12. Een cowboy in Parijs

Titel in originele taal: Un cowboy à Paris
ISBN-nummer: 978-2884-71455-6
Eerste druk: December 2018
Uitgeverij: Lucky Comics
Tekenaar: Achdé
Scenarist: Jul

Wanneer Lucky Luke de Daltons weer eens naar de gevangenis brengt hoort hij in de verte wat gejoel. Het blijken Indianen te zijn die een reiziger aan de schandpaal hebben gebonden en zijn klaar om hem te scalperen. Luke kan net op tijd komen om de man te redden en hij stelt zichzelf voor als de Fransman Auguste Bartholdi. De man trekt rond met een enorm beeldhouwerk dat onderdeel moet uitmaken van een groot beeld dat Frankrijk aan Amerika wil schenken. Een beeld dat bekend zal worden als het vrijheidsbeeld. Met zijn rondreis hoopt hij geld in te zamelen om het beeld af te werken.

Lucky Luke gaat verder en levert de Daltons af in een splinternieuwe zwaar beveiligde gevangenis en maakt er kennis met de nieuwe directeur Oswald Locker, die grote plannen heeft met het gevangeniswezen. Hij wil een nieuwe supergevangenis bouwen op een eiland voor de haven de haven van New York. Hetzelfde eiland waarop de Fransman zijn reuzenbeeld wil plaatsen. Het moet dan ook niet gezegd worden dat Locker dit helemaal niet leuk vindt.
Niet veel later ontmoet Luke iemand bedekt in pek en veren. Het blijkt de Bartholi te zijn die in Riverbank werd gemolesteerd in opdracht van Locker. Lucky Luke kan niet anders dan de man beschermen voor de rest van zijn tournee. Het blijkt meer dan nodig want Locker zal niet rusten voordat de Fransman opgeeft en zijn gevangenis kan bouwen.

Het is Washington niet ontgaan dat Lucky Luke het project genegen is en vraagt of hij zijn beschermingsopdracht wil verder zetten in Frankrijk voor de tijd die nodig is om het beeld af te werken. Natuurlijk kan de cowboy een verzoek van zijn president niet weigeren en niet veel later vaart hij en Jolly Jumper naar Frankrijk. Buiten dat de cowboy constant zeeziek is verloopt de tocht voorspoedig en enkele weken later staan ze op Franse bodem waar een trein ze naar Parijs brengt.
In Parijs ontdekt Lucky Luke alle clichés die de lichtstad lijkt te bevestigen maar kan daardoor niet voorkomen dat er een aanslag wordt gepleegd op het hoofd van Lady Liberty. De dader kan helaas ontkomen er terwijl Auguste het beeld repareerd wijkt Luke geen moment van haar zijde en dat is maar goed ook want reeds in de komende nacht probeert iemand wederom een aanslag te plegen. Lucky Luke drijft de man naar de top van de toorts van het beeld en moet toekijken hoe de man naar beneden valt. Jolly Jumper kan de man gelukkig opvangen en bij de ondervraging vinden ze een opdracht van Locker.

De tijd is gelukkig gekomen om het beeld te demonteren en over te brengen naar Amerika. Voor dat hij aan de inhuldiging zal deelnemen heeft Luke nog één ding te doen. Hij bezoekt Locker in zijn gevangenis en dwingt hem om het Vrijheidsbeeld gerust te laten of het zal hem zuur opbreken en zal hij hem in zijn eigen gevangenis opsluiten.