1. De grote match
2. De gemaskerde racer
3. De renbaan van de angst
4. Tocht door de nacht
5. Nr. 13 aan de start
6. Het verraad van Steve Warson
7. De waaghalzen
8. De 8e man
9. De terugkeer van Steve Warson
10. De strijd van de Samoeraï
11. Paniek in Indianapolis
12. De ridders van Köningsfeld
13. Concerto voor piloten
14. Mach 1 voor Steve Warson
15. Helse circus
16. KM 357
17. Het spook van de "24 uur"
18. Olie op de racebaan
19. 5 meisjes in de race
20. Rodeo op twee wielen
21. Gevecht voor een motor
22. Rush
23. Het noodlot
24. Nachtmerrie
25. Meisjes en motoren
26. Wereldkampioen
27. De vervloekte safari
28. Het geheim van Steve Warson
29. San Francisco circus
30. De witte prins
31. De jonge wolven
32. Opstand der koningen
33. De razende schim
34. Steve Warson gaat K.O.
35. De dwangarbeider
36. De verdwenen coureur
37. De grote onbekende
38. Steve Warson tegen Michel Vaillant
39. Rally op een vulkaan
40. F1 in oproer
41. Paris-Dakar!
42. 300 km/u door Parijs
43. Rendez-vous in Macao
44. Steve & Julie
45. De man in Lissabon
46. Racing Show
47. Paniek in Monaco
48. Irish Coffee
49. Categorie zwaargewicht
50. Uitdaging op de wallen
51. De bluffer van Francorchamps
52. F3000
53. De nacht van Carnac
54. De zaak Bugatti
55. een gekke geschiedenis
56. De man aan de top
57. Sporen van Jade
58. Paddock
59. De gevangene
60. Vergeten overwinningen
61. Spanning in Bercy
62. De Sponsor
63. Cairo
64. Operatie Mirage
65. De beproeving
66. 100.000.000$ voor Steve Warson
67. Voor David
68. China Moon
69. De hel naast het circuit
70. 24 uur onder invloed

3. De renbaan van de angst

Titel in originele taal: Le circuit de la peur
ISBN-nummer: 9070-81621-0
Eerste druk: 1961
Uitgeverij: Graton Editeur
Tekenaar: Jean Graton
Scenarist: Jean Graton

In een verbeten strijd voor de automobielmarkt strijden de Amerikaanse en Russische autoconstructeurs voor de titel van de beste auto. Ze kunnen het niet eens worden over de manier waarop het pleit moet beslecht worden en tijdens de debatten praat niemand over de Europese merken. Henri Vaillant heeft er genoeg van. Samen met zijn vriend Louis Latour roept hij de directie van de belangrijkste Europese merken samen en stelt hen voor om een Europees team samen te stellen om het op te nemen tegen de Amerikanen en de Russen en zo de wereld overtuigen dat de Europese wagens de beste van allemaal zijn. Ze stellen een proef voor op drie niveaus, snelheid, uithouding en Formule-1. Zowel de Amerikanen als de Russen stemmen toe en Vaillant krijgt de leiding over de Europese ploeg. De eerste proef zal gereden worden op Amerikaanse bodem, het circuit van Sebring, Florida.

De nodige voorbereidingen worden getroffen en enkele weken later vertrekt de Franse Caravelle vanop de luchthaven van Parijs richting New York. Aan boord, het volledige Europese team dat bestaat uit Michel Vaillant, de Belg Art Berckmans, de Engelsman Bill Rix, de Duitser von Richter en de Italiaan Dino Falconetti.

Op de luchthaven van New York worden ze hartelijk onthaald door Steve Warson die voor de Amerikanen een team zal vormen met Chuck Danver, de Canadees Louis Cartier en de Argentijnen Domingo en Juan Perez. Tijd herinneringen op te halen is er niet want het team moet doorreizen naar Florida waar ze voor het eerst hun wagens kunnen testen op het mooie circuit. Naarmate de race naderbij komt stijgen ook de zenuwen. Alles verloopt voorspoedig maar dan ontdekt Louis Cartier een dief in de kleedkamer. Het is de monteur van Domingo Perez en de man wordt op staande voet ontslagen. Het voorval is snel vergeten want de racers moeten zich nu klaarmaken voor de start van de race. De race verloopt voorspoedig en alle teams houden er hun tactiek op na. De Amerikanen vallen aan, De Russen wachten af en de Europeanen rijden zeer tactisch. Er zijn geen incidenten tot plots Bill Rix over de baan begint te zwalpen. Hij voelt zich zwak en valt in zwijm waardoor de wagen alle controle verliest en tegen de afrastering terecht komt. Michel die achterop kwam kon nog net een aanrijding vermijden en Bill wordt met de ambulance afgevoerd naar het hospitaal. Al snel komt het bericht dat Bill lichamelijk in orde is maar onder invloed was van verdovende middelen. Het team is verbijsterd en de politie verdenkt Agnes omdat zij hem net voor de race een kop thee bracht waarin waarschijnlijk de drug werd opgelost. Iedereen staat echter voor haar in en inspecteur Craft beloofd ze gerust te laten tot na de race, die nu de nacht ingaat. De Amerikanen zijn nog steeds op de limiet aan het rijden en daardoor moeten er wel ongelukken komen. Pechvogel is Chuck Danver die de controle over zijn voertuig verliest en in de berm belandt. Gelukkig blijft de sympathieke coureur ongedeerd. Het is meteen het teken voor Vaillant om het gas in te duwen en zelf tot de aanval over te gaan. De Franse wagen schiet vooruit en ze de aanval op Steve Warson in. Warson kan het tempo van Michel niet volgen en met nog een uurtje te gaan neemt Michel de leiding om hem niet meer af te staan. De eerste race is dus verdiend voor Europa.

