33. Virus

Titel in originele taal: Virus
ISBN-nummer: 9031-40935-9
Eerste druk: 1984
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Janry
Scenarist: Tome

Kwabbernoot kreeg een tip over een schip dat aangemeerd ligt aan de kade en een gevaar voor de bevolking zou betekenen. Hij gaat op onderzoek en vindt de HK Gletsjer inderdaad omgeven door militairen. Het is duidelijk dat het schip om een of andere reden in quarantaine ligt. Hij probeert meer te weten te komen maar loopt dan John Helena tegen het lijf. De man ziet er ziek uit en maant Kwabbernoot aan om op een afstand te blijven. Hij vertelt Kwabbernoot dat hij een tweetal jaar geleden toen hij uit de gevangenis kwam zich aangaf als vrijwilliger om op de Zuidpool een basis te bouwen. De basis werd Isola Red gedoopt en werd gebruikt om in totale afzondering de meest afgrijselijke ziektes en virussen te onderzoeken. Alle onderzoeken gebeurden onder strikte veiligheidsvoorwaarden tot er een proefbuisje brak en alle leden van de expeditie één voor één ziek werden. Hij breekt de regels van de quarantaine en vlucht weg van de basis. Hij gaat aan boord van de HK Gletsjer en besmet vervolgens de hele bemanning. Wederom breekt hij de regels om op zoek te gaan naar de enige man die hem kan helpen. De graaf van Rommelgem.

Kwabbernoot roept de hulp in van Robbedoes en in een busje rijdt het drietal naar Rommelgem. Ze doen de Graaf het hele verhaal en die begint de man onmiddellijk te onderzoeken. De professor concludeert dat ze te maken hebben met een muterend virus waartegen enkel zijn nieuwste uitvinding is opgewassen. Een anti-stof dat hij Panoramax heeft gedoopt. Het middel werkt echter enkel wanneer het gemengd wordt met een andere zeldzame stof die enkel te vinden is op... Isola Red. Een expeditie naar de Zuidpool dringt zich dus op. Ze weten echter niet dat hun plan reeds is uitgelekt en dat een derde partij roet in het eten wil strooien. Die derde partij is het Farmarm bedrijf en die willen kost wat kost voorkomen dat het ongeval op de poolbasis openbaar wordt.

Niet veel later zitten onze vrienden in het vliegtuig op weg naar Isola Red. Hun uitvalsbasis is de Mirnov-Skaya nederzetting onder leiding van commandant Sergeiev. Er wordt snel een plan uitgewerkt om naar Isola Red te trekken. Met een rupsvoertuig zal de tocht een drietal dagen duren en dus hebben ze een gids nodig. Nadja Tovaritsj zal hun chauffeur zijn. De dame is van geen kleintje vervaart en zal hun zeker doorheen de gevaren loodsen. Een dokter van de basis zal hen vergezellen. Met twee voertuigen gaan ze op weg en als ze enkele uren verder zitten saboteerd de dokter één van de voertuigen waardoor ze moeten stoppen. Hij weet immers dat er enkele ongure kerels van Farmarm hen aan het volgen zijn. Groot is dan ook zijn verbazing wanneer ze door die mannen onder vuur worden genomen. Eén van de mannen is echter niet akkoord dat er op hen wordt geschoten en grijpt in maar ziet niet hoe hij iemand in zijn rug opduikt en hem neerschiet. Nu hun positie is vrijgegeven kunnen de mannen niet anders dan wegvliegen met hun helicopter. Robbedoes en Kwabbernoot snellen de neergeschoten man ter hulp en kan hen vertellen dat de dokter vals is. De man is trouwens Willy Vanderkei, een geinfiltreerde journalist voor het weekblad "Het Bannier".

De journalist heeft een lijvig dossier naar zijn werkgever gestuurd waaruit blijkt dat Farmarm eigenlijk biologische wapens aan het maken was op de basis en dat ze om die reden iedereen weg willen houden. Gelukkig zijn de mannetjes van Farmarm er niet in geslaagd om Robbedoes en zijn gezellen tegen te houden. Eénmaal in de basis gaan ze onmiddellijk op zoek naar het middeltje dat met Panoramax moet gemengd worden maar dat wordt hen bemoeilijkt door de knokploeg van Farmarm die ondertussen ook in Isola Red zijn aangekomen. Gelukkig komen de hulptroepen van de Graaf op tijd om hen te ontzetten waardoor ze hun missie eindelijk kunnen afronden.