9. Het schuilhol van het zeemonster

Titel in originele taal: La repaire de la murène
ISBN-nummer: 9031-40015-7
Eerste druk: 1957
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: André Franquin
Scenarist: André Franquin

Robbedoes en Kwabbernoot genieten van een verdiende vakantie in het landelijke Rommelgem als ze in de krant een oproep lezen van de steenrijke reder Xenophon Hamadrias. Hij looft een premie uit voor iedereen die een veelzijdig duiktoestel kan ontwikkelen waarmee op een diepte van 200 meter allerlei taken kunnen uitgevoerd worden. Robbe en Kwabbernoot zjn gecharmeerd door de uitdaging en vragen hem om raad. Rommelgem weet dat hij voor deze opdracht in de eerste plaats een nieuw gasmengsel zal moeten uitvinden. Een mengsel dat op alle dieptes inadembaar kan blijven. Rommelgem gaat meteen aan de slag en Robbedoes en Kwabbernoot maken hun deelname via de post bekend. Het avontuur kan beginnen.

De graaf bestelt materiaal maar van zodra de eerste levering onderweg is wordt er een aanslag gepleegd op de vrachtwagen waardoor het materiaal in vlammen opgaat. Heeft een concurrent lucht gekregen van hun plannen? Het zou kunnen want ze werden al afgeluisterd in het park. De man verdween echter eer ze hem konden grijpen. De Graaf en zijn jonge vrienden nemen bijgevolg geen risico meer en laten hun volgende leveringen camoufleren en in het grootste geheim leveren. De werken verlopen voorspoedig en de twee duiktoestellen zijn bijna klaar als er plots een grote ontploffing plaats heeft in het atelier van de Graaf. De twee toestellen worden hierbij vernield. Het is duidelijk dat er iemand hen wil beletten om deel te nemen aan de uitdaging. Maar wie?

Ze besluiten om hun werkzaamheden te verhuizen naar een andere stad maar wanneer ze klaar zijn worden ze toch opgemerkt. Gelukkig heeft ook Robbedoes scherpe ogen en heeft hij gezien hoe ze gevolgd worden. Opnieuw moeten ze de duikboten beveiligen en gelukkig hebben ze de Marsupilami om de werkplaats te bewaken. Via een vriend krijgt de Graaf een villa aan zee in leen van waaruit ze de duikboten kunnen testen. Onderweg wordt er nog geprobeerd de toestellen te vernietigen maar Robbedoes kan met zijn Kwabberhefschroef erger voorkomen.
Drie dagen later kunnen de vrienden aan hun eerste testen beginnen. Eerst zullen ze afdalen met hun nieuwe duikpakken uitgerust met het nieuwe gas. Als ze 60 meter diep zijn zien ze ver onder hen een licht dat zich snel voorbeweegt. Het kan enkel een concurrent zijn die testen uitvoert met zijn duikboot. Er zijn dus nog kapers op de kust. De volgende dag gaan ze spreken met de reder om naar de details van de opdracht te luisteren. De man vertelt hen dat zij de enige deelnemers zijn en dat het licht dat ze gezien hebben dus niet van een concurrent kan komen. Hij vertelt hen ook dat ze moeten duiken naar het wrak van de "Discreet" een vrachtschip van 1850 ton dat ooit het vlaggeschip van zijn vloot was. De "Discreet" verging met man en muis door een ongekende oorzaak voor de kust in slechts enkele minuten. Het schip ligt nu op een diepte van 200 meter met al haar geheimen. Hamadrias vraagt dan ook aan de duikers om te bevestigen dat het schip wel degelijk de "Discreet" is en indien mogelijk ook nog eens de reden van het zinken te achterhalen.

Bij valavond testen ze voor het eerst hun nieuwe duikboot en Robbedoes gaat onmiddellijk naar de ongekende diepte op de voet gevolgd door de Marsupilami die een amphibie blijkt te zijn. De duikboot kan zo snel varen dat het diertje zelfs niet kan volgen zodat Robbedoes helemaal alleen in de diepe duisternis vaart. Dan hoort hij het geronk van een motor. Het blijkt inderdaad een andere duikboot te zijn. Hij besluit het toestel te volgen en na een tijdje duikt het silhouet van een schip op. Het is de "Discreet". Robbedoes zwemt rond het wrak en ziet dan de duikboot uit een opening van het schip komen. Hij kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en zwemt naar binnen. Daar komt hij onverwacht in een gedeelte terecht waar er geen water is en vrij kan geademd worden. De verrassing is nog groter wanneer hij oog in oog staat met de dood gewaande kapitein John Helena. De man is gewapend en vertelt Robbedoes dat ze het wrak gebruiken als opslagplaats voor allerlei smokkelwaar. Hij neemt Robbe zijn duikuitrusting af zodat hij het zelf kan proberen. Hij laat Robbedoes achter met Marco, zijn partner die de opdracht kreeg op hem uit de weg te ruimen. Maar op dat moment duikt de Marsupilami op. Hij heeft zijn meester op een diepte van 200 teruggevonden en ziet dadelijk de ernst van de situatie. De boef maakt geen schijn van kans tegen het sterke dier en Robbedoes is nu terug meester van de situatie. Wanneer Helena terug opduikt kijkt hij in de loop van de revolver die ditmaal door Robbedoes wordt vastgehouden.

Helena wordt aan de politie overgeleverd en opgesloten. Dan wordt ook duidelijk dat de politie reeds lang achter de reder zit. Ze hebben echter niets tegen hem en wanneer Robbedoes het wrak heeft ontdekt blijkt dat Xenophon er een lading goud heeft in verstopt en de duikboot van Rommelgem nodig heeft om het te lichten. De politie ligt nu echter op de loer en de valsaard kan uiteindelijk gearresteerd worden.