65. De Oorlogscorrespondent

Titel in originele taal: L'envoié spécial
ISBN-nummer: 978-9031-43863-1
Eerste druk: November 2020
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: José-Luis Munuera
Scenarist: Beka

In Engeland is William Howard Russell een journalist voor de krant "The Times". Hij schrijft over de rechten van de arbeiders en de reden waarom ze staken. Omdat hij een doorn in het oog is van de gevestigde waarden wordt hij naar Amerika gestuurd om verslag uit te brengen van de Amerikaanse burgeroorlog. Zo komt hij terecht in een veldslag waaraan ook Blutch en Chesterfield aan deelnamen. Hij leert beide mannen kennen en ze stellen hem voor aan Generaal Alexander. De reporter krijgt overal toegang toe en zal onder de bescherming van Blutch en Chesterfield geplaatst worden zodat hem niet kan overkomen.

Samen trekken ze door de velden op zoek naar een verhaal en als de avond valt zoeken ze beschutting in een weeshuis. Het weeshuis wordt beheerd door Daisy en hoewel ze niets met soldaten wil te maken hebben biedt ze het drietal onderdak voor de nacht. Ze vertelt William haar levensverhaal hoe ze tot een huwelijk gedwongen werd met een man waar ze niet van hield en hoe ze van hem wegvluchtte om uiteindelijk bij een oude vrouw terecht kwam. De vrouw had een weeshuis en toen ze stierf bleef ze om voor de kinderen te zorgen.

De volgende ochtend trekken de mannen verder het land in om verslag uit te brengen over een veldslag. William is onder de indruk van zoveel leed en schrijft zijn notieboekje vol om vervolgens zijn verslag via een telegraaf naar Londen te zenden. Zijn artikels verschijnen al snel in de krant die ook door de Generale staf worden gelezen in Washington. Zij zijn niet te spreken over de manier waarop de oorlog en zijzelf door Russell worden beschreven maar hetzelfde geldt eveneens voor hun tegenstanders. De staf besluit dan maar om ze uit de weg te ruimen maar omdat ze hun woord gegeven hebben dat ze de journalist zouden beschermen wordt een geheim overleg tussen Noord en Zuid gehouden waarbij Generaal McClellan vraagt aan Generaal Lee om samen te werken tegen de journalist. Ze stellen een groep samen bestaande uit zowel Noorderlijke als Zuiderlijke soldaten met de bedoeling Russell zo bang te maken dat hij terug naar Engeland gaat.

Blutch en Chesterfield hebben geluk want de Blauwbloezen die gekozen werden voor deze opdracht zijn vrienden en kunnen hen tijdig waarschuwen waardoor ze hun snel uit de voeten kunnen maken. Ze keren terug naar het weeshuid om zich te verstoppen maar ditmaal wil Daisy hen niet helpen. De vrouw had hen immers niet alles verteld. Toen ze van haar man vluchtte was dat samen met een zwarte. Een zoon van slaven die voor haar familie werkten en nu hebben ze samen een dochter. Omdat haar vriend wordt gezocht als ontsnapte slaaf wil ze natuurlijk niet dat de confederale soldaten naar haar toe geleid worden. Haar vriend wacht dan immers de strop. Maar het is al te laat want het drietal werd gevolgd en het wordt nog erger want de kapitein die de leiding heeft over de soldaten is haar man.

Blutch bedenkt het plan om samen met Chesterfield te vluchten en zo de soldaten in hun kielzog mee te nemen. Dit zou Russell genoeg tijd moeten geven om te ontsnappen maar het plan mislukt en de Engelsman wordt gegrepen. Als hij weigert om terug naar zijn land te keren hebben de Grijsjassen een voorstel. Ze nemen hem mee zodat hij kan verslag opmaken gezien vanuit hun standpunt. Maar ook dat zal Russell niet weerhouden om verslag te maken van wat hij ziet.