Kiekeboe is een echte familiestrip. De personages zijn zo uit het leven gegrepen dat iedereen wel enkele van zijn familieleden of kennissen meent te herkennen. De Kiekeboes als familie zijn immers zo doorsnee als het maar kan. Niet arm, niet rijk. Vader, moeder en twee kinderen: een jongen en een meisje.
De leefwereld van het gezin Kiekeboe is eveneens bijzonder herkenbaar. Veel recente trends worden hier en daar als verhaalstof gebracht en ook de internationale politiek moet er op een vaak overtuigende manier aan geloven. Veel van de verhalen zijn dus gebaseerd op echt gebeurde feiten, maar Merho weet er telkens een draai aan te geven, zodat het verhalen van alle tijden worden die niet gebonden zijn aan een bepaalde periode.
Zowel jonge als volwassen lezers kunnen plezier beleven aan de spitse dialogen tussen de verschillende personages. Vaak zijn er echte doordenkers in verwerkt.
Dat in een Vlaamse strip humor wordt gebruikt is doodgewoon. Maar een variatie en kwantiteit zoals in Kiekeboe is eerder uitzonderlijk. De meest opvallende vorm van Kiekboe-humor is het gebruik van grappige namen. Eigen aan Kiekeboe zijn ook de running gags, de grappen die een heel verhaal of de hele reeks blijven doorlopen. Merho's talent voor spitsvormige humor is niet helemaal verwonderlijk als men weet dat de tekenaar fervent liefhebber is van het Nederlands cabaret. Zowel van de grote drie (Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans) als van hedendaagse artiesten als Freek de Jonge en Youp van 't Hek. Verder is Merho een groot bewonderaar van het komische duo Laurel en Hardy.
De invloed van taal en situatie-humor is duidelijk in zijn werk terug te vinden. Het resultaat is een spetterende avonturenreeks met een stevige humoristische onderbouw. Zo ontving Merho voor zijn serie Kiekeboe in 1983 de stripgidsprijs. In Antwerpen bestaat een snorrenclub, die elk jaar opnieuw de snor van het jaar verkiest. Kiekeboe was de snor van het jaar in 1984 en vertoeft daar in gezelschap van ondermeer Ted de Braak en Toots Thielemans. In 1991 ontving hij de prijs voor de beste Vlaamse stripreeks van de Kamer van Belgische stripexperten.
Ook het kleine scherm had gedacht aan de familie Kiekeboe. In 1992 werd het verhaal Het Witte Bloed verwerkt tot een videofilm. En in 1999 staat er een nieuw filmproject rond Kiekeboe op stapel. En als het aan Merho en Kiekeboe ligt, staat er nog heel wat te gebeuren. Tot vreugde van een steeds groter wordend lezerspubliek.