1. De grote match
2. De gemaskerde racer
3. De renbaan van de angst
4. Tocht door de nacht
5. Nr. 13 aan de start
6. Het verraad van Steve Warson
7. De waaghalzen
8. De 8e man
9. De terugkeer van Steve Warson
10. De strijd van de Samoeraï
11. Paniek in Indianapolis
12. De ridders van Köningsfeld
13. Concerto voor piloten
14. Mach 1 voor Steve Warson
15. Helse circus
16. KM 357
17. Het spook van de "24 uur"
18. Olie op de racebaan
19. 5 meisjes in de race
20. Rodeo op twee wielen
21. Gevecht voor een motor
22. Rush
23. Het noodlot
24. Nachtmerrie
25. Meisjes en motoren
26. Wereldkampioen
27. De vervloekte safari
28. Het geheim van Steve Warson
29. San Francisco circus
30. De witte prins
31. De jonge wolven
32. Opstand der koningen
33. De razende schim
34. Steve Warson gaat K.O.
35. De dwangarbeider
36. De verdwenen coureur
37. De grote onbekende
38. Steve Warson tegen Michel Vaillant
39. Rally op een vulkaan
40. F1 in oproer
41. Paris-Dakar!
42. 300 km/u door Parijs
43. Rendez-vous in Macao
44. Steve & Julie
45. De man in Lissabon
46. Racing Show
47. Paniek in Monaco
48. Irish Coffee
49. Categorie zwaargewicht
50. Uitdaging op de wallen
51. De bluffer van Francorchamps
52. F3000
53. De nacht van Carnac
54. De zaak Bugatti
55. een gekke geschiedenis
56. De man aan de top
57. Sporen van Jade
58. Paddock
59. De gevangene
60. Vergeten overwinningen
61. Spanning in Bercy
62. De Sponsor
63. Cairo
64. Operatie Mirage
65. De beproeving
66. 100.000.000$ voor Steve Warson
67. Voor David
68. China Moon
69. De hel naast het circuit
70. 24 uur onder invloed

13. Concerto voor piloten

Titel in originele taal: Concerto pour pilotes
ISBN-nummer: 9064-21024-1
Eerste druk: 1968
Uitgeverij: Graton Editeur
Tekenaar: Jean Graton
Scenarist: Jean Graton

Michel Vaillant en Steve Warson nemen deel aan de 24uur van Le Mans. Het toeval wil dat de race min of meer gelijk valt met een demonstratie van de Amerikaanse stuntpiloten de Thunderbirds. Steve is een goede vriend van Paul Kauttu die de teamleider is van de Thunderbird en neemt dan onmiddellijk initiatief om zijn goede vriend nog eens te ontmoeten. Samen met Michel rijdt hij naar de Amerikaanse legerbasis waar de Thunderbirds gelegerd zijn. Het weerzien is hartelijk en de mannen worden aan het squadron voorgesteld. Het respect voor elkaars vaardigheden is zodanig groot dat er spontaan een weddenschap ontstaat. Michel en Steve zullen meevliegen tijdens een stuntvlucht en twee piloten zullen plaatsnemen in het nieuwe Vaillante prototype tijdens enkele ronden op het circuit van Le Mans. Zij die het meeste onder de indruk zijn moeten een etentje betalen in het restaurant "bij Tante Leonie".

Enkele dagen later is het zo ver. Steve en Michel wordt mee de lucht in gestuurd en ondergaan gewillig de meest spectaculaire stunts. Als ze terug op de begane grond staan hebben ze het zwaar te verduren gehad maar al bij al hebben ze zich kranig gehouden. Paul Lauttu en de tweede solo vlieger Robert Morgan zullen nu moeten plaats nemen in de Vaillante om enkele rondjes te rijden. Steve is zo gedreven dat hij zelfs met een passagier aan boord het ronderecord op Le Mans breekt. Niet te verwonderen dus dat na enkele rondjes de piloten met elastieken benen uitstappen. Maar wie is nu de winnaar? Dat zal uitgemaakt worden bij "Tante Leonie".

