10. El Cascador

Titel in originele taal: El Cascador
ISBN-nummer: 9067-93353-8
Eerste druk: 1994
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

Het ziet er slecht uit voor XIII. Sinds hij gevangen genomen werd door Kolonel Parelta zit hij gevangen in Roca Negre wordt hij constant ondervraagd en gefolterd. Hij heeft echter een beetje geluk want de folteringen worden even stilgelegd wanneer Parelta te horen krijgt dat het internationale Rode Kruis morgen de gevangenis komt bezoeken. Wat de kolonel niet weet is dat de delegatie in feite bestaat uit de vrienden van Jason Mac Lane uit de gevangenis willen halen met de hulp van padre Jacinto en een handvol rebellen. In een mum van tijd wordt de gevangenis overgenomen maar niemand kan voorkomen dat Kolonel Peralta dankzij zijn helikopter kan ontsnappen met Maria als gevangene. XIII twijfelt niet en springt naar het landingsgestel van het opstijgende toestel om Maria te redden. Ze vliegen over de Mangroves wanneer XIII aan boord van de heli kan klimmen en een gevecht aangaat met de Kolonel. Er volgt een schot waarbij de piloot wordt gedood. De helikopter stort neer en net voor de crash kunnen XIII en Maria uit het toestel springen.

Met het leger van Ortiz op de hielen moeten ze nu zo snel mogelijk veiligere oorden opzoeken. Er wacht hen een lange tocht door de gevaarlijke mangroves maar gelukkig kunnen ze rekenen op Jorge die ze net op tijd kan redden. Althans dat denkt hij want wanneer ze wat later bij een huis aankomen wordt hij door Jorge gearresteerd en opgesloten in de kelder van een huis. Het huis van Sean Mullway. Zijn celgenoten zijn niemand minder dan Armand, Jones, Betty en de hem nog onbekende Mullway. XIII begrijpt het niet. Hij heeft Maria toch gered? En net dat is volgens Mullway het probleem. De redding maakt van El Cascador terug een volksheld en dat wil Jorge niet. Als leider van de revolutie kan Jorge maar één held dulden en dat is hemzelf. Mullway kan ook meer vertellen over de revolutie. Hij legt uit hoe Jorge en Maria in Cuba trainden en er kennismaakten met Kelly Brian, een Iers revolutionair die zich El Cascador laat noemen. Het drietal keert clandestien terug naar Costa Verde om president Ortiz te bekampen. El Cascador wordt gevangen genomen en geëxecuteerd en de revolutie wordt neergeslagen. Plots krijgen de Santonisten miljoenen in handen. Geld afkomstig van de Amerikaanse mijnbouwonderneming Minerco. Ook Mullway is opgesloten omdat hij teveel weet. XIII knoopt de verhalen aan elkaar. Minerco kreeg zijn dossier in handen en omdat hij lijkt op Brian Kelly, vloeiend Spaans spreekt en een gat in zijn geheugen heeft lieten ze hem doorgaan voor El Cascador. Op die manier zou de bevolking terug interesse krijgen voor een nieuwe revolutie tegen Ortiz. Maar wat als hij echt Brian Kelly zou zijn?

Hoe dan ook, professor Simmel, die werkt voor Minerco komt met een voorstel. Als XIII een document tekent in naam van Kelly waaruit blijkt dat El Cascador drie jaar geleden de Santonisten heeft verraden mag iedereen onmiddellijk vertrekken. Het privé vliegtuig van de Markies staat honderd meter verder op hen te wachten. XIII tekent en Simmel houdt woord. Maar XIII laat zich zo makkelijk niet verjagen. Als Jones een bocht maakt met het toestel om op te stijgen kan XIII ongezien het toestel verlaten. Hij moet weten of hij werkelijk El Cascador is. Hij wordt gearresteerd en met de camera's van de internationale pers in het land komt er een openbare rechtzaak waaruit zal moeten blijken hoe alles is verlopen. XIII is verrast wanneer opeens Sean Mullway opduikt om hem te verdedigen. Met valse papieren op zak laat hij zich doorgaan als rechtmatig jurist beschermd met een diplomatiek paspoort. Ook vals natuurlijk. Sean heeft zijn zaakjes goed voorbereid. Hij drijft iedereen in het nauw en wanneer hij Kapitein Garcia op de getuigenbank laat plaats nemen kan hij hem tot bekentenissen dwingen. El Cascador werd niet geëxecuteerd. Zijn plaats werd ingenomen door Alvaro Chavez een andere ter dood veroordeelde. Sean kan zelfs achterhalen wie de echte verrader was. Niemand minder dan Jorge de los Santos zelf die door winstbejag zijn eigen revolutie verraadde. Jorge kan geen kant meer op en om schande te vermijden zet hij een pistool tegen het hoofd en maakt er een einde aan. Maria wordt nu het hoofd van de revolutie en mag het land leiden en stopt onmiddellijk de verbintenissen met Minerco. Maar het is ook tijd om de waarheid aan XIII te vertellen. Mullway vertelt dat Brian Kelly zijn zoon was. Zijn enige zoon. Hij vertrok naar Cuba onder de naam Kelly maar zijn echte naam was Jason Mac Lane. Mullway blijkt dus XIII's vader te zijn. Zal XIII nu eindelijk zijn eigen verhaal kunnen schrijven?