8. Dertien contra één

Titel in originele taal: Treize contre un
ISBN-nummer: 9067-93320-1
Eerste druk: 1991
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

Nu alles weer achter de rug is en de mangoest achter slot en grendel is kan XIII genieten van zijn echter naam, Jason Mac Lane. Hij wordt door President Wally Sheridan uitgenodigd op de koffie en krijgt een belangrijke baan aangeboden. Die van "de man van de president". Deze man werkt zonder tussenpersonen rechtstreeks voor de President en krijgt papieren die hem heel wat macht bieden. Zijn eerste opdracht: nummer I opsporen. Jason voelt er niet veel voor maar er zijn twee redenen om het te aanvaarden. Hij vormt nog steeds een gevaar voor nummer I mocht hij ooit zijn geheugen terug krijgen en twee: hij verneemt net dat de Mangoest uit zijn zwaarbewaakte gevangenis is ontsnapt.

Mac Lane krijgt ook een agent van de geheime dienst toegewezen. Ned Bancroft zal hem helpen hoe en wanneer XIII dat nodig acht. Zijn enige aanknopingspunt is het vinden van Kim Rowland. Zij kan de puzzelstukjes in elkaar doen vallen. Hij vraagt aan Frank Giordino om Josh Bates, de oud instructeur van Kim te spreken en wil een lijst van alle boten en schepen die op de avond voor zijn aanspoelen in een straal van 20 mijl aanwezig waren. Josh maakt hem niets wijzer maar via Kolonel Amos komt hij te weten dat Kim werd opgevoed door haar tante Amalia, de zus van Generaal Carrington.

De lijst van schepen die Jason kreeg geeft dan weer meer geheimen prijs. Op de lijst staat namelijk ook het jacht van Wally Sheridan, de "Lady Bee". Ook Majoor Jones wist dat Kim door haar tante werd opgevoed en zij is de eerste die een gesprek met de vrouw kan aangaan. Tijdens de koffieklets wordt duidelijk dat ze niet weet waar Kim is maar Jones vindt wel een belangrijke aanwijzing in het huis. Een foto van haar met een jonge Wally Sheridan. Wally en Kim hadden een kortstondige relatie die volgens Amelia niet veel voorstelde maar toch heeft Jones opgemerkt dat Kim in de foto duidelijk zwanger was.

Nu er een eerste spoor in de richting van Wally leidt wil XIII nog iets natrekken. Hij laat zich opnemen in de kliniek van Southbourg. Het was immers in die kliniek dat Wally zich liet verzorgen toen hij gewond werd bij de aanslag op zijn vaders begrafenis. Hij denkt immers dat er in de archieven van de kliniek bewijs kan gevonden worden tegen de president. Hij wordt tijdens zijn snuffeltocht helaas ontdekt door een gewapende verpleegster die niet aarzelt om hem neer te knallen. Gelukkig mist ze en kan XIII haar uitschakelen door een glasscherf in haar oog te werpen. In de dossiers kan hij lezen hoe de president een huidtransplantatie onderging op de plaats waar de cijfertatouages werden gezet. Door deze ingreep heeft de president zijn tatouage laten verdwijnen. Het net begint zich langzaam te sluiten en het heeft er meer en meer van weg dat Wally Sheridan de echte nummer I is en het brein achter de moord op zijn broer William. Het net begint zich langzaam te sluiten en Jason is ervan overtuigd dat de sleutel tot de waarheid te vinden is op de "Lady Bee".

Hij gaat naar Northshore waar het jacht voor anker ligt en in alle discretie observeert hij de kleine haven. Hij is even opgelucht als verwonderd wanneer hij in zijn verrekijker niemand minder dan Jones ziet. Zij is blijkbaar toch ingegaan op zijn verzoek om Kim op te sporen. Van haar krijgt hij te horen dat Kim een tiental jaar geleden bevallen is van een zoon. Wally was de vader en zij heeft het nooit aan haar vader generaal Carrington laten weten. De stukjes beginnen in elkaar te vallen. Wally heeft Kim verplicht om iedereen, inclusief haar vader, te verraden nu hij een pressiemiddel tegen haar had. Ze moeten nu zeker Kim en haar zoon vinden want nu Wally weet dat XIII hun op het spoor is, is hun leven in gevaar. Ze ontdekken dat de Sheridans een klein eilandje bezitten voor de kust van Northshore en dus huren Jason en Jones een klein bootje waarmee ze op onderzoek kunnen gaan. Tijdens de nacht zwemt Jason ongemerkt naar het eiland. Niet ver van het strand en een aangelegde steiger staat een groot landhuis. Hij breekt in en kan tot in de kamer van Kim komen. Zij herkent hem onmiddelijk als Jake Sheldon. XIII wil haar uit het huis smokkelen maar Kim wil haar zoontje Colin niet achterlaten. Zeker niet nu de Mangoest in huis blijkt te zijn. Jason moet haar kost wat kost in veiligheid brengen en slaat haar KO. Met Kim in zijn armen wil hij terug naar het strand maar hij wordt ontdekt door de Mangoest, in gezelschap van de verpleegster uit Southbourg. Hij wordt naar de "Lady Bee" gebracht waar hem een verrassing wacht. Jones ligt er verdoofd in het salon. Klaar om getuigen te zijn van de laatste akte van dit verhaal. Ze worden allemaal verdoofd door een sterk slaapmiddel. Het plan is om Jones en XIII de schuld te geven van het stelen van het jacht waarom Kim zat. Het jacht zal zinken en zij zullen allemaal verdrinken. De Mangoest en zijn kompanen verlaten het schip om dan vanop afstand een bom tot ontploffing te brengen. Jason neemt een mes en snijdt zich in de hand zodat zijn lichaam genoeg adrenaline aanmaakt om wakker te blijven. Hij ziet hoe Kim wordt meegesleurd door het binnenstromende water en heeft enkel nog tijd om zichzelf en Luitenant Jones te redden. Met en reddingsvest aan springen ze overboord en uren later worden ze dobberend op zee gevonden door Bancroft. De jonge agent werd door de president erop uitgestuurd om het lichaam van Kim op te vissen. Wally kon echter niet vermoeden dat Jones en Jason het er levend zouden van afbrengen. Nu ja, door de dood van Kim zijn alle bewijzen naar hem uitgewist. Enkel XIII weet hoe de vork in de steel zit en niemand zal hem geloven.