13. Een cowboy tussen het katoen

Titel in originele taal: Un cow-boy dans le coton
ISBN-nummer: 978-2884-71949-0
Eerste druk: November 2020
Uitgeverij: Lucky Comics
Tekenaar: Achdé
Scenarist: Jul

Lucky Luke wil even ontsnappen aan de drukte en heeft zich teruggetrokken in het rustige stadje Tetitatutes om wat vakantie te nemen. Hij zit in het saloon wat te drinken als plots de gebroeders Dalton worden binnengebracht door Bass Reeves, een zwarte Marshall en goede vriend van Lucky Luke. Bass is een echt fenomeen ten westen van de Mississippi met meer dan duizend arrestaties. Ze keuvelen wat onder een goed glas wanneer de plaatselijke notaris Luke een brief komt overhandigen. Miss Constance Pinkwater is overleden en bij gebrek aan erfgenamen heeft ze haar heel fortuin aan Lucky Luke overgemaakt. De dame had een onmetelijke bewondering voor de cowboy waardoor die nu plots stinkend rijk is geworden. Eén van de bezittingen betreft een katoenplantage. Als Luke de erfenis zou weigeren zouden honderden gezinnen hiervan de dupe worden. Hij beslist dan ook om naar het zuiden te vertrekken om de plantage te verdelen onder de aanwezige arbeiders.

Na een lange reis komt Luke aan in Louisiana. Hoewel de slavernij al vele jaren geleden werd afgeschaft merkt hij dat in het zuiden er nog steeds een grote afkeer is voor de zwarte bevolking. Socrates, de hoofdopzichter van de plantage, is zelfs verwonderd dat hij een hand krijgt van Lucky Luke. De cowboy is onder de indruk van de rijkdom en de grootte van zijn erfenis en spreekt de zwarte arbeiders toe. Hij is nog maar net begonnen met spreken of hij wordt onderbroken door Angela. Zij komt op voor de rechten van alle anderen en vertelt hoe ze al maanden niet meer betaald werden. Luke belooft hen om alles in orde te brengen en belooft eveneens dat hij hun eigenaar van de plantage zal maken. Vooraleer ze van hun verbazing zijn bekomen roept er iemand heel luid "QQ" waarop ze allemaal wegstuiven om hen te verstoppen. "QQ" blijkt een afkorting voor Quincy Quarterhorse. De eigenaar van de aanpalende ranch die zijn buurman komt welkom heten en uitnodigen op een receptie op zijn domein.

Ondertussen zijn ook de Daltons weer kunnen ontsnappen. Joe had immers gehoord hoe Luke rijk was geworden en hij wil zijn deel van de koek. Samen met zijn drie broers zwerft hij door de Bayou en omdat ze het landschap niet kennen komen ze vast te zitten in het moeras. Gelukkig is Louisiaan Berjeaut in de buurt om ze uit hun hachelijke situatie te bevrijden. Hij neemt ze mee naar huis waar zijn vrouw Angelina een ze een lekkere Cajun maaltijd voorzet. Daar vernemen ze waar de Pinkwater plantage is gelegen en na een slapeloze nacht en een stevig ontbijt trekken ze verder op zoek naar het fortuin van Lucky Luke.

Die is ondertussen aangekomen bij zijn buurman waar een sjieke receptie plaatsvindt. Hij maakt er kennis met alle rijken van de buurt en na enkele gesprekken met de aanwezigen heeft hij zijn buik vol van de manier waarop men tegen de zwarten aankijkt. Hij vertelt Quarterhorse wat hij van plan is met de plantage en die kan zijn oren niet geloven. Luke weet echter niet dat zijn buurman de plaatselijke leider is van de Ku Klux Klan. Hij roept zijn leden samen en ze besluiten om nog diezelfde avond Lucky Luke een bezoekje te brengen om zich van hem te ontdoen. Wanneer er plots een gemaskerd lid in zijn salon staat is hij niet onder de indruk maar deze maakt hem duidelijk dat Angela door een andere man onder schot gehouden wordt. Ze voeren hem mee naar een open plek waar een groot brandend kruis staat opgericht naast een schandpaal. Ze binden Luke er aan vast en willen hem doden door het vuur. Als Quarterhorse met de fakkel naar hem toe stapt wordt hij echter tegengehouden door Joe Dalton. De Daltons hebben de hele ceremonie gezien maar begrijpen er natuurlijk geen snars van. Zij willen alleen niet dat iemand anders Lucky Luke zou doden alvorens zij zijn rijkdom hebben kunnen afnemen. Er wordt wat heen en weer geroepen over wie de cowboy nu eigenlijk mag doden en dan klinkt er plots een schot.

Marchal Bass Reeves kent het zuiden heel goed en wist welke problemen Lucky Luke te wachten stond. Hij was hem daarom ongemerkt gevolg en kan nu net op tijd ingrijpen om het leven van de cowboy te redden. Het is echter een ongelijke strijd zelfs voor goede schutters als Bass en Luke zijn ze niet opgewassen tegen een overmacht van tweehonderd Ku Klux Klan leden. Hun kogels raken snel op en zitten in een benarde positie maar net dan verschijnt er een zware tornado op het toneel. De wind heeft geen genade voor gebouwen, mens of dier en dendert over het landschap van Louisiana. Als de storm gaat liggen is de ravage niet te overzien. De plantage en het landschap zijn verwoest en de mensen krabbelen recht. Ondanks de vernielingen besluiten de zwarte arbeiders om op Pinkwater te blijven. Het is nu van hun en ze willen het beste ervan maken. Luke is overtuigd dat het goedkomt en kijkt nog een laatste keer om vooraleer hij afreist in de richting van de ondergaande zon en dit terug als een poor lonesome cowboy.

Opgemerkt:

  • De naam van de Louisiaan is Berjeaut. Toevallig ook de naam van de scenarioschrijver van het verhaal. Mooie knipoog.