4. Avonturen met elektronika

Titel in originele taal: Aventures électroniques
ISBN-nummer: 9031-40354-7
Eerste druk: 1974
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Roger Leloup
Scenarist: Roger Leloup

In dit album staat er een bundeling van zes kortverhalen die in het stripweekblad Robbedoes zijn verschenen.

Overval in Hi-Fi
Wanneer Yoko in de bank staat maakt ze een aardbeving mee. Al snel komt het bericht dat in de nabije omgeving een warenhuis is ingestort. De politie rukt massaal uit naar de plaats des onheil maar moet er vaststellen dat het gebouw geen scheurtje heeft. Het was gewoon een smoes om de politie weg te lokken van de bank langs het politiekantoor zodat gangsters de bank konden overvallen. Yoko stelt vast dat er tijdens de overval een vrachtwagen voor de deur van de bank stond geparkeerd. Als ze later de vrachtwagen terugvinden ontdekken ze in de laadruimte een geluidsinstallatie dat het geluid van een instortend gebouw laat horen. De luidsprekers zijn echter te zwak om het oorverdovend lawaai te veroorzaken. Maar hoe deden de gangsters het dan?

Yoko haar interesse is gewekt en gaat 's avonds wat rondneuzen in de buurt van de bank als ze op het dak van een appartementsgebouw enkele liftkokers opmerkt die daar eigenlijk niet thuishoren. Ze gaat op onderzoek en op het dak ziet ze hoe de gangsters net de liftkokers aan het afbreken zijn. In deze nepkokers zaten enorme luidsprekers verborgen. Ze gaat verder maar wordt ontdekt en in een hok gegooid. Ze kan de deur blokkeren en vindt er ook de originele bandopnemer die het geluid moest produceren. Omdat de gangsters naar binnen willen activeert ze de bandopname zodat de politie gealarmeerd wordt. Ze komen net op tijd op Yoko uit haar benarde situatie te bevrijden en de boeven in te rekenen.

Het Kerstengeltje
Yoko rijdt op Kerstavond door de besneeuwde stad wanneer ze Anneke per ongeluk omver rijdt. Het meisje is ongedeerd wat niet gezegd kan worden van de kersttaart die ze bij haar had. Ze vertelt hoe haar papa zijn werk als lasser is kwijtgeraakt en dat het helemaal geen leuke Kerst is voor hun gezin. Anneke heeft geluk want Yoko moet naar een industrieel om diens geluidinstallatie te repareren tegen dat zijn gasten komen. Omdat het Kerstavond is zal Yoko de reparatie gaan uitvoeren maar enkel als hij Annekes papa in dienst neemt als lasser. Zo wordt het toch nog een mooie kerst.

De aapmens
Yoko is getuige hoe een aapmens een politieagent aanvalt en zonder enige moeite een auto kan optillen en in haar richting smijten. Als Yoko het wapen van de politieman kan oprapen en een schot lost zet de aapman het op een lopen en vlucht het natuurhistorisch museum binnen. Ze volgt hem door de donkere hallen wanneer ze valt over een plas hydraulische olie. Ze zet haar zoektocht verder wanneer ze een geluid hoort op de bovenverdieping. Ze gaat kijken en vindt er op de vloer een man die zich voorstelt als laboratoriumassistent. De man verklaart aangevallen te zijn door de aapmens. De oliesporen leiden haar naar de kast en bij het openen valt er een exoskelet uit. Het is duidelijk dat de man die droeg onder een kostuum van een aapmens. Nu hij ontdekt is zet hij het op een lopen, gooit een fles alcohol in het vuur en sluit de kamer waardoor Yoko opgesloten is in een inferno. Ze heeft nog één keuze. Zelf het exoskelet aantrekken en uit de kamer springen vooraleer de aanwezige gasflessen tot ontploffing komen. De politie is ondertussen ook aangekomen en zij kunnen de man zonder verdere problemen arresteren.

