4. Op jacht in Afghanistan

Titel in originele taal: Traque en Afghanistan
ISBN-nummer: 978-9031-43742-9
Eerste druk: September 2019
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Matthieu Durand
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

De kwantumprocessor is nog steeds in handen van de Taliban en hoewel er ook vreemde mogendheden het gemunt lijkt de Russische wapenhandelaar Joeri Orlev het meeste kans om de kostbare processor in handen te krijgen. Zijn informanten hebben hem op de hoogte gebracht van het bestaan en huurt Azad Korgan, een oud jachtpiloot in om naar Afghanistan te vliegen en zich daar de processor toe-eigenen.

Spionnen zorgen ervoor dat de Awacs wordt uitgeschakeld waardoor Korgan ongezien met een VTOL jet de processor kan ophalen. Het uitvallen van de Awacs doet de Fransen panikeren en vragen aan de Amerikanen om met enkele jets de grens in het noorden te bewaken. Hierdoor is Korgans vluchtweg afgesloten en moet hij een alternatieve route nemen. Commandant Frénel heeft ook niet stilgezeten. Hij heeft zijn inlichtingendienst aan het werk gezet en komt zo te weten dat er een Russische Jakovlev Jak-38 VTOL vanuit een buurland is opgestegen en richting de Afghaanse bergen is gevlogen. Zijn ergste nachtmerrie wordt zo werkelijkheid en stuurt zijn Franse jagers eveneens de lucht in.

De Yak heeft heel wat voorsprong en de Franse Rafales kunnen moeilijk alle grenzen controleren. Ze moeten zich dus opsplitsen. Aldo vliegt naar de grens met Pakistan, Tom neemt de Noordgrens met Iran voor zijn rekening terwijl Jess de Zuidgrens moet afspeuren. In supersonische vlucht zetten ze de achtervolging in op een vliegtuig waarvan ze de lokatie enkel maar kunnen raden. Ondertussen vliegt Korgan op zeer lage hoogte richting de grens. Hij hoopt zo uit het zicht van de Franse radars te blijven maar dat is ijdele hoop. Reeds na enkele minuten hebben ze de Forger in het vizier waardoor Tom zijn raketten kan afvuren. Korgan is echter geen doetje en dankzij de VTOL techniek kan hij de raketten omzeilen om op zijn beurt Tom onder vuur te nemen. Tom heeft minder geluk want brokstukken vliegen in zijn motor waardoor ze geen kans meer maken om de Forger te onderscheppen. Jess is gelukkig tot in de sector geraakt en kan zich over hun rivaal ontfermen.

Zoveel vliegtuigen in een kleine sector kan niet ongemerkt blijven en ook de Iraanse luchtradar hebben de luchtgevechten op hun radar waargenomen. Ook zij sturen MIG's-29 de lucht in op onderscheppingskoers. Jess heeft nog maar enkele minuten om de klus te klaren en zou zomaar een internationaal incident kunnen creëren. Ze vuurt en hoewel Korgan de eerste raketten nog kan ontwijken heeft hij geen kans tegen het aanhoudend salvo van Jess. Ze treft doel en de Forger spat uit elkaar. Ze vliegen nog over het wrak om enkele foto's te nemen en keren dan snel om om de Iraanse MIG's voor te blijven. De dreiging is in ieder geval geweken nu. Tijd om terug naar huis te gaan.