23. De Karmanlijn

Titel in originele taal: La Frontière de la nuit
ISBN-nummer: 978-9031-43944-7
Eerste druk: 3 november 2021
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Philippe Francq
Scenarist: Eric Giacometti

In Indonesië werkt Human Projects, de NGO van Janis Dos Santos nauw samen met Tom Halbrow, een bekend onderzoeksjournalist van de New York Post. Tom heeft via Janis vernomen dat er op een eiland aan mijnbouw wordt gedaan waarbij kinderarbeid niet wordt geschuwd. De onderneming behoort toe aan Mining and Metallurgy uit Stockholm en Largo Winch heeft er een meerderheid van de aandelen in handen. Als Tom hem met de feiten confronteert is hij verbolgen en onderneemt onmiddellijk actie. Hij laat de mijn sluiten en geeft Cathy Blackman de opdracht om een weeshuis te bouwen op het eiland waar de kinderen veilig en zonder zorgen kunnen genieten. Het brengt hen tot het besef dat de Groep Winch moet vernieuwen. Hij beseft dan nog niet dat er op datzelfde moment een show wordt gegeven in het verre Californië. De show is van de miljardairs Jared & Demitria Manskin die investeren in nieuwe technologieën, ruimtevaart en luxe producten. De aanwezige journalisten vergelijken de Manskins met Largo maar zij vinden Largo een dinosaurus die zijn geld verdient in oude en vervuilende technologie.

Largo kent de Manskins. Hij heeft ze ooit ontmoet tijdens een vernissage van Domenica die ze als gemeenschappelijke vriend hebben. Zowel Largo als Jarod azen op ICCOS, een bedrijf in Zuid-Frankrijk gespecialiseerd in sattelietbouw. Beide bedrijven bieden tegen elkaar aan ze ze dreigen elkaar financieel de grond in te boren. Daarom wil Jarod Manskin zijn tegenpool ontmoeten en nodigt Largo uit op zijn bedrijf in Californië. Hij wil samenwerken maar vooraleer hij ter zake komt biedt hij Largo een reisje aan naar de ruimte met hun nieuwste ontwerp. Een vliegtuig dat de grens van de atmosfeer kan opzoeken en daardoor het ruimtetoerisme kan bevorderen.

Terwijl Largo zich laat testen is Tom Halbrow achter een groot geheim gekomen. Hij probeert Simon Ovrannaz die nog in Indonesië te bellen zodat die op zijn beurt Largo kan overtuigen om de mijn niet te sluiten. Hij kan echter Simon niet bereiken. Tom is blijkbaar op iets zeer belangrijks gestoten want hij wordt door Janis in de val gelokt en overleeft het niet. Als Simon de volgende dag terugbelt krijgt hij vanzelfsprekend geen gehoor. Dit speelt zich allemaal af terwijl Largo op weg is om onze dampkring te verlaten en net dan dreigt het serieus fout te lopen.