21. Het lokaas

Titel in originele taal: L'Appât
ISBN-nummer: 978-9085-58271-7
Eerste druk: 2012
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Youri Jigounov
Scenarist: Yves Sente

Eén van de feiten die Jason onterecht in de schoenen wordt geschoven is de moord op "Big Joe" een visser uit het dorp waaruit MacLane is moeten ontvluchten. Big Joe's jongste broer is naar het dorp teruggekeerd en de man die zich tot maffiosi heeft opgewerkt zint op wraak.

MacLane leeft nog steeds ondergedoken in Frankrijk maar wanneer Jones in Afganistan in een hinderlaag loopt kan hij niet aan de zijlijn blijven staan. Jones werd slachtoffer van een door Usafe opgezet plan in de hoop dat ze ongewild voor lokaas kan dienen om ook Jason in de val te laten lopen. MacLane krijgt een bericht van Generaal Carrington met de vraag om naar Pakistan af te reizen. MacLane twijfelt niet en vertrekt onmiddellijk terwijl Betty terugkeert naar de States om het dagboek van zekere Hattaway uit het huis van MacLanes te halen.

Betty doet meer dan het dagboek ophalen. Op basis van wat Jason haar heeft verteld gaat ze naar het huis van wijlen Jim Drake. Op zijn sterfbed noemde hij de naam "Dorothy". Dat bleek de kat van de man te zijn. In de halsband van de kat vindt Bessy een geheugenkaart die ze naar de markies opstuurd.

In Afganistan probeert Jones ondertussen te ontsnappen maar ze wordt al snel weer terug gevat. Er zit nu niets anders meer op dan te hopen op verlossing. Die komt er in de vorm van MacLane. Samen met Carrington bevrijden ze de gijzelaars en denken gered te zijn wanneer blijkt dat de senator en de lijfwachten dubbel spel spelen. Het dubbel spel had maar één doel. Jason MacLane uit zijn Franse schuilplaats te lokken. Het plan heeft duidelijk gewerkt en Carrington en Jason liepen met open armen in de val die door Julianne werd opgezet.