7. De laatste confrontatie

Titel in originele taal: Affrontement final
ISBN-nummer: 978-9031-43962-1
Eerste druk: Juni 2021
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Michel Lourenço
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

Nadat de Tiger Moth van Tom en Aldo door de Black Sharks van "Anarchy 2012" werd neergehaald worden ze op het laatste moment gered door een toevallige patrouille van de Royal Air Force. Bij de debriefing met Kolonel Frénel vermoedt Tom dat de monteur van Lord McKiltoch iets te maken heeft met de drone aanval. Omdat de monteur van Ierse afkomst is wordt de link met het I.R.A. opeens helder. Alle middelen worden ingezet maar de vogel is al gevlogen. Scotland Yard heeft echter wel zijn neef Liam Maireen kunnen arresteren. Maireen zou meegewerkt aan de aanslag en hij wordt in Dublin ondervraagd. Tom en Frénel vliegen naar Ierland om aanwezig te zijn bij de ondervraging.

Ondertussen hebben de IT mensen van Anarchy 2012 de glasvezel verbinding tussen het vasteland en de Verenigde Staten gehackt en kunnen ze vrij intappen op de netwerken van de verschillende geheime diensten waardoor ook zij weten dat Liam werd aangehouden en dat Aldo en Tom op weg zijn naar Dublin. Ze beramen een aanslag op hun hotel zodat ze van twee gevaarlijke moeiallen verlost zijn. Tijdens het avondeten slaan de terroristen toe maar deze konden niet vermoeden dat het glas van het restaurant kogelvrij zou zijn. Dit geeft Tom en zijn gezellen de nodige seconden om weg te duiken en terug te slaan. De aanslag op het leven van de Fransen is mislukt en ze zetten de achtervolging op hun belagers in. De dolle rit brengt hen naar de haven waar een hevig vuurgevecht ontstaat. Aldo en Frénel raken gewond en Tom wordt in zijn kogelvrije vest geraakt maar toch slagen ze erin hun aanvallers op te houden tot de veiligheidsdiensten steun komen brengen.

Het is duidelijk dat de mannen die ze uitgeschakeld hebben maar een kleine groep binnen de organisatie van Anarchy 2012 waren en dat de tijd begint te dringen. De G8 is immers afgelopen en de wereldleiders willen naar huis. Op de luchtmachtbasis krijgt Tom ook goed nieuws. Justitie heeft Jessica en haar man vrijgepleit van alle verdenking waardoor ze samen het vliegtuig van de Franse president kunnen escorteren. Druppelsgewijs beginnen de VIPS hun uittocht vanuit Leuchars en alle middelen worden ingezet om deze mensen te beschermen tegen de gestolen drones maar dan wordt er plotse een Awacs uit de lucht geschoten door een gehackte Reaper drone. Groot alarm wordt gegeven en alle begeleidende jachtvliegtuigen zijn op hun hoede. Het zal nodig zijn want vanuit het niets wordt plots het toestel van de Franse president onder vuur genomen. Terwijl de Airbus van de president terug probeert te keren naar Leuchars gaan de Rafales het gevecht aan met de gestolen Black Sharks. Omdat de drones over stealth technologie beschikken zijn de jachtpiloten in het nadeel. Daarbij hebben de anarchisten ook nog eens de Reapers gehackt waardoor ook deze ingezet worden tegen de onbewapende Airbus. Tom heeft geluk. Zijn flares zorgen ervoor dat de Reaper zijn doel niet raakt en kan op zijn beurt de grote drone neerknallen. Hij kan zich nu concentreren op het luchtgevecht waarin Jess is verwikkeld en kan een Black Shark neerhalen. Er blijft echter nog eentje over en zolang die niet vernietigd wordt is het gevaar verre van geweken. De Airbus van de Franse president is echter niet het primaire objectief van Anarchy 2012 en ze trekken de overgebleven drone terug om hun te focussen op het echte doel. De drone scheert laag over bewoond gebied waardoor Jess niet kan schieten en enkel kan achtervolgen. De dolle vlucht gaat richting Londen en dan wordt het duidelijk.

Hun doel is de 21ste top van de Arabische liga die doorgaat in het Britse parlement. Britse Tornado's zijn onderweg met het bevel de drone neer te halen en Tom is ook onderweg om Jess te steunen maar voorlopig is ze op haarzelf aangewezen. De resterende Black Shark is niet van plan zijn doel af te geven en kan een Tornado beschieten waardoor deze neerstort in St. James Park. De terroristen hebben nog een andere troef in handen. Ze hebben namelijk ook troepen op de grond en plots worden de verdedigende jets onder vuur genomen vanop Tower Bridge. Jess wordt geraakt, kan haar toestel nog richting Thames sturen maar moet dan toch haar schietstoel gebruiken. Het toeval drijft haar naar het binnenplein van het parlement waar ze de bewakers dezelfde instructies kan geven dan die ze net zelf gekregen heeft: Verzamel alle badges van de staatshoofden want die dienen als tracker voor de drone. De drone heeft zich gelocked op de badges maar kan niet weten dat ze allemaal in de zak van Jessica zitten die probeert om het toestel te misleiden. Ze hoopt zo tijd te kopen tot Tom dicht genoeg is genaderd om in te grijpen. Om het Tom makkelijk te maken vlucht ze in de hoge toren waar ondertussen de drone haar de volle laag geeft. Tom heeft ondertussen de drone in het vizier en kan schieten. Enkele tellen later spat de drone uit elkaar maar de luchtverplaatsing treft Jessica hard en de vrouw wordt tegen de de bronzen klok van de Big Ben gesmeten. Haar verwondingen zijn groot en nu alle gevaar geweken is kan ze naar het hospitaal gebracht worden waar Tom geen goed nieuws krijgt over haar toestand.