37. De race door de laars

Titel in originele taal: La Transitalique
ISBN-nummer: 978-2864-97330-0
Eerste druk: Oktober 2017
Uitgeverij: Les Editions Albert René
Tekenaar: Didier Conrad
Scenarist: Jean-Yves Ferri

In de Romeinse senaat wordt de staat van het wegennet aan de kaak gesteld. De wegen zijn de verantwoordelijkheid van senator Lactus Bifidus en om zijn hachje te redden organiseert hij een wagenrace doorheen Italië. Zijn idee krijgt de goedkeuring van Caesar op voorwaarde dat een Romein de race doorheen de Laars zal winnen.
De voorzienigheid zorgt ervoor dat een zienares Obelix ervan kan overtuigen dat hij ooit een groot wagenmenner zal worden. Hij koopt dan ook een mooie wagen en als ze op de markt van Darioritum over de reis door de Laars horen is Obelix niet meer te houden. Samen met Asterix zal hij het dorp vertegenwoordigen en enkele dagen later staan ze aan de start in Modica, het huidige Monza.

Naast teams uit alle windstreken zullen Asterix en Obelix het vooral moeten opnemen tegen de Romeinse kampioen Coronavirus. De race is nog maar net aan de gang of alle deelnemers krijgen af te rekenen met sabotage. Obelix ziet hoe de Bacillus, de helper van Coronavirus geld krijgt van een onbekende maar denkt dat dit normaal is in de racewereld. Als ze de kampioen confronteren met zijn bedrog blijkt hij hiervan niet op de hoogte en trekt zich terug uit de race.

De volgende dag blijkt de Romein echter weer aan de start te staan en lijkt de race op een eerlijke manier te willen winnen. Het is dan ook frustrerend dat zijn wagen een wiel verliest op enkele meters van de eindmeet. De Romein verliest dus door de slechte staat van het wegdek, net wat vermeden wou worden. De situatie wordt ook nog eens erger wanneer de kampioen zijn helm afneemt en niemand minder dan Julius Caesar blijkt te zijn.
Caesar, die een groot staatsman is, profiteert van de gelegenheid om de sportiviteit van de Romeinen in de kijker te plaatsen. De Galliërs keren terug naar hun dorp als overwinnaars om te genieten van hun gekende banket.