verlaat ongezien het dorp en zoekt op de kaart het gebied dat zijn zogenaamde vriend hem nog kon vertellen. Niet veel later hangt Gil weer in de lucht boven het oerwoud.

Het duurt niet lang of Gil heeft zijn doel bereikt en vliegt over een illegale diamantmijn. Hij ziet hoe kinderen aan het werk worden gezet door gewapende mannen die hem onmiddellijk beschieten. Zijn toestel wordt geraakt en Gil kan een crash niet meer vermijden en stort enkele kilometers verder neer. De diamantgravers hebben hem snel gevonden en nemen hem gevangen. Die nacht echter hoort hij wat geritsel in het struikgewas en ziet hoe een jong meisje naderbij komt. Ze heeft een mes mee en kan zo Gil uit zijn kooi bevrijden. Samen gaan ze op de vlucht en onderweg maken ze kennis. Ywally werd aan de gangsters verkocht maar nu zag ze haar kans om te ontsnappen. Met een prauw roeien ze over de rivier in de hoop het dorp van haar vader te bereiken. De gangsters zitten hen echter op de hielen en krijgen hen te pakken. Ywally en Gil slaan overboord in een stroomversnelling en Gil wordt gepakt. Zijn laatste uur is geslagen en ze binden hem naakt aan een paal om hem over te leveren aan de kogelmieren. Tijdens zijn beproeving komt hij nog te weten dat Junior Efoué de eigenlijke leider is van de mijnwerkers. Net als hij denkt het toch niet meer te kunnen navertellen worden zijn beulen aangevallen door Indianen. Het is de stam van Ywally. Iedereen dacht dat ze verdronken was in het kolkende water maar ze kon haar vader Opaya bereiken en hem overtuigen om Gil te gaan helpen.

Gil wordt meegenomen naar hun dorp waar niet veel later een helikopter van de gendarmes overvliegt. Als het toestel landt wacht Gil een nieuwe verrassing. Eén van de gendarmes is niemand minder dan Laura. Zij deed undercover onderzoek naar de verdwijning van de kinderen. Hij beseft nu waarom de gendarmes zo raar reageerden toen hij voor het eerst melding maakte van het voorval. Hij was terechtgekomen in een lopend onderzoek en zijn akties dreigden alles te verstoren. Gelukkig liep alles goed af.