2. Het geheim van de zwaardvis #2

Titel in originele taal: Le secret de l'Espadon #2
ISBN-nummer: 9067-37003-7
Eerste druk: 1953
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Edgar P. Jacobs
Scenarist: Edgar P. Jacobs

Nu Blake & Mortimer samen met Nasir uit Turbat zijn kunnen ontsnappen trekken ze naar de kust waar ze hopelijk door hun leger kunnen opgepikt worden maar dan ontdekt Blake dat hij geheime documenten heeft verloren. Omdat hij gewond is besluit Mortimer om terug te keren in de hoop de documenten terug te vinden. Zijn vrienden blijven achter zodat ze gered kunnen worden. Na een tijdje klimmen kan de professor de documenten terugvinden maar hij wordt door de Mongoolse soldaten gevangen genomen. Gelukkig kan hij de documenten nog verstoppen voordat hij zich moet gewonnen geven.

Maanden gaan voorbij tot de verblijfplaats van Mortimer ontdekt wordt in Karachi. Hij wordt er gedwongen om de plannen van de Zwaardvis te reconstrueren maar wanneer hij Nasir ziet opduiken in het kamp beseft hij dat zijn vrienden klaar staan om hem te bevrijden. Hij kan de locatie van de plannen aan Nasir doorspelen zodat ze de Zwaardvis ook kunnen bouwen zonder zijn supervisie.

Ondertussen werken Nasir en Blake aan zijn ontsnapping. Hoewel Mortimer constant bewaakt wordt door Kapitein Li en zijn werk moet tonen aan de Mongoolse wetenschapper Sun Fo besluit de professor om de hulp niet af te wachten. Sun Fo heeft namelijk door dat hij tijd aan het rekken is en Kapitein Li wordt steeds zenuwachtiger. Mortimer kan beide mannen overmeesteren en vlucht naar het dak. Helaas is zijn ontsnapping ontdekt en zit Olrik en de zijnen achter hem aan. Mortimer wordt in het nauw gedrukt en als zijn kogels op zijn lijkt het over en uit. Maar zoals meestal is de redding nabij wanneer de nood het hoogst is en duiken zijn vrienden op met een helicopter. Ze laten Mortimer via een touwladder het dak ontvluchten en is buiten zichzelf van vreugde wanneer hij zijn twee vrienden terug ziet.

Samen gaan ze aan boord van een onderzeeƫr die hun veilig naar de geheime basis moet brengen maar de Mongolen zijn volhardend en sturen torpedojagers met dieptebommen achter hun aan. Het ziet er niet goed uit voor de mannen in de duikboot maar gelukkig is de kapitein geen groentje en kan hij de aanvallers misleiden en doorstoten naar open zee waardoor er eindelijk een einde komt aan de gevangenschap van Mortimer en de tegenaanval op het Mongoolse rijk kan voorbereid worden.