2. Oorlogsbuit

Titel in originele taal: Trésor de guerre
ISBN-nummer: 978-9031-43634-7
Eerste druk: November 2018
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Matthieu Durand
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

De Verenigde Naties zijn ervan overtuigd dat er zich aan boord van een schip een fantastische oorlogsbuit ter waarde van 800 miljoen dollar aan goudstaven bevind. De opdracht wordt gegeven om het schip in volle zee te stoppen maar de Amerikaanse jets die de opdracht moesten uitvoeren worden uit de lucht geschoten door onbekende Migs. Het goud dat bestemd is voor de terroristische organisatie Al Waidah moest naar een Botswalië gebracht worden. Omdat de Amerikaanse vliegtuigen het schip zware averij toebrachten moest het terug de haven binnen varen waardoor er een nieuw transport moest gezocht worden. Over de weg of door de lucht. In ieder geval moet er beslag gelegd worden op het goud en dus krijgen ook de Franse eskaders het bevel om het nieuwe transport op te sporen en te onderscheppen.

Het squadron vliegt naar Djibouti, hun nieuwe uitvalbasis van waaruit ze zullen opereren. Naast het goud moeten ze ook op zoek naar Kolonel Azad Korgan. Hij is een huurling-piloot die verantwoordelijk is voor het transport. Hij is tevens de man die de leiding had over de Migs die de Amerikanen uit de lucht haalden.

Omdat hun missie diplomatisch delicaat is mogen de geallieerden niets doen in de haven en moeten ze wachten tot het transport onderweg is naar Botswanië, een land waar een hevige burgeroorlog aan de gang is en de jets niet zomaar zal toelaten in haar luchtruim. De zoektocht wordt gestart en na een tijdje worden de terroristen gevonden in de woestijn. Tom en Jess kunnen enkele voertuigen vernietigen maar ook Jess wordt getroffen waardoor ze met een gehavende jet terug naar de basis moet.

De rest van de Rafale's rekenen af met de Migs in een luchtgevecht waardoor de grondtroepen het goud kunnen recupereren. Als ze het konvooi onderscheppen blijken zowel de troepen als het goud spoorloos verdwenen. Ze vermoeden dat de terroristen het goud met laagvliegende helicopters hebben vervoerd en ze zetten de achtervolging in.
Kolonel Korgan had dit echter voorzien en Tom loopt met open ogen in een valstrik die werd opgezet. Ingesloten door twee Hind-helicopters wordt hij onder vuur genomen en kan, hoewel zwaar beschadigd, ontkomen en koers zetten naar de basis. Nu hun eskader op meerdere posities moet opereren kunnen ze niet voorkomen dat de goudheli's een flinke voorsprong hebben gekregen. Met de moed der wanhoop vliegen ze naar de grens om ze te onderscheppen. Ze worden opgewacht door de Migs van Azad en zijn vleugelman maar beide Migs moeten het onderspit delven en worden vernietigd. Azad kan zijn schietstoel wel nog gebruiken maar kan niets meer ondernemen. Het lukt de Rafales dan ook om één heli neer te halen maar ze kunnen helaas niet voorkomen dat de andere ontsnapt in het voor hen gesloten luchtruim. Volgende keer beter.