39. Asterix en de Griffoen

Titel in originele taal: Asterix en de Griffoen
ISBN-nummer: 978-2864-97613-2
Eerste druk: 21 oktober 2021
Uitgeverij: Les Editions Albert René
Tekenaar: Didier Conrad
Scenarist: Jean-Yves Ferri

Op een dag ontvangt Panoramix een mentale noodoproep van een verre vriend. De Sarmatische Sjamaan Kankaloppine. De man vreest een groot gevaar voor zijn volk en dus trekt hij samen met Asterix en Obelix naar het verre Oosten, naar het gebied dat de Romeinen beschrijven als Barbaricum. Tijdens de velen grensgevechten van de Sarmaten met de Romeinen werd de Amazone Kalasjnikovna, het nichtje van Kankaloppine, gevangen genomen en gedwongen om de leefwereld van de Griffioen, hun heilig dier bekend te maken.

Voor Caesar zou het kunnen tonen van een Griffioen in het Circus een boost voor zijn populariteit kunnen zijn en dus geeft hij Kalasjnikovna een keuze. Haar vrijheid in ruil voor het mythische dier. De Amazone lijkt geen keuze te hebben en trekt samen met geograaf Ondecjeplecjus en Centurion Dodemus naar haar geboorteland.

In Barbaricum hebben Asterix en zijn gezellen ondertussen kunnen kennismaken met de stam van Kankaloppine. In hun stam hebben de vrouwen het voor het zeggen. Zijn leiden de gevechten en jachtpartijen terwijl de mannen het kamp in orde houden. Mamanovna, de vrouw van de sjamaan zwaait er de scepter. Hun verkenners hebben ze reeds op de hoogte gebracht van de komst van de Romeinen en ze willen kost wat kost Kalasjnikovna uit hun handen bevrijden en de bezetter er tevens van weerhouden om hun heilige grond te onteren.
Asterix wil met de Romeinen onderhandelen maar als Obelix laat vallen dat enkel Sjamanen de weg naar de heilige grond kennen is het nutteloos om verder te gaan in de gespreken. De Romeinen willen de Amazone vrijlaten in ruil voor Kankaloppine die zich dan ook vrijwillig aan hen over geeft. Terwijl een deel van het garnizoen de sjamaan volgt naar de heilige grond blijft het andere deel achter in het legerkamp om de Amazone te bewaken. Zij moet immers dienen als drukkingsmiddel zodat de sjamaan zijn woord zal houden.

Nu moeten Asterix en de Amazones twee dingen doen. Zowel hun vriendin als hun sjamaan uit handen van de goed bewapende Romeinen halen. Ze bedenken het plan om het garnizoen gaande weg uit te dunnen maar de Romeinen zijn niet dom en kunnen hun in de dichte mist misleiden. De voorsprong van de Romeinen is groot maar als ze aan het grote bevroren meer komen zijn ze ingehaald. Er zijn slechts nog enkele soldaten aanwezig en dus is het een koud kunstje om de Romeinen met lege handen huiswaarts te doen keren. Hun heilig dier is zo alvast gered. Wat Kalasjnikovna betreft maakt Kankaloppine zich geen zorgen. Hij weet dat zijn nichtje een sluwe krijger is en inderdaad. Zij kon haar aanwezige bewakers met een list verschalken en simpelweg door de poort naar buiten lopen.
Nu alle problemen afgewend zijn kunnen Asterix, Obelix en hun druïde terugkeren naar het verre Gallië waar hen, zoals de traditie het wil, een groot feest wacht waar ze hun wedervaren kunnen vertellen aan de aanwezigen.