22. Terug naar Greenfals

Titel in originele taal: Retour à Greenfals
ISBN-nummer: 978-9085-58322-6
Eerste druk: 2013
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Youri Jigounov
Scenarist: Yves Sente

Nu Jason, Carrington en Jones gevangen genomen zijn spint de valse Julianne haar web verder rond het trio. Jason moet meewerken en indien hij dat niet doet zal er telkens een aanslag gepleegd worden op Amerikaanse bodem waar onschuldige mensen het slachtoffer van zullen worden. Jason snapt niet wat er van hem verwacht wordt maar heeft geen andere keuze dan mee te werken.
In de Verenigde Staten zet Betty ondanks dat de F.B.I. op haar hielen zit haar onderzoek onverstoord verder. Dat onderzoek leidt haar naar een afgelegen en verlaten boshut in Greenfals. Op een indianenpijl die poster doorboord is er niets te vinden. Behalve dan de naam van een stad op de poster: Shelburne.

Jason wordt ondertussen clandestien terug naar de States gevlogen. Daar hoort hij de ware toedracht van het verhaal. Vierhonderd jaar geleden hadden de Pelgrim Fathers blijkbaar een afspraak met avonturiers om hun bezittingen gelijk te verdelen. De afrekening zou 400 jaar later gebeuren. De avonturiers waren echter niet helemaal eerlijk en dwongen de Pelgrims om af te zien van hun deel. Dit contract verdween in de geschiedenis en nu 400-jaar later dreigt een einde te komen aan de overeenkomst. Omdat de nazaten van de Pelgrims, de zogenaamde Puriteinen, hun fortuin niet willen verliezen, zijn ze aktief op zoek gegaan naar het verdwenen contract met maar één doel voor ogen. Het vernietigen.
Onderzoek leerde dat het geheim van vader op zoon samen met een peetvader werd doorgegeven en dat de laatst gekende leider van de avonturiers een voorouder was van Jason MacLane. De Puriteinen denken dat Jason moet weten waar het contract is maar door zijn amnesie is de kans groot dat hij het zelf niet meer weet. Ze nemen contact op met dokter Levinson en dwingen haar om dezelfde methode te gebruiken als die professor Douglas in Augustus met succes uitvoerde.

Jason herinnert zich de gesprekken met zijn vader en een Indiaan in een blokhut in Greenfals. De zin "Altjd de Wampanoagpijl volgen" staat hem helder voor de geest maar hij weet niet meer wat het wil zeggen. Er moet dus verder gegraven worden in het verleden van Jason en samen met Julianne keert hij terug naar Denver. Niet alleen leert hij er de naam "Bart Dormann" kennen, een man die zijn vader blijkbaar blind kon vertrouwen, maar hij komt eveneens te weten dat Betty in de lokale gevangenis zit. Julianne doet zich voor als een F.B.I. agente en haalt haar uit de gevangenis. Samen kunnen ze misschien meer vertellen om de lokatie van het contract te achterhalen. Betty vertelt van haar ontdekking in de blokhut maar weet verder niets.

Onder dwang rijden ze naar Shelburne in de hoop er een aanwijziging te vinden. Jason herkent de indiaan uit zijn verleden en sluipt die nacht nog weg om met de man te spreken. De indiaan vertelt hem dat de opvarenden van de Mayflower niet uit twee maar uit drie groepen bestond en dat zijn vader de leider was van de derde groep. Bart Dormann werd de peetvader van Jason en was belast met de opvoeding van de jonge Jason. De indiaan wordt echter door een bende racisten doodgeschoten alvorens hij MacLane alles kan vertellen. Enkel dat hij moet zoeken naar "de drie kasteinst.." waar de Mayflower is vertrokken.

Bij zijn terugkeer aan het Motel ziet Jason dat de F.B.I. hun gevonden heeft en dat het tot een vuurgevecht kwam waarbij Betty zwaar gewond is geraakt. Voorlopig zit Jason in een patstelling. Hij kan niets ondernemen tegen Julianne en haar opdrachtgevers omdat Carrington en Jones nog in hun macht zijn en hij kan zich ook niet aangeven omdat hij dan gearresteerd zal worden alvorens hij zijn doel heeft bereikt.