10. Het land Qâ

Titel in originele taal: Le pays Qâ
ISBN-nummer: 9064-21557-X
Eerste druk: 1986
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Grzegorz Rosinski
Scenarist: Jean Van Hamme

Na hun avontuur in Umbrië (zie "De boogschutters") trekt Thorgal terug naar huis, naar zijn eiland, naar zijn Aaricia. Hij wordt vergezeld door Tjall en Boomvoet. Samen doen ze wat herstellingen aan het huis terwijl Boomvoet zijn schutterskwaliteiten doorgeeft aan Jolan in het bos. Wanneer Tjall beide boogschutters gaat halen voor het avondmaal ziet hij hoe zijn vrienden werden gevangen genomen en in een boot werden gebracht. Hij wordt neergeslagen en Boomvoet en Jolan zijn reeds ver op zee wanneer Tjall bijkomt en Thorgal van het onheil kan verwittigen.

Ze gaan poolshoogte nemen op het strand en beseffen dan dat ze niets meer kunnen doen. Ze keren terug naar huis waar hen een tweede verrassing wacht. In de gloed van het haardvuur zit namelijk Kriss van Valnor hen op te wachten. Ze vertelt hen hoe zij een gevaarlijke opdracht kreeg die indien hij slaagt een flinke beloning zal opleveren. De opdracht is echter zo gevaarlijk dat ze het alleen niet aankon. Daarom dat ze Thorgal en Tjall moest overtuigen om haar te helpen. Enkel zij weet waar hun dierbaren zijn en dus moeten ze haar niet alleen gehoorzamen, ze moeten haar tijdens de gevaarlijke opdracht ook nog eens beschermen. Hoewel iedereen haar bloed kan drinken hebben ze geen keuze dan mee te doen aan de gevaarlijke expeditie waarover Kriss nog geen woord wil lossen.

De volgende ochtend wacht hen nog een verrassing want ook Aaricia wil mee op de expeditie om haar zoon te bevrijden. Samen gaan ze naar het strand waar Kriss met een spiegel signalen stuurt naar haar mannen. Iedereen is stomverbaasd wanneer ze plots in de lucht een schip zien opdoemen. Een schip dat aan ballonnen hangt en hen naar het land van Qâ moet brengen. Aan boord leren ze over hun bestemming, een land in harmonie met het ritme van de natuur en seizoenen tot op een dag een God met koperen helm uit zee opdook en contact maakte met de inboorlingen, de Chaams. Hij vertelde hen dat hij Ogotaï heette en dat de Chaams hem moesten volgen. Hij leidde de bevolking met duizenden naar een plek in het oerwoud waar nog nooit een mens een voet had gezet. Daar moesten ze een stad bouwen. De bouw zou tien jaar duren en werd Mayaxatl genoemd. Hij leerde de Chaams de kunst van het oorlog voeren en liet ze nieuwe wapens maken, zoals de luchtschepen. De God zijn dorst naar gebieden kenden geen grens en liet de Chaams overal gebieden veroveren. De overwonnenen hadden de keuze. Zich onderwerpen of gedood worden. Eén stam kon echter de God weerstaan. De stam der Xinjing werd immers gesteund door een andere God, Tanatloc genaamd. Hij leerde de stam zich te beschermen, gaf hen eveneens wapens en luchtschepen. Hij leerde hen landbouw en de stam kon zo een vrij volk blijven. Ze konden echter niet verhinderen dat Ogotaï de rest van het land naar de verdoemenis hielp. Nu ligt Tanatloc op sterven en vrezen de Xinjing dat ze onder het juk van de slechte god zullen vallen. Maar Tanatloc onthulde het geheim van Ogotaï. Zonder zijn helm is hij een gewone sterveling. Vele dappere Xinjing probeerden de help te bemachtigen maar moesten het met hun leven bekomen. De man die hen dit alles in een visioen heeft vertelt noemt zich de Eerste regent der Xinjing. Ze weten niet dat Jolan en Boomvoet onder zijn hoede staan.

Meteen weten ze nu wat de opdracht is. Ogotaï verslaan door zijn helm te bemachtigen. Ze worden gedropt boven de jungle en terwijl ze op zoek gaan naar Mayaxatl, de stad der verdoemden kan Thorgal zich niet van de indruk ontdoen dat hij al eerder te maken heeft gehad met het volk van het land van Qâ. Als ze de stad naderen vinden ze ook hun gids terug. Dood onder het struikgewas. Het is duidelijk dat de Chaams reeds op de hoogte zijn van hun komst.