2. De Hagen-strategie

Titel in originele taal: La stratégie Hagen
ISBN-nummer: 9055-81285-4
Eerste druk: 2000
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Bernard Vrancken
Scenarist: Stephen Desberg

In het vorige verhaal maakten we kennis met Moshe Geldhof, een Joods industrieel die geen groot geheim heeft. Zo groot dat hij er al enkele mensen liet voor vermoorden. Federaal agent Larry B. Max denkt dat het antwoord te vinden is in een kluis in Zwitserland. Hij reist naar Bern en via Casey Keller, de culturele Attaché van de Amerikaanse Ambassade, maakt hij contact met Geldohofs dochter Lenni en vertelt haar dat hij voor haar vader werkt. Hij kan haar vertrouwen winnen en krijgt haar zelfs zo ver dat ze met hem naar bed gaat.

De volgende ochtend gaat het bijna mis wanneer ook de oude Geldhof opduikt in het huis. De kogels vliegen hem om de oren maar hij kan veilig zijn auto bereiken en vluchten. Net voor zijn gedwongen vertrek heeft hij nog een bericht op van ene Otto Gilstein op het antwoordapparaat gehoord. De man zou een diskette naar Tel Aviv moeten vervoeren maar verder heeft Max geen aanknopingspunt. Hij richt zich dan maar tot mijnheer Goldman, een vooraanstaand lid van de Wiesentahl-stichting dat onderzoek doet naar oorlogsmisdadigers en komt er te weten dat er een theorie bestaat die verondersteld dat er SS-ers na de bevrijding Duitsland hebben kunnen ontvluchten door zich voor overlevende joden uit te geven en het geld van de dode joden bij Zwitserse banken hebben kunnen los peuteren. Deze theorie wordt de Hagen-strategie genoemd.

Larry vermoedt nu dat Geldhof zo'n SS-er was die de identiteit van Geldhof heeft gestolen en via allerhande vervalste documenten een fortuin heeft kunnen vergaren. Niemand zou ooit erachter gekomen zijn al Crétier (zie deel 1), een oude werknemer, geen oude rekeningafschriften in een prullenmand had gevonden en hem ging chanteren. Larry volgt het spoor naar Geldhof in de hoop hem te kunnen arresteren maar hij wordt verrast en zelf gevangen genomen. In de kabelbaan biecht Geldhof, of hoe hij ook mag heten, alles op en vertelt hem ook dat Otto Gilstein ook een "vriend" van het derde rijk is en nu hij kanker heeft een atoombom zal laten ontploffen boven Israel. Als Geldhof de helicopter met Gilstein aan boord ziet wegvliegen wordt hij euforisch maar dan flits er een raket door de lucht waardoor de heli ontploft. Larry profiteert van dit moment om de man te ontwapenen en in de chaos die hierdoor ontstaat wordt er geschoten waardoor Lenni dodelijk wordt geraakt. Als de kabelbaan eindelijk boven is, staan er enkele mannen van de Mossad Geldhof op te wachten. Zij trokken achter de schermen aan de touwtjes en zijn Max dankbaar om hen tot Geldhof te leiden. Zij schoten de raket af om Gilstein uit te schakelen en aarzelen nu ook niet om enkele kogels in de borst van Geldhof te jagen. Omdat de zonen van Geldhof Amerikaanse staatsburgers en wettelijke erfgenamen zijn zal de fiscus er wel bij varen en dus wordt het dossier gesloten.