20. Mayflower day

Titel in originele taal: Mayflower day
ISBN-nummer: 978-9085-58228-1
Eerste druk: 2011
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

De tweede cyclus van de XIII saga begint wanneer Jason MacLane op zoek gaat naar zijn verleden. Via Suzanne Levinson, zijn psychiater, komt hij in contact met Dokter Levinson die een revolutionaire techniek heeft ontwikkeld om verdrongen herrinneringen terug op te wekken. Het lijkt te werken en herrinnert zich de naam van zijn beste vriend uit het weeshuis, "Jim Drake". Niet wetend dat al zijn stappen worden gevolgd en dat zijn gesprekken worden afgeluisterd spoort hij zijn voormalige vriend op. Wanneer hij hem heeft gevonden zijn zijn belagers hem al voor geweest en ruimen Jim Drake uit de weg. XIII mag blijkbaar zijn geheugen niet terugkrijgen.
Net voor Drake stierf heeft hij echter nog flarden van een verhaal over de Mayflower aan Jason kunnen vertellen maar Jason kan er voorlopig niets van maken.

Ondertussen worden ook alle overlevende samenzweerders op de moord op President Sheridan uit de weg geruimd, ondanks hun opsluiting in de gevangenis van Painted Desert. Iedereen denkt dat alle samenzweerders dood zijn maar weten niet dat de voormalige minister van defensie Ellery Shepherd geholpen werd door de moordenaars om te ontsnappen. Op videobeelden van de aanslag op de gevangenis is te zien hoe een Hummer de gevangenis verlaat met achter het stuur een man met XIII getatoueerd op de schouder. Jason MacLane werd net vrijgepleit van samenzwering op de president maar dit zet zijn onschuld weer op losse groeven.

Jason kijkt geen televisie en weet niets van de aanslag op de gevangenis. Als hij thuis komt wordt hij opgewacht door een mooie blondine, Julianne ganaamd. Ze beweert voor Usafe te werken, een bedrijf dat beveiliging doet voor grote bedrijven. Ze wou Jason reeds een job aanbieden maar hij weigerde. Ze herhaalt haar aanbod in ruil om hem te helpen zijn naam te zuiveren. Jason heeft echter geen zin om voor zo'n soort bedrijven te werken en kiest waar voor zijn geld en vlucht net voordat het F.B.I. zijn huis binnenvalt.
Er wordt een volledig complot opgezet om Jason van allerlei moorden te betichten waardoor hij met zijn rug tegen de muur komt te staan.

Dankzij valse papieren kan Jason via Montreal naar Frankrijk vluchten. Hij vindt een onderkomen in het kasteel van Betty en haar hertog. Hij vertelt zijn verhaal en de moord op zijn vriend Jim Drake. Betty legt de link naar het verhaal van de Mayflower, een schip dat ten tijde van de Amerikaanse kolonisatie passagiers vervoerde die niet om economische maar om godsdienstige redenen Engeland moesten ontvluchten. De geschiedenis noemde deze opvarenden de "Pelgrim Fathers" en worden aanzien als de eerste inwoners van het huidige Amerika. De link tussen MacLane en de Mayflower blijkt zijn voorvader Herny O'Keefe te zijn. O'Keefe was op zijn beurt de zoon van James Duncan hetgeen Jason de enige erfgenaam maakt van James Duncan.