12. Blauwbloezen pakken Kozakken

Titel in originele taal: Les bleus tournent Cosaques
ISBN-nummer: 9031-40508-6
Eerste druk: 1977
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Lambil
Scenarist: Raoul Cauvin

Het leger kampt met een tekort aan cavaleriesoldaten en generaal Alexander heeft een plannetje om nieuwe recruten te vinden. Er werd immers een campagne opgezet in Europa om mijnwerkers naar Amerika te halen. Alexander wil deze gelukzoekers overhalen om voor het leger te kiezen. Sergeant Chesterfield krijgt het etiket "instructeur" opgeplakt en mag samen met Blutch op zoek gaan naar nieuwe vrijwilligers. Ze trekken naar het kamp van Majoor Dooley waar ze voor het eerst kennis maken met de nieuwelingen. Het probleem is echter dat het stuk voor stuk Kozakken zijn die geen woord Engels spreken.

Chesterfield maakt duidelijk wat van hen verwacht wordt door hen een uniform te laten aantrekken maar de Kozakken zijn niet dom en weigeren dienst te nemen. Dan moet het maar anders en de sergeant probeert het via een andere weg. Honger! Ze krijgen geen eten meer zolang ze het uniform weer aantrekken en in dienst treden. Het duurt dan ook niet lang of de honger krijgt de bovenhand en één voor één wordt er getekend. Nu de eerste klif werd genomen wacht de instructeurs nog de moeilijke taak om hen om te scholen naar cavalerie soldaten. Immers, ze kunnen waarschijnlijk niet schieten noch paardrijden.
Blutch mag voordoen hoe men op een paard moet rijden maar dat blijkt niet nodig. De Kozakken blijken zeer goed met paarden overweg te kunnen en laten zelfs kunstjes zien. Nu de rest nog. Helaas krijgen ze niet de tijd om de opleiding te beëindigen want ze krijgen orders op zo snel mogelijk terug naar het front te keren om de eenheid van Kapitein Stark aan te vullen.

De Kozakken weten niet wat er te gebeuren staat maar naarmate ze het front naderen en het geluid van de bulderende kannonnen dichterbij komt begint het te dagen. In het kamp aangekomen laat Stark er geen gras over groeien en wil onmiddellijk aanvallen. De Kozakken hebben dit echter niet begrepen en voeren tijdens de aanval een show op waarvan zelfs de Zuiderlingen onder de indruk zijn. Het is duidelijk dat de opleiding niet het gewenste resultaat had en de Generaal geeft Chesterfield wat extra tijd om de nieuwelingen klaar te stomen. Anders volgt er degradatie. Blutch heeft een idee en wanneer enkele uren later de Sergeant gaat kijken naar de opleiding vindt hij er schitterende cavaleristen terug. Stark kan niet wachten en valt aan. Helaas heeft men vergeten dat Blutch de opleiding had voortgezet en reeds bij het lossen van de eerste schoten vallen de Kozakken van hun paarden. Blutch heeft hen geleerd dat doen alsof beter is dan dood gaan. Helaas heeft dit zware gevolgen voor Chesterfield die hierdoor voor het vuurpeloton dreigt te komen. Blutch moet dus zijn fout rechtzetten en kan de mannen overtuigen om echt tot de aanval over te gaan. Gewapend met fakkels rukken ze op naar het kamp van de Confederale troepen die totaal verrast moeten toekijken hoe Chesterfield en de zijnen het kamp overlopen en in brand steken. Als de aanval voorbij is blijken de Kozakken verdwenen. Volgens Blutch sneuvelden ze allemaal toe een munitiewagen ontplofte en dus is Stark tevreden wanneer hij hoort dat de mannen stierven op het veld van eer. Ook de generaal is tevreden met het werk dat Chesterfield en Blutch leverden en geeft hen opdracht om nieuwe rekruten te vinden in de hoop dit succes over te doen.