2. Het plan van Wiebeling

Titel in originele taal: Het plan van Wiebeling
ISBN-nummer: 978-9031-43556-2
Eerste druk: December 2017
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Charel Cambré
Scenarist: Marc Legendre

Robbedoes en Kwabbernoot zijn getuigen van een overval op een diamantair in de Antwerpse zoo. Ze achtervolgen de boef maar als ze hem vatten blijkt er geen spoor te zijn van het koffertje met diamanten. De man roept zo zijn onschuld uit en ze moeten hem wegens gebrek aan bewijzen laten gaan. Robbedoes en Kwabbernoot hebben echter niet gezien dat het koffertje werd meegenomen door Wiebeling die in de dierentuin blijkt te werken. Wiebeling blijft uit het zicht van zijn neef waardoor Kwabbernoot en zijn vriend het hele voorval snel vergeten.

Maanden later gaan onze vrienden op een korte vakantie in Duinwege aan de kust. Ze ontmoeten er Ijzerlijm die de volgende dag zal uitvaren met de Kibbeling. Samen met Kapitein Buiswater en Graaf van Rommelgem zullen ze de bedreigde vissen in de Noordzee gaan tellen zodat ze overbevissing kunnen tegen gaan. Ze weten echter niet dat Wiebeling een plan heeft bedacht om de gestolen diamanten op een slinkse manier uit het land te krijgen.
Wiebeling heeft honderd zalmen uitgezet met in iedere zalm een diamant. Hij zal Dellamar, een andere Kapitein, de Kibbeling laten volgen en wanneer de Graaf de zalmen heeft gevonden met zijn nieuwe uitvinding zal Dellamar de zalmen opvissen en naar Engeland brengen waar Wiebeling op hem zal opwachten.

Het plan lijkt te werken maar het is Stoop, Wiebelings helper, die roet in het eten strooit. Hij doet de vangt mislukken waardoor de zalmen vrij kunnen rondzwerven in de zee met ieder een diamant in de maag. De vraag is of ze ooit nog teruggevonden kunnen worden.