6. Asterix en de Gothen

Titel in originele taal: Astérix et les Goths
ISBN-nummer: 9067-93018-0
Eerste druk: 1963
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Albert Uderzo
Scenarist: René Goscinny
In dit verhaal trekken we er weer op uit, namelijk naar Germania, het land van de Gothen.
Panoramix maakt zich klaar om naar het Maretakkenbos te trekken waar het jaarlijkse Druïdentoernooi zal plaatvinden. De winnaar wordt gekroond tot Druïde van het jaar. Asterix voelt zich niet goed om zijn Druïde alleen naar het bos te laten gaan en samen met zijn vriend Obelix vergezellen ze hem naar het woud. Onderweg treft het drietal de Belgische Druïde Tachtix aan. Ze gaan samen op weg tot aan de ingang van het Maretakkenbos dat enkel toegelaten is voor Druïdes. Asterix en Obelix beloven er tot aan de afloop te wachten.

De Druïde die het toernooi wint heeft natuurlijk een zekere machtspositie en er azen dus veel mensen op zijn kennis. Zo ook een groepje Gothen onder leiding van de stuise Wattuntric. Zij liggen op de loer om de winnaar te ontvoeren en mee te voeren naar Germania. Het spreekt vanzelf dat Panoramix met zijn toverdrank de gedoodverfde winnaar is en het duurt dan ook niet lang vooraleer hij door de Gothen wordt ontvoerd. Als Asterix en Obelix een Gothische helm vinden weten ze meteen dat hun druïde werd ontvoerd en gaan ze meteen op zoek naar hun vriend, daarbij ook nog eens afrekenend met Romeinse patrouilles.

De Romeinen hebben ook weet van Gothen die in Gallië de streek onveilig maken en wanneer Asterix en Obelix door Generaal Noppus verkeerdelijk tot Gothen worden aanzien moeten ze steeds meer Romeinen ontwijken op hun weg naar Germania. Ondertussen werd Panoramix naar Telefisic, de leider der Gothen en gebracht. Via zijn tolk Klorisic wordt hem gevraagd om voor de Gothen te werken. Zijn toverdrank zou de barbaren immers onoverwinnelijk maken. Vanzelfsprekend weigert Panoramix. Niet wetende dat Panoramix Gotisch spreekt vertelt Klorisic zijn leider de Panoramix binnen de week voor hem zou willen werken. Ondertussen zijn Asterix en Obelix op hun locatie aangekomen en ze laten zich gevangen nemen om zo Panoramix makkelijker te vinden. Dan komt ook het bedrog van de tolk uit en samen met de drie Galliërs worden ze ter dood veroordeeld. In afwachting van hun executie beramen ze echter een duivels plan.

Panoramix vraagt om het galgenmaal zelf te mogen bereiden in hun cel. Natuurlijk brouwt hij toverdrank waardoor ze makkelijk kunnen ontsnappen en de leider der Gothen van de troon werpen ten voordele van de tolk die de nieuwe heerser van Germania wordt. Deze weet echter niet dat Panoramix en zijn gezellen de toverdrank ook aan andere mensen aanbieden die nu allemaal op de troon azen waardoor iedereen tegen iedereen vecht. Germania is zo in chaos waardoor ze Gallië even vergeten en onze vrienden rustig huiswaarts kunnen keren waar een groot banket op hen wacht.