63. De slag van de krater

Titel in originele taal: Sallie
ISBN-nummer: 978-9031-43754-1
Eerste druk: December 2019
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Lambil
Scenarist: Raoul Cauvin

Generaal Grant heeft problemen om Petersburg in te nemen en vraagt Generaal Alexander om versterking. Alexander stuurt Butch en Chesterfield om te helpen in de belegering. Grant heeft twee divisies ter beschikking. Een divisie met blanken onder leiding van dronkaard Ledlie en een divisie zwarten onder leiding van Ferrero. Het is ondenkbaar dat ze met deze troepen de stad kunnen innemen en dus bedenkt Luitenant-Kolonel Henry Pleasants een plan om een tunnel te graven tot onder de stad en deze vol te stouwen met springstof om hem dan tot ontploffing te brengen net onder de troepen van Lee.

Generaal Burnside krijgt de leiding over het project en het plan wordt onmiddellijk uitgevoerd. Generaal Ledlie heeft echter een probleem met de zwarten en wil niet dat ze samen met de blanken werken en dus moeten ze om beurten graven. Net zoals bij iedere tunnel is er steeds instortingsgevaar en dus moet er hout gezocht worden om de tunnel te verstevigen. Blutch en Chesterfield worden er op uit gestuurd om hout te strippen uit allerhande bouwwerken.

Eén van die bouwwerken is een verlaten molen die ze opblazen om sneller te werken maar tussen het puin ligt ook een oude bekende. Kakkerlak werd door de Noordelijken uitgezonden om de vijand te bespioneren en wanneer hij verslag uitbrengt aan Generaal Lee wordt duidelijk wat de Blauwbloezen van plan zijn. Daarop laat deze zijn stellingen aanpassen. Net op tijd want de Zuidelijken hebben de juiste lengte van de tunnel bereikt en laten hem onder de berg ontploffen. Er volgt een enorme explosie en Generaal Burnside is overtuigd dat ze onmiddellijk moeten aanvallen om het werk af te maken. Omdat Generaal Ledlie dronken is en het bevel tot de aanval niet kan geven neemt Burnside zijn divisie over en laat de troepen aanvallen. Het wordt een bloedbad omdat Lee zijn kanonnen heeft verplaatst. Burnside geeft echter niet op en laat Ferrero aanvallen met zijn zwarte soldaten. Opnieuw volgt een slachting waarvan Grant zegt dat het de meest triestige dag van de oorlog is. Hij laat Burnside onder arrest plaatsen en ook Ledlie krijgt het hard te verduren want hij wordt ontslaan. Enkel Pleasants komt beter uit dit debacle want hij wordt tot generaal bevorderd. In ieder geval is de opdracht voor Blutch en Chesterfield voorbij en mogen ze terugkeren naar hun eenheid.