Terwijl er aan tafel flink gediscussieerd wordt over wie nu de winnaar is komt er een man in paniek het restaurant binnen gestormd met de melding dat de lokale fabriek in brand staat. Het is een chemische fabriek en een ontploffing zou catastrofale gevolgen hebben voor het nabijgelegen dorp. Niet verwonderlijk dus dat onze helden met de arbeiders meerijden naar de fabriek om een handje te helpen. Als ze er aankomen flakkeren de vlammen al hoog uit de dakvenster. Er heerst ook paniek omdat op de binnenplaats een 15-tal vrachtwagens staan geladen met zeer ontvlambare stoffen. Als die vrachtwagens ontploffen is de ramp niet meer te overzien. Het probleem is dat de vrachtrijders niet gevonden kunnen worden en dus bieden Michel en zijn vrienden aan om de wagens te verplaatsen. Als er dan toch een chauffeur komt opdagen kunnen ze meteen de man volgen om de vrachtwagens in veiligheid te brengen. Helaas slipt de eerste vrachtwagen reeds in de eerste bocht waardoor de vrachtwagens niet meer weg kunnen. Maar dan komt een arbeider met een alternatief. Ze kunnen de vrachtwagens door een loods waarin geconcentreerd ammoniak ligt opgeslagen rijden. Als de temperatuur in de hal te hoog wordt knalt de boel uit elkaar. Er met vrachtwagens doorrijden is dus een enorm risico maar ze hebben geen keuze. Steve gaat als eerste en bereikt veilig de overkant. Nu kan hij veilig een braakliggend terrein bereiken waarop de volgende vrachtwagen aan zijn dodentocht kan beginnen. Eén voor één loodsen ze een vrachtwagen door de hal om daarna terug naar het vertrekpunt te rennen. Na de eerste ronde zijn de mannen al doodmoe maar toch moeten ze door want er staan nog meer wagens op hen te wachten en het vuur komt snel naderbij.

Na de tweede doortocht komen ze terug aan de gestalde vrachtwagens en merken er de paniek. De wind is immers gedraaid en het vuur heeft reeds de eerst vrachtwagen, geladen met benzeen, bereikt. Terwijl Michel en Steve voor de derde maal door de hal rijden zien ze in hun buitenspiegel een brandende Mercedes opdagen. Met Morgan aan het stuur probeert hij de vrachtwagen in veiligheid te brengen voor hij de lucht in vliegt. Als een gek rijdt Morgan met de brandende vrachtwagen door de hal in de hoop dat de vlammen niet de tijd krijgen om de temperatuur in de hal te verhogen. Het lijkt te lukken en alle trucks komen zonder kleerscheuren door de hal maar als Michel en Steve op het braakliggend terrein aankomen zien ze dat Morgan de Mercedes van de andere vrachtwagens heeft weggestuurd en dat hij wat verder tot ontploffing gekomen is. Ze vrezen dat hun vriend zich opgeofferd heeft maar dan zien ze hem liggen. Hij kon nog net uit de cabine springen en komt er met enkele blauwe plekken vanaf. Hun heldhaftig optreden heeft in ieder geval de fabriek gered.

De volgende dag staan hun heldendaden uitgesmeerd in de krant maar er moet natuurlijk ook nog geraced worden want de 24-uur van Le Mans wacht niet. Net voor de start krijgen Michel en Steve nog een grote verrassing wanneer boven hun hoofden de Thunderbirds in formatie komen overgevlogen als eerbetoon aan hun vrienden. Het zal hun zeker gemotiveerd hebben want 24 uur later staan ze als overwinnaars op het hoogste schavot.

Opgemerkt:

  • De piloten die we in dit verhaal leren kennen zijn de echte piloten van de U.S.A.F Thunderbirds uit het begin van de jaren '60. Het is zeker een eerbetoon van Jean Graton aan deze helden van de lucht.