16. Oorlog in optie

Titel in originele taal: Options sur la Guerre
ISBN-nummer: 978-9055-81897-6
Eerste druk: 2015
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Bernard Vrancken
Scenarist: Stephen Desberg

Larry Max reist samen met Laroya naar Rwanda om in opdracht van Senator Zabriskie om een link te vinden tussen Amerika en de wapentrafieken in de regio rond Oost-Congo. Volgens zijn informatie is een andere agent van de Senator erin geslaagd om te infiltreren in de organisatie van Ronan Kout, de eigenaar van Shakthar Airlines. Deze luchtvaartmaatschappij zou verantwoordelijk zijn voor het transport van de illegale wapens. Terwijl Zabriski ternauwernood aan een aanslag op zijn leven kan ontsnappen maakt Larry plannen om de grens tussen Rwanda en Congo over te steken. Omdat zijn contactpersoon aangesteld is door Silicia vertrouwt Larry de man niet en laat hij hem schaduwen door Laroya. Ze volgt de man tot aan een villa en overhoort een gesprek tussen hun contactpersoon en de bewoner van het huis. Ze hoort hoe hun contactpersoon de opdracht krijgt om hen uit de weg te ruimen als ze net de grens zijn overgestoken. Laroya brengt verslag uit aan Larry en confronteren hun contact met de nieuwe informatie. Ze dwingen de man te spreken en krijgen zo een nieuwe naam: Moïse Ndikimana. Moïse is de baas van Niragongo Export en levert officieel voedselvoorraden aan Kivu en Kinshasa, in de praktijk is hij echter een mannetje van Ronan Kout.

Larry had in afwachting van deze informatie niet stil gezeten en had voor enkele informanten gezorgd in de prostitutie wereld. Eén van die meisjes tipt hem dat er Kout in de stad is en dat er een party zal plaatsvinden in de kantoren van Niragongo. Alle mooie meisjes zijn welkom en dus is het een uitgelezen kans voor Laroya om ter plaatse informatie te verzamelen.

Larry profiteert ondertussen om het huis van Ndikimana te doorzoeken. Hij ziet dat de man hooggeplaatste vrienden heeft in Amerika en wanneer hij zijn e-mails leest ontdekt hij een e-mail van Silicia waarin ze de komst van hemzelf en Laroya meldt. Larry weet nu dat Silicia een dubbele rol aanneemt en voor nog een derde persoon werkt. Maar wie? Hij besluit om Silicia uit haar tent te lokken en stuurt haar een bericht vanaf de computer van Ndikimana. Hij weet op dat moment echter niet dat Laroya door Silicia werd herkend en dat ze in handen is van de wapenhandelaars. Hij is verbijsterd wanneer hij hoort hoe zijn tegenstanders zijn vriendin zonder pardon neerschieten. Larry beseft dat hij gefaald heeft en vlucht naar de ambassade waar hij verslag uitbrengt. Hij hoort er dat ze ondertussen ook het lichaam hebben gevonden van Moïse Ndikimana en dat ze de vingerafdrukken van Max overal in zijn kantoor hebben gevonden. De Rwandese politie is dus naar hem op zoek en er rest hem dus enkel de optie om het land te verlaten via de grens met Burundi. Daar kan hij een vliegtuig nemen naar Europa om zo vervolgens terug naar de Verenigde staten te vliegen.

Met de hulp van de Ambassadeur slaagt hij er probleemloos in om in Burundi te geraken maar de koppige IRS agent is niet van plan naar Europa te vliegen. Hij neemt zijn intrek in een onopvallend hotelletje en wacht op een teken van senator Zabriski. Het wachten duurt eindeloos maar plots staat er een afgevaardigde van de Senator voor de deur. Hij vertelt de man hoe hij verraden werd door Silicia en dat er een derde persoon achter de schermen aan de touwtjes trekt. Hij is er zeker van dat de Senator dat weet en eist dat de man het hem vertelt. Het blijkt over niemand anders te gaan dan over Generaal McKenna. Een machtig man die met de verkoop van wapens een oorlogskas aan het aanleggen is om het bij de verkiezingen te kunnen opnemen tegen Zabriski. Beiden koesteren immers de ambitie om een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap. Larry beseft dat hij in Afrika niets meer te zoeken heeft en gaat naar huis. Hij beseft dat hij de zaak moet laten rusten en weer aanknopen met zijn gewone leven, maar dan komt het bericht dat er een tweede aanslag is gekomen op de Senator. Dit keer overleeft hij de aanslag niet. McKenna heeft nu alle touwtjes in handen. Larry is woedend maar kan niets doen. Plots is er hoop wanneer hij telefoon krijgt van Silicia die beweert dan Laroya nog leeft. Ze maken een afspraak waarbij Larry zijn partner kan terugkrijgen voor een enorme som geld.

Als Larry op de plaats van de afspraak aankomt beseft hij dat hij voor de zoveelste maal door Silicia werd bedrogen. Het grote verschil is dat hij ditmaal erop was voorbereid en de vrouw op geen enkel moment heeft geloofd. Hij weet dat er schutters op de loer liggen om hem neer te schieten maar net op het moment dat de sluipschutter schiet grijpt Larry zijn opponente vast waardoor het Silicia is die dodelijk geraakt wordt. Laroya is gewroken. Enkele tellen later duiken vanuit alle hoeken politiewagens op. Ze werden getipt dat Larry de moordenaar van de Senator had gearresteerd en hem moesten gaan ondersteunen. Larry beseft dat de tipgever uit de rangen van McKenna komt. In ruil voor zijn stilzwijgen mag Larry de eer opstrijken van de held waar de Amerikanen zo van houden. Larry is ziek van de intriges die de politiek met zich meebrengt en de tentakels die de politici in alle lagen van de overheidsdiensten heeft. Kan hij nog werken voor zo'n organisatie? Hij besluit van niet en de volgende ochtend legt hij dan ook zijn ontslagbrief op het bureau van zijn baas.