28. De laatste Zwaardvis

Titel in originele taal: Le dernier Espadon
ISBN-nummer: 978-9067-37100-1
Eerste druk: 24 november 2021
Uitgeverij: Blake & Mortimer
Tekenaar: Teun Berserik
Scenarist: Jean Van Hamme

De tweede wereldoorlog is voorbij en alle landen likken hun wonden. Er zijn echter nog steeds veel conflicten in de wereld en veel landen zoeken onafhankelijkheid. Zo ook India dat lang onder controle van Engeland zat. Om politieke redenen moet dan ook de geheime basis in Makran ontmanteld worden. Eén probleem, op die basis staan nog 5 intacte zwaardvissen. Het plan is dus om deze toestellen naar Engeland te halen maar er moet ten alle tijden voorkomen worden dat de toestellen en hun atoomwapens in handen vallen van vijandige mogendheden. Ieder toestel heeft een identieke opstartcode die enkel de piloot van het toestel kent. Professor Mortimer is de enige die alle codes kent en hij wordt gevraagd om naar Makran af te reizen om alle codes te veranderen. Zo kan niemand met de toestellen vluchten.
Het is een maatregel die zeker nodig is want niemand weet dat de basis reeds geïnfiltreerd werd door het IRA. Deze paramilitaire organisatie is erachter gekomen dat Majoor Humbletweet orders heeft gekregen om de basis in Makran evacueren en de overgebleven Zwaardvissen over land te vervoeren naar de haven, waar ze aan boord van een vliegdekschip kunnen gebracht worden. Ze lokken de Majoor in een hinderlaag en nadat ze hem hebben vermoord sturen ze een dubbelganger naar Makran.

Kapitein Blake zet in Belfast ook een onderzoek in. Hij heeft van een agent ter plaatse vernomen dat Bruce Milligan, de leider van het IRA een aanslag wil plegen op Buckingham Palace. De agent moest zijn leven geven voor deze informatie en ook Blake ontsnapt maar nipt aan een zekere dood. De kapitein weet niet dat het IRA niet alleen handelt. Ze krijgen hulp van enkele goed georganiseerde Nazi's onder leiding van Otto von Rausch die wraak willen nemen voor het verlies van de oorlog.
In Makran wordt professor Mortimer ondertussen hartelijk verwelkomd door de valse Humbletweed en na een korte rustperiode gaat hij onmiddellijk aan het werk om de codes van de zwaardvissen te veranderen. Dit strooit roet in het eten van Humbletweed en de zijnen want dit stond niet in hun draaiboek. Nadat de spion via de radio von Rausch heeft op de hoogte gebracht veranderen ze het plan. De volgende ochtend vertrekt het konvooi van 5 zwaardvissen door de woestijn op weg naar de haven, waar ze op het voor anker liggend vliegdekschip zullen geladen worden. Humbletweet en Mortimer zitten in het laatste voertuig wanneer plots de vier voorliggende zwaardvissen ontploffen en ze onder vuur komen te liggen. De escorterende soldaten zijn een vogel voor de kat en enkel door het kordate optreden van Nasir kunnen ze ontsnappen al kan niet voorkomen worden dat de resterende zwaardvis in handen van hun overvallers valt.

Mortimer neemt contact op met Londen en vertelt het verhaal. Het toestel is waardeloos zonder de code die alleen hij kent. Het is dan ook van enorm belang dat hij uit de handen van de terroristen kan blijven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want de valse Majoor heeft ondertussen ook niet stilgezeten en is via helikopter gevlucht naar een tanker waar Hermann Gross, een andere oud-nazi het bevel over voert. De Majoor krijgt er zijn nieuwe opdracht. Mortimer ten alle kost ontvoeren en hem de code ontfutselen. De professor en zijn trouwe vriend wachten ondertussen op hun extractie. Manschappen van de geheime dienst van Adm. William Steele zouden hen moeten komen redden. Op het afgesproken tijdstip gaan Nasir en Mortimer naar de plaats waar een vliegtuig hen zal oppikken maar dan loopt het mis. Het vliegtuig wordt geraakt door een granaat en ontsnappen is onmogelijk. Groot is de verbazing wanneer de professor merkt dat zijn overvaller niemand minder is dan zijn dood gewaande aartsvijand Olrik.

Als Nasir wordt gemarteld heeft de professor geen andere keuze dan de code aan Olrik te geven. Het IRA heeft nu alles in handen behalve een piloot die met het toestel kan vliegen en ze hebben maar drie weken om een piloot te vinden. Milligan moet dus aan de slag. Ook Kapitein Blake is tot die conclusie gekomen en kent de drie overgebleven piloten van de oorlog. Hij heeft ook weet van spionnen binnen MI5 en geeft zijn secretaresse de opdracht om de informatiestroom te controleren. Ze beseffen dat hun vijanden zich wellicht zullen richten tot de gokverslaafde Peter Selfridge en dat blijkt correct want Milligan heeft Selfridge reeds kunnen overtuigen om mee te werken aan hun plan. Ondertussen laat von Rausch de professor en Nasir ontsnappen omdat hij er zeker van is dat de mannen verslag zullen uitbrengen en zo een ongeziene paniek veroorzaken in het land. Het plan mislukt en Nasir en Mortimer storten neer nog voordat ze Blake hebben kunnen spreken. Als de professor enkele dagen later wakker wordt in een hospitaal staat een stagiair van MI5 naast zijn bed. Ondanks de paniek van de professor blijft de jonge man kalm en verzekert de professor dat de Kapitein alles onder controle heeft. En inderdaad, via BBC radio kan Mortimer live volgen wat er zich in Londen afspeelt. Hij hoort hoe de Zwaardvis in zee onder water is gedoken om dan plots uit de Thames te schieten richting Buckingham Palace... hij houdt zijn hart vast voor wat komen gaat maar is dan verrast wanneer blijkt dat de Zwaardvis in plaats van een bom een enorme Britse vlag over het paleis dropt. De piloot is immers niemand minder dan Kapitein Blake die de plaats ingenomen had van Selfridge. Peter was immers reeds in handen van MI5 voordat Milligan contact kon leggen en terwijl iedereen op de aanslag zat te wachten konden de autoriteiten de schuilplaats van Milligan ontsingelen om de nodige arrestaties te verrichten maar de Duitsers houden van een dramatisch einde waardoor enkel Olrik nog levend en op vrije voeten is.