3. Operatie Nexus One

Titel in originele taal: Opération Nexus One
ISBN-nummer: 978-9031-43705-4
Eerste druk: Februari 2019
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Eric Loutte
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

De ultra-geheime Franse sateliet Helios II is onzacht in aanraking gekomen met wet ruimteafval waardoor ze ongecontroleerd terugvalt naar de aarde. De sateliet bevat een processor die het mogelijk maakt om alle communicatie codes in real-time te kraken en door te zenden. Deze technologie mag niet in verkeerde handen vallen en dus worden Tom en Jess in allerijl opgeroepen om de satteliet te vernietigen bij de terugkeer in de atmosfeer. Het toestel valt echter zo snel naar de aarde dat beide piloten geen kans zien om hun raketten er op los te laten. De situatie wordt nog erger wanneer het geheime toestel midden in Afghanistan neerstort.

Eer de hulptroepen ter plaatse kunnen zijn heeft een spionagesateliet al opgemerkt hoe de restanten in een oude pickup truck werden geladen zonder een verder spoor na te laten. Alle geheime diensten worden in verhoogde paraatheid geplaatst en wanneer de pickup in Pakistan opduikt leidt het spoor hun naar Mahmoud Kandhar, een informaticus en techneut dit zeker bekwaam genoeg is om de technologie van de Helios II te ontleden. Alle radertjes worden nu in werking gesteld om de man te volgen zodat hij de Franse diensten naar de sateliet kan leiden. Een Cougar helicopter wordt uitgestuurd om de pickup discreet te volgen en Jess en Tom moeten op hun beurt dekking geven aan de kwetsbare Cougar. Ze beseffen dat ze in gevaarlijk gebied zijn maar toch kunnen ze niet voorkomen dat ze onder vuur komen te liggen. Tom en Jess kunnen niet overal tegelijk zijn en kunnen niet anders dan toekijken hoe de heli wordt neergehaald. Gelukkig is er een Amerikaanse C-17 Gunship in de buurt om steun te bieden en als ze ter plaatse komen is het pleit snel beslecht in het nadeel van de Taliban. Tom en Jess moeten terug naar de basis en Aldo komt hen aflossen om de controle boven het gebied te blijven behouden. Als Aldo de auto heeft teruggevonden kan hij de lokatie doorgeven aan paratroepen op de grond en eveneens terug naar de basis vliegen.

Ze kunnen niet weten dat op de begane grond de Taliban via de vele grotten en tunnels een uitweg hebben aan de andere kant van de berg en zo de locatie kunnen verlaten met de foto's van de geheime processor op zak. Hun doel: de technologie verkopen aan een derde mogendheid. Enkele dagen later zal het echter pijnlijk duidelijk worden. Alle piloten zitten te ontspannen in hotel wanneer het testosteron van Aldo oprispingen krijgt. Tot verbazing van zijn collega's krijgt hij het klaar om aan te pappen met een mooie aziatische vrouw. Als ze naar de liften gaan krijgt Tom argwaan als ze naar de parking gaan. Hij volgt hen naar beneden en is getuige hoe Aldo ontvoerd wordt door zwaar bewapende aziaten. Hij achtervolgd hen op een crossmotor tot in een onbeveiligde zone als ook hij beschoten wordt moet hij de achtervolging afbreken. Zo blijven ze niet alleen met lege handen achter wat betreft de processor, ze moeten nu ook nog eens hun teammakker terugvinden.