15. De meester van de bergen

Titel in originele taal: Le Maître des montagnes
ISBN-nummer: 9064-21758-0
Eerste druk: 1989
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Grzegorz Rosinski
Scenarist: Jean Van Hamme

Na een lange tocht door de bergen op zoek naar voedsel voor de wintermaanden keert Thorgal tussen de bergtoppen terug naar huis wanneer hij iemand hoort op een hoorn blazen. De weerkaatsing van het geluid zal zeker een lawine veroorzaken en dus haast de Viking zich om snel uit het dal te geraken. In de verte ziet hij een hut waar hij de nacht kan doorbrengen. De hut is verlaten en mits hij wat droog hout kan sprokkelen zal hij een warme nacht aan het haardvuur kennen. Hij is echter niet alleen. Een jonge kerel, die zich voorstelt als Torric blijkt op de vlucht te zijn voor de Heerser van de bergen die hij de wrede Saxegaard noemt. Thorgal kalmeert de knaap en in de gloed van het haardvuur gaan ze slapen.

Wanneer Thorgal de volgende ochtend wakker wordt merkt hij dat Torric zijn paard wil stelen. Hij kan het voorkomen maar net als hij de jongeling een lesje wil leren stort de stal in. Beide mannen blijven ongedeerd maar als ze vanonder het puin kruipen lijken ze wel in een andere wereld terecht gekomen zijn. Ze zijn nog altijd in hetzelfde gebied, aan dezelfde hut maar van sneeuw is geen sprake meer. Ze worden ook plots onder schot gehouden door een vrouw die beweert in de hut te wonen. Als Thorgal en Torric de vrouw duidelijk maken dat ze van hen niets te vrezen heeft stelt ze zich open. Ze heet Vlana en ze beweert er al jaren te wonen. Haar grootvader is onlangs gestorven en nu woont ze er alleen. Ze vertelt hoe haar vader een slaaf was van Leif Haraldson en toen die de Vikingkoning genas van een ernstige ziekte kreeg hij als dank tien jaar geleden zijn vrijheid terug en kon hij zich in deze vallei vestigen. Thorgal geloofd zijn oren niet want Leif Haraldson was zijn pleegvader en is al meer dan 20 jaar dood. Vlana zweert echter bij haar verhaal waardoor de Viking het even niet meer weet. Hij wil enkel maar zo snel mogelijk terug naar Aaricia. Hij neemt zijn hoofd tussen de handen van onbegrip maar wanneer hij zijn ogen terug opricht is Vlana verdwenen en zit hij terug in het sneeuwlandschap. Was het een droom? Torric is in ieder geval er vandoor met zijn paard en dus moet Thorgal alleen verder trekken. Hij is nog maar net in het woud wanneer hij wordt tegengehouden door zwaarbewapende ruiters. Mannen van Saxegaard. Ze willen hem geen kwaad doen maar dwingen hem om terug te keren naar de hut waar hij net vandaan komt. Als ze er arriveren staat er een dikke man op hem te wachten. Hij stelt zich voor als Saxegaard en handelt alsof hij Thorgal al jaren kent. Hij beweert dat hij Torric is. Voor Thorgal zijn er sinds de kennismaking met Vlana slechts enkele uren voorbij gegaan maar voor hem zijn er 37 jaar voorbij gegaan. Saxegaard alias Torric vertelt dat hij alleen met Vlana achterbleef toen Thorgal plots verdween. Hij bouwde een leven met haar uit en met hun twee waren ze gelukkig. Op de dag stond er een roversbende voor hun deur en ze vermoorde zijn geliefde. Met haat vervuld trok hij de plunderaars achterna en vermoordde ze één voor één. De overlevenden smeekten hem om hun aanvoerder de worden en zo werd hij een wrede heerser, de Meester van de bergen.

Door terug te keren in de tijd heeft de Saxegaard die Torric achterna zat nooit bestaan en heeft Thorgal het heden veranderd en Saxegaard wil dat Thorgal het opnieuw doet. Hij is al 37 jaar eenzaam en hij wil dat Thorgal terugkeert naar de tijd waarin zijn geliefde nog leefde hij wil dat hij Vlana gaat ophalen in het verleden voor ze in de handen van de plunderaars viel. Hij weigert maar het lot heeft andere ideeën en plots bevindt hij zich terug in de tijd en middenin het gevecht met de plunderaars. Hij twijfelt niet en verjaagd de mannen. Tijdens het avondmaal doet hij zijn verhaal. Hoewel Torric het nonsens vindt denkt Vlana de reden van het tijdreizen ontdekt te hebben. Bij zijn eerste bezoek aan de hut vond Thorgal een ring in de hut. De ring van Ouroboros. Volgens haar grootvader zou de drager van de ring poorten naar andere tijden kunnen openen. Hoe dan ook wil Thorgal terugkeren naar zijn tijd. Nu hij Torric de reden om de rovers te achtervolgen heeft afgenomen zal in zijn tijd alles terug bij het oude vervallen. Torric wil echter Saxegaard worden. Hij is verblind voor de weelde en rijkdom die hij als Saxegaard zou kennen en wil niet terugkeren. Vlana zal terugkeren met Thorgal en zij zal binnen 37 jaar aan zijn zijde regeren.

En zo geschiedde. Vlana en Thorgal staan plots terug in de tijd van Thorgal waar Torric, alias Saxegaard hen opwacht. Hij laat onmiddellijk zijn wrede kant zien door Thorgal gevangen te nemen. Vlana kan niet aanzien wat er van haar oude geliefde is geworden en vlucht weg in de koude vlakte met Saxegaard in haar kielzog. Hij dwingt haar terug te keren naar de hut maar daar wacht nog een verrassing. Ook Torric is naar het heden teruggekeerd. Hij staat dus ook in oog met zijn oudere ik. Hij haat wat er van hem is geworden en schiet Saxegaard dood. Hij schiet op zichzelf en daarmee is de cirkel rond. Of toch niet?