1. Zwarte vrijdag

Titel in originele taal: Le jour du soleil noir
ISBN-nummer: 9067-93171-3
Eerste druk: 1984
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

Op een dag spoelt een drenkeling aan nabij het huis van Abe en Sally. Hij is bewusteloos en heeft een schotwonde aan het hoofd. Het echtpaar roept de hulp in van Martha Schoebridge, een voormalig chirurg om de jongeman te helpen. De atletisch gebouwde man komt er bovenop maar hij is zijn geheugen totaal kwijt. Zijn enigste aanknopingspunt met het verleden is een tatoeage met hij romeinse cijfer XIII op de schouder en een sleutel, verborgen in de kraag van zijn hemd. Abe en Martha noemen de man Alan, als eerbetoon aan hun enige zoon die gesneuveld is in dienst van het Amerikaanse leger.

Als Alan en Martha van een strandwandeling terugkeren naar het huis vinden ze de hond dood voor de deur. Er wordt op hen geschoten maar in een reflex kan Alan nog wegduiken. Alan kan één van de aanvallers uitschakelen maar de andere weet te ontsnappen. Binnen treffen ze het oude koppel dood aan. Het is duidelijk dat de overvallers op zoek waren naar Alan, alias XIII.

Op het lichaam van de uitgeschakelde man vindt Alan een foto van een onbekend koppel. Op te achterkant de naam van een fotograaf uit Easttown. Dit nieuwe aanknopingspunt doet hem vertrekken naar deze stad in de hoop meer te weten te komen over zichzelf.
In Easttown loopt het enige spoor al dood. Het adres waar de fotozaak was gevestigd is nu een pizzeria. Barnes de fotograaf is twee maanden geleden gestorven. Hij besluit om te neuzen in de berichten van vermiste personen van de stad. Wanneer hij de volgde ochtend terugkeert naar de stadsdienst merkt hij een dossier op. De foto in het dossier komt overeen met de vrouw op zijn foto. Kim Rowland, weduwe van Kapitein Steve Rowland. Alan heeft nu een adres en gaat op zoek. Wat hij niet weet is dat het dossier daar speciaal voor hem werd geplaatst.

Alan gaat naar het adres en de sleutel die hij bij zich droeg blijkt op het slot te passen. Binnen treft hij een ware ravage aan. Iemand was hier op zoek naar iets. Hij vindt dezelfde foto terug en opent het kader waarin de foto zit. Achter de foto een sleutel van een bankkluis en een bericht van Kim gericht aan ene Jake. Het bericht waarschuwt Jake dat "de Mangoest" haar gevonden heeft en dat ze gevlucht is naar daar "waar de indiaan gaat". Wie is Jake, wie is de Mangoest en waar gaat de indiaan naar toe? Alan vindt meer vragen dan antwoorden en terwijl hij de woonkamer doorzoekt wordt hij onder schot gehouden door dezelfde persoon die het dossier voor hem liet klaar maken. De man blijkt Alan te kennen maar noemt hem Shelton. De man, een corrupte politieman vraagt hem om het geld dat Alan zou gekregen hebben voor "zwarte zon". Alan heeft geen idee waar de man het over heeft maar om tijd te winnen zegt hij dat het geld in een kluis ligt. De kluis waarvan hij net de sleutel heeft gevonden.

In de bank wordt Alan eveneens herkend als Shelton. Ze gaan samen naar de kluis maar de koffer ontploft als de luitenant het deksel opent. Alan profiteert van de verwarring om te ontkomen en vindt een fortuin terug in kluiskoffertje. Weer extra vragen: Wat is Zwarte zon, waarom zit de politie achter hem aan, van waar komt dat geld en waarom noemen ze hem Shelton?

Enkel Kim Rowland kan hem helpen maar zijn zoektocht wordt onderbroken door enkele mannen die hem willen vermoorden. Hij wordt gegrepen maar zijn belagers worden dood geschoten door mannen die beweren aan dezelfde kant als hemzelf te staan. Ze staan onder leiding van een oudere man die zich voorstelt als Kolonel Amos en het onderzoek leidt naar "Zwarte zon". Amos weet hem te vertellen dat enkele maanden geleden er een aanslag was waarbij president William B. Sheridan het leven liet. Een journaliste noemde die dag "de dag van de zwarte zon" en op beelden blijkt Alan de schutter te zijn die de president heeft vermoord. De vraag waarom hij door de politie werd gezocht is hiermee beantwoord maar wie was de opdrachtgever. Amos is vastberaden om de waarheid te weten te komen. Alan voelt zich niet goed als moordenaar en kan zich niet neerleggen met dit verhaal. Wie is hij echt? Hij ziet kans om voor de zoveelste maal te ontsnappen en keert terug naar de enige plek waar hij zich veilig voelde. Het huis van Abe en Sally. Hij vindt er ook Martha en de man die hem enkele maanden geleden heeft neergeschoten en voor dood achtergelaten. Niemand minder dan de Mangoest. In het tumult dat ontstaat kan XIII twee mannen uitschakelen maar kan niet voorkomen dat Martha dodelijk wordt getroffen. De Mangoest kan ontkomen en dus blijft Alan of is het nu Jack Shelton alleen achter met zijn vragen...