Roger Leloup was voor het stripverhaal geboren. Weinigen weten echter dat het gezin Leloup ook een beroemde buurman hadden. Jacques Martin. Martin was op een dag op bezoek bij zijn buren en liet terloops vallen dat hij op zoek was naar een inkleurder voor zijn verhalen. Een jonge Roger boodt zich aan en enkele dagen later was hij over "Het vervloekte eiland" gebogen.
Ze werd Leloup meteen ook geïntroduceerd bij striplegende Hergé. Hergé herkende onmiddellijk het talent van de jonge Leloup en deed een beroep op Roger om allerlij voertuigen te tekenen voor de rubriek "zien en weten" van het weekblad Kuifje. De technische details en vaardigheden van de tekeningen waren van zo'n hoog niveau dat Hergé er enkel nog een Kuifje-personage diende bij te tekenen.

Na 15 jaar op de achtergrond gewerkt te hebben ging Roger Leloup een nieuwe uitdaging aan. Hij ging voor een andere grootmeester werken. Ditmaal voor de studio van Peyo. Hij deed enkele proeftekeningen voor de Smurfen maar al snel werd duidelijk dat dit niet het genre was waarin hij kon uitblinken. Hij bleef bij Peyo maar als assistent van tekenaar Francis die voor Le Soir "Jacky en Silverster" tekende. Zo begon hij ook met de scenario's en introduceerde een Japans meisje in de verhaallijn. Hoewel er verder niets mee gedaan werd bleef het personage belangrijk voor Leloup want in 1970 doopte hij het "Yoko Tsuno"
Sinds dat jaar kunnen we genieten van een langlopende reeks waarbij de verhalen zich zowel op aarde als in de ruimte afspelen. Verhalen met aardse vijanden of ruimtewezens die we Vianen noemen. In 1975 besloot Leloup zelfs om de hoofdingen van de covers aan te passen. Als het over een verhaal met Vianen ging stond Yoko met een helm getekend op de cover. Was het een verhaal op aarde, dan was het zonder helm. Een traditie waar sinds 2010 (album 25) helaas van afgeweken werd.

Wisten jullie ook waarom de Vineanen een blauwe huidskleur hebben? Wel Leloup's ouders hadden een kapperszaak waarin een reclameposter hing van Nivea, een naam die hij als kind verbasterde naar Vinea. De poster was door de jaren wat verweerd geraakt en daardoor had het model een blauw getinte huidskleur gekregen. Leloup dacht als kind dan ook echt dat je van Nivea een blauwe huid kon krijgen.