Het tweede deel van de competitie zal door gaan met een race over de weg met start in San Sebastian en aankomst in Barcelona. Het Amerikaanse en Russische team hebben er veel vertrouwen in maar na de "aanslag" op Bill Rix is er toch wat twijfel geslopen in de rangen van het Europese team. De schrik zit er zodanig in dat Bill en Dino niet willen starten uit vrees voor een nieuwe aanslag. Henri Vaillant kan zijn racers geruststellen en bij de start van deze wegrace hebben alle racers laten weten dat ze achter het stuur zullen kruipen. Hoewel de angst in vele hun hoofd spookt - ook in dat van Michel Vaillant - verloopt zonder noemenswaardige incidenten. Dino, die eerst niet wou starten, houdt er een strak tempo op na en haalt zijn teammakker von Richter bij. Hij ziet hoe de Duitser over de weg zwalpt en uiteindelijk tot stilstand komt tegen de rotswand. Een stuurfout of wederom sabotage? von Richter zegt in ieder geval dat het zijn fout was. Hoe dan ook gaat de race verder en Michel ligt aan de leiding. Winst in deze wedstrijd zou een goede zaak zijn voor de eindoverwinning maar ook Michel zijn hoofd zit vol met vraagtekens en is niet 100% geconcentreerd. Hij begint kleine foutjes te maken en vliegt met veel te hoge snelheid over een gedeelte slechte weg. Als door een wonder vliegt hij niet in het naastgelegen ravijn maar de overwinning mag hij deze keer vergeten. Die gaat naar Steve Warson. Steve brengt zo de Amerikanen in pole position voor de eindoverwinning.

Wanneer het Europese team wacht op de officiële tijden komt het bericht dat de remleidingen van de Duitser werden doorgesneden. Men zoekt vanzelfsprekend de dader bij de Amerikanen of de Russen maar ze hebben bewijzen nodig. Dan komt er plots een doorbraak. Agnes vindt een foto die uit de portefeuille van één van hun monteurs is gevallen. Het is een foto van een onbekende racer. Op de achterkant staat "herinnering aan Peter" geschreven. Als ze terug in Parijs zijn gaat Agnes met de foto naar Louis Latour die de man op de foto herkent. Het blijkt Peter Grant te zijn, een jonge belofte die overleed in een race incident waarbij ook von Richter bij betrokken was. Samen doorzoeken ze de archieven om meer informatie over het ongeval te krijgen. Daarin vinden ze een foto waarop ook een persoon staat die Agnes herkent. Ze heeft de dader gevonden en zal hem in Polen voor de derde race ontmaskeren. In Warschau, net voor de start roept ze alle teamleden en hun monteurs samen en toont ze de gevonden foto. Bij het zien van de foto reageert Harry Thompson, de monteur van Bill Rix. Agnes heeft ontdekt dat Harry Thompson eigenlijk Harry Grant heet en de vader is van de verongelukte jonge coureur. Hij koesterde wraakgevoelens ten opzichte van de Duitser omdat volgens hem von Richter verantwoordelijk was voor de dood van zijn zoon. Hij wou von Richter verdoven tijdens de eerste race maar kon niet voorkomen dat Bill per ongeluk ook de thee van von Richter uitdronk. De man is door zijn verdriet volledig de pedalen kwijt en het team vindt dat hij al genoeg werd gestraft door het verlies van zijn zoon. Ze besluiten dan ook het hele gebeuren te vergeten en zich te concentreren op de laatste race die gewonnen moet worden. Van bij de start gaan de Europeanen in de aanval en in ronde drie nemen ze de leiding om hem niet meer af te staan. Michel kroont zich tot absolute winnaar van de intercontinentale uitdaging.

Opgemerkt:

  • De Caravelle, een toestel van Franse makelij was enkel in gebruik voor korte tot middellange vluchten. Het werd niet ingezet voor vluchten naar Amerika. Het was het eerste Franse toestel met straalmotoren.
  • Leuk om weten is dat de oprichter van Sebring, de Amerikaan Alec Ulmann geboren werd in Rusland. Het ideale circuit dus voor een race tussen beide landen.
  • In dit verhaal treffen we een cameo aan van Arthur Berckmans, de tekenaar van "Sammy".