8. Alinoë

Titel in originele taal: Alinoë
ISBN-nummer: 9064-21489-1
Eerste druk: 1985
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Grzegorz Rosinski
Scenarist: Jean Van Hamme

Thorgal heeft een onbewoond eilandje gevonden waar hij samen met Aaricia en Jolan gelukkig kan zijn. Op het eiland vinden ze de rust die ze nodig hebben. Alleen moet Thorgal af en toe naar de bewoonde wereld om extra voorraden in te doen. De tijd is aangekomen om zich klaar te maken voor de winter en dus trekt Thorgal er met zijn sloep op uit. Aaricia en Jolan zullen het tijdens zijn afwezigheid dus even alleen moeten rooien.

Een onbewoond eiland is natuurlijk niet echt spannend. Aaricia heeft altijd wel wat te doen maar voor een jongen zoals Jolan slaat de verveling al snel toe. Hij vraagt aan Aaricia waarom hij geen vriendjes heeft en waarom ze niet bij de andere mensen gaan wonen zodat hij vrienden kan maken. Een broertje of een zusje zou ook welkom zijn. Dan kan hij daarmee spelen. Aaricia kan hem overtuigen dat dat niet onmiddellijk zal gebeuren waarom de knaap in slaap valt.

Wanneer de volgende dag Jolan naar huis komt met een armband denkt de vrouw dat er onbekenden op het eiland zijn. Jolan zegt echter dat hij het juweel heeft gekregen van zijn vriend Alinoë. Een jongentje met groen haar. Aaricia denkt dat het haar zoon zijn verbeelding is maar wanneer hij de volgende dag aan de waterval wil gaan spelen zonder zijn hond ruikt ze onraad. Ze gaat Jolan achterna en ziet hoe hij samen met een jongen met groen haar aan het spelen is. Ze spreekt de jongen aan maar volgens Jolan kan de jongen niet spreken. Als Aaricia haar even wegdraait is de jongen verdwenen. Ze vraagt haar af hoe de jongen op het eiland is geraakt. Zij zijn immers de enige bewoners. Ze gaat op onderzoek en op het hoogste punt van het eiland komt ze de jongen tegen. Ze spreekt hem aan maar zonder een woord te zeggen gooit deze zich van de klif, een zekere dood tegemoet.

Aaricia weet niet wat ze er moet van denken maar eens terug thuis verbiedt ze haar zoon om het huis te verlaten tot zijn vader terug is. Jolan zit te mokken en is boos om de straf. Aaricia houdt voet bij stuk maar wanneer ze het erf opgaat staat ze oog in oog met Alinoë. Hij heeft geen schram overgehouden van de val en heeft een zweep vast waarmee hij uithaalt naar de vrouw. Ze zakt ineen van de pijn maar als ze opkijkt is de jongen terug verdwenen. Aaricia heeft het begrepen. Ze wisten al langer dat Jolan over speciale gaven bezit maar ze wisten niet dat hij de kracht had om dromen waar te maken. Ze besluit om Jolan te vertellen over het Sterrenvolk (zie "Het Sterrenkind") en zijn onbekende krachten. Haar verhaal wordt abrupt onderbroken door het geblaf van Muff. Het is een waarschuwing want als Aaricia gaat kijken staat de schapenstal in brand. In een mum van tijd slaat de brand over naar het huis en in het midden van de vuurzee zien ze Alinoë staan. Jolan wil hem bevelen om te stoppen maar de jongen keert zich tegen hem. Aaricia beseft dat het droombeeld gevaarlijk is en ze gaat hem zoeken. Niet veel later valt ze echter in een valkuil en staat de jongen met het groene haar klaar om haar met een zware steen te verpletteren. Gelukkig kunnen Muff en Jolan gepast tussenkomen waardoor Aaricia kan gered worden. Aaricia begrijpt dat Jolan nog niet de kennis of kracht heeft om zijn verbeelding te kunnen beheersen en ze beseft dat Alinoë nu maar één doel heeft en dat is hun doden. Ze kunnen maar één ding meer doen en dat is vluchten naar de zee en gezeten op een rots wachten op de thuiskomst van Thorgal. Dat kan echter nog enkele dagen duren en ondertussen slaat de honger en dorst toe Aaricia waagt het om terug naar het eiland te gaan op zoek naar voedsel. Bij hun in de as gelegde woning hoopt ze iets te vinden maar ze wordt geconfronteerd met Alinoë. Tegen een hersenspinsel kan de vrouw niet op en de jongen neemt bezit van haar waardoor een nietsvermoedende Jolan in de val loopt wanneer hij zijn moeder terug ziet. Als Alinoë ook nog verschijnt moet Jolan vluchten van zowel zijn levend geworden verbeelding alsook zijn moeder. Hij rent naar de kliffen onder druk van zijn vijand stort hij naar beneden in het water.

Jolan zou reddeloos verloren zijn als Thorgal niet plots was teruggekeerd. Hij had alles gezien en dook zijn zoon achterna. Met een mes verwijderde hij de armband van Jolans arm waardoor de connectie met Alinoë werd verbroken. Alles is voorbij. Ze moeten enkel hun huis opnieuw opbouwen. Een nieuw begin brengt nieuwe hoop.