Koers 351
In een Tirols stadje testen de Duitse en Oostenrijkse post een nieuwe raket die de postbedeling tussen beide landen aanzienlijk moet verkorten. Yoko is één van de ingenieurs die de test moet volgen vanuit de controlepost. Zij merkt al snel op dat de raket van haar baan afwijkt om dan een signaal van koerscorrectie te krijgen waardoor ze weer haar goede baan volgt. Niemand blijkt echter dat signaal uitgezonden te hebben en iedereen denkt dat Yoko spoken ziet. Al snel volgt een tweede test waarbij Yoko plaats zal nemen in een helikopter. Ze vraagt de piloot om in afwachting van de test even koers 351 te volgen maar de piloot zegt dat het verboden gebied is omdat er een conferentie tussen Oost- en West-Duitsland wordt gehouden over handelsakkoorden. Wanneer ook de tweede raket van haar baan afwijkt weet ze het wel. Er zit in de buurt een piraatzender die het signaal van de raket overneemt om ze te doen neerkomen op het gebouw waar de conferentie plaatst heeft. Ze vliegen laag over het gebied als ze twee mannen en een zender zien tussen de rotsen. Yoko springt uit de helikopter en schakelt één man onmiddelijk uit. De tweede zet het op een lopen. Als Yoko de zender vernielt ontstaat er een kortsluiting waardoor de raket het signaal van de zender volgt en inslaat op de auto van de vluchtende man. Yoko redt de man uit zijn brandend voertuig waardoor ze zelf gewond raakt. Gelukkig niet te erg en mag ze na een weekje ziekenhuis weer aan het werk.

Honing voor Yoko
Paul en Yoko maken een tochtje met de motorfiets maar zijn hopeloos verdwaald. In zijn zoektocht naar een orientatiepunt rijdt Paul een bijenkorf om. De bijen vliegen hen om de oren en als Paul wordt gestoken blijft het beeste zitten in zijn hand. Yoko is gefascineerd door het diertje maar merkt dan dat het bijtje een microfilm tussen de vleugels heeft. Ze onderzoekt de bijenkast en merkt dat er nog bijen in zitten met microfilms op hun kleine lijf. Wellicht heeft het te maken met spionage want onder aan de heuvel staat er een splinternieuw atoom-onderzoekcentrum. Gewapend met de films gaat ze naar het centrum en eist een gesprek met de directeur. De film wordt ontwikkeld en merken zo dat het de plannen zijn van één van hun ultrageheime plannen. Onmiddellijk valt de verdenking op Karensky, een playboy met connecties die ook nog eens imker is. Als de man beseft dat hij werd ontmaskerd vlucht hij weg in zijn Mustang, op de voet gevolgd door Yoko op de motor. De achtervolging moet slecht aflopen op de kronkelende bergwegen en de auto vliegt uit de bocht en Yoko valt hard tegen het tarmak waardoor ze haar enkel breekt. Gelukkig blijft het daarbij en zal ze goed herstellen.

De vliegende spin
Paul loopt 's nachts door een slapende stad om zijn nieuwe hobby uit te oefenen. Nachtfotografie. Hij houdt halt bij een ruit wanneer hij merkt dat er een gat uit gesneden werd. Als hij dichterbij gaat springt er een reuzespin uit het gat. Hij neemt een foto maar dan schiet de spin een laserstraal op hem af waardoor hij eieren voor zijn geld kiest en het op een lopen zet. Enkele minuten later staat hij bij Yoko aan de deur om zijn verhaal te doen en samen keren ze terug naar de winkel om de spin te zoeken. Ze zoeken de straten af maar moeten zonder resultaat terugkeren. Als ze terug thuis zijn horen ze een geluid uit het appartement van Yoko komen. Als ze naderen zien ze dat de reuzespin eigenlijk een mechanische spin is die het fototoestel van Paul aan het vernietigen is. De spin vlucht weg en Paul en Yoko gaan het mechanische diertje achterna tot op een verlaten terrein. Daar worden ze geconfronteerd met twee gewapende mannen die de spin vanop afstand controleerden. Onwetend hebben ze de plannen van de boeven in de war gestuurd.