2. Waar de indiaan gaat

Titel in originele taal: Là où va l'indien
ISBN-nummer: 9067-93189-6
Eerste druk: 1984
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

Gezocht door Kolonel Amos, opgejaagd door de mannen van de Mangoest, heeft XIII nog maar één mogelijkheid om zijn echte identiteit te ondekken: Kim Rowland vinden, daar waar de indiaan gaat...

Alan gaat naar Hualpar Base om informatie te vinden over Steve Rowland, de overleden echtegenoot van Kim. Hij wordt met een kluitje in het riet weggestuurd maar Alan heeft de deur nog niet achter zich dicht getrokken of de poortwachters krijgen het bevel hem tegen te houden. De drie mannen maken geen kans tegen XIII maar wanneer een hele sectie opdaagt om hem te arresteren moet ook XIII de duimen leggen. In de cel krijgt Alan al snel bezoek van Generaal Carrington. De Generaal weet alles over zijn geheugenverlies en legt hem onweerlegbaar bewijs voor dat hij en Kapitein Rowland één en dezelfde persoon zijn. Kapitein Rowland diende onder de Generaal in een speciale afdeling die SPADS genoemd werd. Hij leert er dat hij in het dorpje Southbourg woont en wordt naar huis gebracht door Luitenant Jones. Bijna iedereen in het dorp werkt voor de vader van Rowland. Jeremie Rowland is grootgrondbezitter en hertrouwde na de dood van Steve's moeder met zijn ravisante privéverpleegster Felicity Brown. Na Steve's zogenaamde dood hielp Jeremies broer Matt met het beheer van het bedrijf. Hoewel Steve's vader baas bleef op papier was het Matt die de lakens uitdeelde. Er zijn dus zeker al twee personen die Steve niet graag zien terugkeren uit de dood.

Bij zijn thuiskomst is Steve getuige van een dispuut tussen de pachters van de landerijen en Matt. Steve komt op tijd tussen beiden maar maakt zeker geen vrienden. Hij vertelt zijn weergevonden familie zijn verhaal maar Kim is er niet. Als hij 's avonds eenzaam op zijn kamer zit ontdekt hij "waar de indiaan gaat". Op de foto blijkt een indiaan in een kano naar een kleine boshut te varen. Steve moet nu alleen nog maar het meer zoeken waar de foto werd genomen om zijn vrouw terug te vinden.

Ondertussen heeft Kolonel Amos het spoor terug gevonden en wacht hij Steve op bij diens huis. Amos heeft ondertussen bevestiging gekregen dat Rowland wel degelijk geheugenverlies heeft maar dat doet niets af aan het feit dat Rowland president Sheridan heeft neergeschoten. Amos weet dat Rowland zijn dood op een of andere manier heeft geënsceneerd om dan samen met zijn vrouw incognito te gaan wonen in Easttown onder de naam Jack Sheldon. Daar wacht hij twee jaar op het bevel om de president neer te schieten. De Mangoest moest hem neerschieten om zo alle sporen te laten verdwijnen. Kolonel Amos zal Rowland gerust laten op voorwaarde dat Steve de opdrachtgever kan aanwijzen. Steve gaat op zoek naar de boshut en vindt de lokatie als Kellownee Lake, 2.000 mijl verderop. Nu moet hij Kolonel Amos nog uit zijn buurt houden. Generaal Carrington kan hem hierbij helpen maar terwijl hij aan de telefoon hangt speelt er zich beneden een drama af. Om het bedrijf in handen te krijgen hebben Matt en Felicity Jeremie neer geschoten. Matt denkt nu alles te kunnen erven als ze Steve beschuldigen, maar Felicity wil alles en schiet op haar beurt Matt dood. Ze schiet ook haarzelf in de schouder en belt de politie om Steve te beschuldigen. Steve moet voor de zoveelste maal op de vlucht. Ditmaal voor de moord op zijn familie. Hij is er gloeiend bij maar kan ontkomen wanneer hij door een helikopter van het dak wordt geplukt. Generaal Carrington zit aan de stuurknuppel en samen vliegen ze rechtstreeks naar Lake Kellownee. Rowland wordt enkele kilometers van de hut gedropt en na een fikse sneeuwwandeling vindt hij zijn vrouw terug. Helaas vind hij nog meer vragen. Kim noemt hem Jake omdat ze hem altijd heeft gekend als Jake. De echte Steve Rowland zou toch dood zijn en met de vingerafdrukken in het militair dossier werd geknoeid. Kim heeft het nummer XVII op haar schouder en maakt dus ook deel uit van de organisatie die de moord op de president heeft beraamd. Meer kan ze hem niet vertellen want enkele seconden later valt de politie binnen om hem te arresteren. Hij wordt veroordeeld tot levenslange opsluiting maar niet voordat hij nog verklaart niet Steve Rowland te zijn.