Een man spoelt aan op de oever van een meer met een zware schotwonde. Gelukkig voor hem wordt hij gevonden door een dokteres die zijn door de kogel geschampte hoofd verzorgt en hem weer op krachten brengt. De wonde geneest maar het geheugen van de man blijkt permanente schade opgelopen te hebben. De enige houvast in zijn zoektocht naar zijn identiteit en de reden waarom men het op zijn leven voorzien heeft is het Romeinse cijfer XIII, dat op zijn rechter sleutelbeen getatoeëerd staat. Met dit eerste stukje van een schier oneindige puzzel doet hij een vreselijke vaststelling: hij zou de moordenaar van President Sheridan kunnen zijn...

Het is al langer dan vandaag bekend dat Jean Van Hamme het basisidee achter zijn successtrip 'XIII' is gaan pikken bij Robert Ludlum en diens roman "The Bourne Identity", over een jongeman met geheugenverlies die wordt achternagezeten door een stel huurmoordenaars van de Amerikaanse geheime dienst maar met XIII hebben tekenaar Vance en scenarioschrijver Jean Van Hamme een echte cultserie ontwikkeld. Moord, mysterie, intriges en bizarre ontwikkelingen: alles maakt deel uit van deze serie.

De verhalen zitten zo complex in elkaar dat zelfs de meest doorwinterde die-hard fan de volledige reeks moet doorlezen, alvorens aan een nieuw deel te beginnen. Wie is nu eigenlijk XIII? Komen we het ooit echt te weten?