3. De Wolfman

Titel in originele taal: De Wolfman
ISBN-nummer: 978-9031-143648-4
Eerste druk: December 2018
Uitgeverij: Ballon Media
Tekenaar: Charel Cambré
Scenarist: Marc Legendre

Robbedoes en Kwabbernoot reizen af naar het dorpje Machin in de Ardennen voor een nieuwe opdracht. In hun hotel treffen ze onverwacht Ijzerlijm. Ook zij werd door de toeristische dienst uitgenodigd om een reportage te maken over het dorp. De ontvangst in het hotel verloopt niet zoals ze hadden verwacht maar na het inchecken maken ze kennis met de Amerikaan Richinuff die in het natuurgebied een pretpark wil neerplanten. Hij geeft het trio een rondleiding en vertelt dat ze de sluizen van het stuwdam zullen openen om een gedeelte van het bos onderwater te zetten. Alle dieren werden dan ook gevangen zodat ze niet zouden verdrinken. Omdat het pretpark veel werkgelegenheid met zich mee brengt is er dan ook geen protest van de buurtbewoners.

's Avonds wanneer ze terug naar hun kamer gaat overhoort Robbedoes een telefoongesprek tussen de Amerikaan en zijn handlangers. Blijkbaar zijn ze te laat en wanneer de nabijgelegen mijn onder water komt te staan verliest hij miljoenen. Hij zal dus ook nieuwsgierige journalisten uit het bos moeten houden. Gelukkig is er een wolf opgedoken waarmij hij de jongelui angst kan aanjagen. Richineuf weet echter niet dat de wolf waarvan sprake niemand minder is dan Kwabbernoot die in het hotel een wolvenpak had gevonden en weer eens besloot om de grapjas uit te hangen door voor Wolfman te spelen.

De volgende ochtend trekt Robbedoes en Ijzelijm naar de mijn, op de voet gevolgd door Kwabernoot. Ze maken er kennis met Cas en Pat, twee ongure sujetten die hen dwingen om het gebied te verlaten. Die avond confronteren ze Richineuf met het voorval maar deze laat niet in zijn kaarten kijken waardoor de reporters nog steeds niet weten wat er speelt. De cowboy draagt zijn companen op om de voedselvoorraad van het hotel te plunderen zodat hij de hotelgasten kan overtuigen dat de wolf wel degelijk gevaarlijk is en dat iedereen tot nader order moet binnen blijven. Natuurlijk trappen Robbedoes en Kwabbernoot er niet in en doen alsof ze slapen gaan. Ze klimmen uit het raam en ontmoeten Ijzerlijm die ook haar vermoedens had en de twee schurken kon fotograferen. Samen trekken ze naar de mijn maar dan veinst Kwabbernoot een verzwikte enkel zodat hij kan achterblijven om het wolvenkostuum aan te trekken en een selfie te nemen. Dat is echter buiten de waard gerekend. Baret heeft namelijk samen met de politie een klopjacht ingezet op de wolf en al gauw krijgt Kwabernoot een lading hagel over het hoofd omdat de agenten hem voor een echte wolf houden. Hij duikt in een hol en kan zo via ondergrondse gangen aan zijn belagers ontkomen.

Robbedoes en Ijzerlijm zijn ondertussen aangekomen bij de mijn waar ze de Amerikaan op heterdaad willen betrappen. Robbedoes trekt op verkenning uit maar wordt gevat en gevangen genomen maar gelukkig is Spip in de buurt om de touwen door te knagen. Samen zien ze nog hoe de toegangspoort van de mijn wordt dichtgemaakt en als éénmaal alles onder water komt, dan is de toegang voor altijd dicht. Kwabbernoot is de eerste die het geheim ontdekt via de gangen waarin hij gesukkeld was komt hij immers in de mijn terecht. Daar vindt hij massas chemisch afval. De Amerikaan wou dus niets roven maar gebruikte de mijn om afval in te dumpen. Als alles onder water kwam zou zijn afval nooit ontdekt worden. Gelukkig is zijn verhaal nu ontdekt en kan hij aan de politie worden overgeleverd.