In 1937 vraagt Paul Dupuis aan Robert Velter, kortweg Rob-Vel om een nieuw centraal personage te tekenen voor een nieuw op te richten tijdschrift : Spirou (Robbedoes in het Nederlands). De naam werd door Dupuis zelf bedacht en unaniem geaccepteerd. Spirou is het waalse woord voor eekhoorn en wordt ook wel eens gebruikt om een actieve jonge kerel aan te duiden.

In 1943 vertrouwt Rob-Vel zijn personage toe aan de uitgeverij Dupuis, die Robbedoes toewijzen aan Joseph Gillain. Gillain of beter gezegd Jijé is slechts een interimtekenaar voor Robbedoes. Hij zal het tekenen van Robbedoes tot aan de bevrijding van ons land op zich nemen, waarna hij zich zal bezighouden met het begeleiden van nieuw opkomend talent. Door het hoge productietempo is Jijé blij dat hij zijn werk kan verdelen tussen de talenten van Franquin, Paape, Morris en Will. Charles Dupuis installeert hun tekentafel in Brussel waar later de zogenaamde "School van Marcinelle" zal ontstaan. Jijé leeft om te reizen en vertrekt al snel naar de Verenigde Staten samen met Morris en Franquin. Deze laatste zal echter snel naar België terugkeren om het personage van Robbedoes over te nemen.

Franquin neemt dus het personage over een gaandeweg - hij zal Robbedoes gedurende 22 jaar tekenen - zal hij verantwoordelijk zijn voor het imago en de geloofsbrieven dat het personage vandaag de dag heeft. In de jaren 50 zit deze tekenaar op kruissnelheid en gaat hij Robbedoes associëren met een ander personage. Fantasio (Kwabbernoot in het Nederlands) is geboren. In 1957 laat Franquin ons kennismaken met zijn nieuwe stripreeks Guust Flater. Om zich volledig te kunnen richten om zijn nieuwe creatie werkt hij voor Robbedoes vooral samen met Roba, Greg en Delporte om tenslotte in 1968 deze reeks volledig over te laten aan Jean-Claude Fournier. Hij erft de reeks en zal de volgende tien jaar instaan voor Robbedoes en Kwabbernoot. De tekeningen worden steeds realistischer en het is ook tijdens de Fournier-jaren dat de Marsupilami van het toneel verdwijnt. Later zal er een aparte reeks aan dit diertje gewijdt worden. In 1979 vraagt Dupuis om de productie op te voeren, maar net dit fenomeen zorgt ervoor dat Fournier de reeks opgeeft.

De uitgeverij moet dus op zoek naar nieuwe tekenaars en vindt die in de personen van Nic en Raoul Cauvin. Voor het eerst in meer dan 40 jaar zullen de scenario's en tekeningen van Robbedoes niet meer door één persoon worden uitgevoerd. Deze combinatie zal het echter maar drie verhalen volhouden want al in 1983 stoppen ze ermee. Dupuis gaat weerom op zoek naar een opvolger voor de reeks en verschillende candidaten. Helaas zonder resultaat; tot er twee andere medewerkers ten tonele verschijnen.

Tome en Janry nemen de reeks over en introduceren een nieuwe stripreeks: "De Kleine Robbe" en tot op heden. Helaas laten de hierdoor de reeks der reeksen aan hun lot over en weerom worden opvolgers gezocht.