5. De ronde van Gallië

Titel in originele taal: La tour de Gaule
ISBN-nummer: 9067-93017-2
Eerste druk: 1965
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Albert Uderzo
Scenarist: René Goscinny
In de Romeinse vesting Petitbonum, onder leiding van centurion Gracchus Lacchus, gaat het leven zijn gewone gangetje tot ze bezoek krijgen van een gezant uit Rome, de Perfect Lucius Otobus. Zijn opdracht: de weerbarstige Galliërs verslaan.

Zijn eerst overhaaste confrontatie met onze vrienden loopt niet helemaal zoals verwacht. Hij krijgt een gigantisch pak slaag, en begrijpt al snel dat geweld hier niet zal baten. Hij besluit het dorp van Asterix te isoleren, door er een enorme omheining rond te bouwen. Dit nemen onze helden natuurlijk niet en ze sluiten een weddenschap af met de perfect. Niet alleen zal hij samen met Obelix de blokkade doorbreken, hij zal tevens door heel Gallia trekken en regelmatig een plaatselijk gerecht kopen als bewijs van zijn doortocht. Slaagt hij, dan zal de Perfect zijn nederlaag toegeven aan Julius Caesar en het dorp ontzetten. Slaagt hij niet, dan zal het dorp zich overgeven aan de Romeinen.

Hun eerste halte wordt, maar ze merken dat de tocht niet van een leien dakje zal lopen en dit bezoek valt in het water. Ze zullen het anders moeten aanpakken en trekken naar het drukke Lutetia waar ze hun eerste product kopen. Vervolgens trekken ze naar Camaracum, waar ze kletskoek kopen, een lokale lekkernij. Met de Romeinen nog steeds in hun kielzog trekken ze naar Durocortorum om wat wijn te kopen. De reis is vermoeiend en ze rusten wat uit bij een landgenoot die hen een everzwijn en een bed aanbiedt. Terwijl ze slapen worden ze echter door deze man verraden waardoor de Romeinen Asterix gevangen kunnen nemen. Obelix die op dat moment achter de everzwijnen zit, ontspringt op die manier de dans en achtervolgt zijn vriend naar Divodurum om hem te helpen ontsnappen. Al snel wordt de tocht verder gezet en ditmaal kiezen ze Lugdunum als volgende stad.

In Lugdunum aangekomen merken beide vrienden dat de Romeinen paraat staan en als ze in het nauw gedreven zijn, worden ze door Unrix uit hun hachelijke positie gehaald. De leider van de ondergrondse beweging helpt de Galliërs ontsnappen via de wirwar van straatjes en krijgen een pittige wordt cadeau als bewijs waardoor ze nu verder kunnen trekken naar Nicae aan de zuidkust. Ze kopen er weer wijn en een Salade en stoten daarop weer op een patrouille. Via de zee bereiken de vrienden nu Massilia en in de herberg van Caesar Alkolix die ze een lekkere bouillabaise geeft en tevens de Romeinen op afstand houdt. Asterix en Obelix trekken verder en als de nacht valt besluiten ze wat te rusten. Als ze wakker worden blijkt dat ze midden in een Romeins legerkamp hebben geslapen. Ze laten zich overmeesteren waardoor ze in een wagen naar Tolosa gebracht worden. Hierdoor kunnen ze goed uitrusten en als ze de stad bereiken ontsnappen ze en kopen ze snel wat worsten. Als hun ontsnapping bekend wordt zijn ze alweer op weg naar Aginum.

Ook hier is een landgenoot die de 50.000 sestertiën beloning wel ziet zitten. Tisnix inviteerd beide vrienden bij hem thuis maar Asterix vertrouwd het niet meer. Zeker niet nadat ze reeds door een landgenoot werden verraden. Zijn achterdocht blijkt gegrond en wederom weten ze de Romeinen te omzeilen. Ze trekken terug naar huis maar worden tijdens de nacht in hun slaap overvallen door Plexus en Radius, twee Romeinse dieven die de zak met snuisterijen stelen. Door die zak worden ze aanzien als Asterix en Obelix waardoor ze gevangen genomen worden en naar Burdigala gebracht. Als de Galliërs hun zak terug willen hebben ze geen andere keuze dan hun kenbaar te maken tijdens de publieke terechtstelling van de Romeinse dieven. Ze heroveren de zak, vluchten en kopen nog snel wat oesters alvorens per schip terug te keren naar de thuisbasis waar het gehele dorp op hen zit te wachten.

De ronde is afgelopen en Lucius Otobus moet zijn nederlaag erkennen. Er rest Alex nu slechts één ding, namelijk de perfect hun locale specialiteit aan te bieden en hem zijn nederlaag duidelijk te maken.